Hlavní obsah

Kulinářská kouzla levandule: Přineste vůni, barvu a chuť do svých pokrmů

Foto: Velychko_1964, Shutterstock.com

Foto: Velychko_1964, Shutterstock.com

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Levandule, nádherná a vonná bylina, není jenom okrasou zahrad, ale může být i vynikajícím kuchařským partnerem. Poznejte přínosy levandule, její úžasnou chuť a nevyčerpatelné možnosti použití od masových pokrmů až po zdobení dortů.

Článek

Svět vaření je plný nekonečných kombinací chutí a vůní. Stačí přidat špetku toho nebo tamtoho a výsledná chuť může být díky koření bylince úplně jiná. Mezi tímto bohatstvím přírodních dochucovadel vyniká levandule, která se tradičně spojuje s klidem a relaxací. Ale levandule je mnohem více než jen relaxační olej do aromaterapie. Je to skvělý společník vašeho kuchařského dobrodružství.

Zdravotní benefity levandule

Je známo, že levandulový olej má uklidňující účinky a může pomoci při zmírnění stresu a úzkosti. Kromě toho má levandule protizánětlivé a antiseptické vlastnosti, které podporují zdraví kůže. Přidání levandule do vašeho jídelníčku může tedy být nejen lahodným, ale i prospěšným krokem.

Foto: Kotkoa, Shutterstock.com

Levandulí můžete ochutit i vodu s citronemFoto: Kotkoa, Shutterstock.com

Jak levandule chutná

Levandule má výraznou a sofistikovanou chuť, která se pohybuje mezi květinovou sladkostí a lehkou bylinkou. Je ale důležité používat levanduli střídmě, aby neovládla celý pokrm. Pak by mohl chuťově působit až mýdlově.

Levandule při vaření s masem

Vaření s levandulí může být osvěžující zážitek, zejména pokud se rozhodnete zkoušet ji s masem. Křehkými lístky levandule můžete obložit kuřecí maso, ale také skvěle ladí s jehněčím. Je však důležité si uvědomit, že levandule je opravdu silná, a tak stačí několik málo lístků, aby se její chuť projevila.

Levandule ve sladké kuchyni

Kromě vaření s masem je levandule skvělým partnerem pro zdobení a pečení dezertů. Přidání pár květů do směsi na koláč může přidat lehký květinový nádech. Díky svému jemnému vzhledu je také levandule ideální pro zdobení dortů a zákusků. Stačí pár rozkvetlých snítek nadekorovat a máte hned ohromující výsledek. Také můžete dort jen posypat kvítky. Nejlepší je, že levandule si zanechává krásnou barvu i po usušení a na její chuti se tato úprava pramálo projeví, takže ji můžete používat celý rok, ne jen v období květu.

Foto: hlphoto, Shutterstock.com

Stačí pár kvítků levandule a z obyčejného dezertu je malé umělecké díloFoto: hlphoto, Shutterstock.com

Levandule jako koření

Levandule může být také použita jako koření do různých pokrmů. Je skvělou volbou pro přípravu omáček, marinád, a dokonce i pro pečení chleba. Ale opět se budeme opakovat, vždy s levandulí opatrně, aby nepřebila ostatní chutě.

Využití v čajích

Levandule je oblíbeným doplňkem mnoha čajových směsí. Její uklidňující účinky se mohou stát skvělým způsobem, jak se uvolnit po náročném dni. Kromě toho může levandulový čaj podpořit trávení a pomoct s nespavostí. Pokud je na vás chuť bylinky moc výrazná, kombinujte ji například s mátou nebo se zeleným čajem.

Květy vs. listy

Květy: Květy levandule jsou krásné a aromatické. Používají se zejména pro dekoraci pokrmů a do pečení. Přidání levandule do těsta na koláč nebo na dort může dodat výraznou květinovou vůni a vizuální kouzlo. Tyto květy můžete také přidat do čajů a směsí na vaření, aby získaly jemný bylinkový nádech.

Listy: Listy levandule mají intenzivnější chuť a jsou vhodné pro vaření s masem a přípravu omáček. Listy této bylinky jsou obecně silnější než květy, takže je dobré začít s menším množstvím a postupně přidávat, abyste dosáhli požadované chuti.

Načítám