Hlavní obsah

Levandule: Jak ji stříhat i pěstovat, aby byla bohatá a krásně voněla

Foto: Syda Productions, Shutterstock.com

Foto: Syda Productions, Shutterstock.com

Reklama

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Levandule je kráska, která vám promine, když si jí nebudete všímat. Hodí se na zahradu, do truhlíku i květináče, přežije sucho a nabídne léčivé schopnosti.

Článek

Levandule nepotřebuje skoro žádnou péči, vydrží i v chudé půdě a bez pravidelné zálivky a se vší pravděpodobností přežije i zimu. Lze ji pěstovat na zahradě, parapetu i balkoně, ale klidně i v bytě, pokud tam bude dostatek světla. Ačkoli existuje více druhů, v Česku se ujala hlavně levandule lékařská neboli úzkolistá. Je krásná, voňavá a léčivá. Dost argumentů k tomu, abyste si ji pořídili.

Koupit, nebo vypěstovat?

Levanduli si můžete koupit v květináči, vypěstovat ze semínka, z odstřižené větvičky nebo hřížením.

Semínka se do směsi zeminy a písku vysazují v únoru až březnu. Potřebují stálé vlhko a stabilní teplotu kolem 20 °C. Během měsíce vyrostou malé rostlinky, které přesaďte do květináčků. Ven se vysazují koncem května. Starší levandule se často vysemení samy a nové rostlinky lze pak jen přesadit.

Z levandule můžete odstřihnout větvičku a dát ji do vody. Během pár týdnů pustí kořínky a máte novou rostlinku. Tu můžete přesadit do květináče, ve kterém ji chcete pěstovat, nebo rovnou ven. Ale pozor, mladé rostlinky jsou citlivé na mráz.

Hřížení znamená, že jednu z nejdelších větviček vzrostlé levandule ohnete tak, aby se stonkem dotýkala zeminy, zatížíte ji, přihrnete trochu půdy a počkáte, až zakoření. Pak oddělíte a přesadíte.

Kde se levanduli daří?

Levandule potřebuje lehčí propustnou půdu a spoustu slunce. S výjimkou mladých rostlinek, které potřebují vláhu, aby dostatečně zakořenily, ji nemusíte zalévat. Jen občasnou zálivku potřebují také levandule pěstované v nádobách.

Levandule je mrazuvzdorná. Výjimkou jsou mladé rostliny a ty pěstované v květináči. Takové zazimujte chvojím a květináč na zimu zapusťte do země nebo obalte. Čím je nádoba větší a rostlina starší, tím větší je pravděpodobnost, že zimu přežije bez úhony.

Foto: Julietphotography, Shutterstock.com

Záhony levandule neohrozí ani prudké slunce nebo nedostatek zálivkyFoto: Julietphotography, Shutterstock.com

Jak levanduli stříhat?

Kromě toho, že si z levandule odstříháváte květy (to se dělá ve chvíli, kdy je asi polovina květů v klásku otevřená) měli byste ji i omlazovat: levanduli na jaře a na podzim zastřihávejte. Jarní řez je radikálnější, kromě zaschlých částí ji lze krátit až o třetinu. Na podzim, ideálně v září, můžete zhruba o polovinu zkrátit to, co narostlo od jara. Nikdy ji nestříhejte tak hluboko, aby zbyly jen dřevnaté části, ty už obrazí jen výjimečně a pravděpodobně ji zničíte. Nestříhejte ji také pozdě na podzim, kdy už hrozí mrazy.

Právě teď je ale ideální čas na letní sestřih, který ale není nutný. Díky němu levandule vykvete znovu ještě na podzim. Je potřeba ostříhat květy, zastřihnout rostlinu jen k výhonkům a vytvarovat do oválného tvaru.

Jak využít levanduli? 

Vůně levandule uklidní, pomůže usnout. Proto ji vysaďte do truhlíku v okně ložnice nebo dejte svazek sušené levandule na noční stolek či do ložního prádla, aby ho provoněl. Prádlo tím také ochráníte proti molům – na to si do skříně můžete vyrobit levandulové paličky.

Nálev z levandule uleví při kašli, bolesti hlavy, nervozitě, problémech s trávením. Lžičku květů zalijte sklenicí vroucí vody a nechejte asi 15 minut louhovat. Pak slijte a pijte ve dvou dávkách mezi jídly. Nálev lze použít i jako pleťovou vodu nebo kondicionér na vlasy. Skvělý je i levandulový sirup.

Čerstvé květy levandule můžete použít do letních nápojů i na ozdobení dezertů, do těsta na bábovku i krému dortu. Sušené květy se hodí do směsi bylinek k dušeným pokrmům.

Foto: Nitr, Shutterstock.com

Květy levandule nasušte jako dekoraci, ale nebojte se je použít i v kuchyni nebo při bolesti hlavyFoto: Nitr, Shutterstock.com

Druhy levandule

  • Levandule lékařská neboli úzkolistá - Je uklidňující a léčivá, odolná proti mrazu a suchu. Může vyrůst od 20 do 60 cm výšky.
  • Kříženec lavandin - Bohatě kvete a dorůstá až metrové výšky. Intenzivně voní, takže lépe zabírá na dýchací obtíže. Je méně odolný mrazu. Může mít i bílé květy.
  • Levandule korunkatá - Hodí se spíše jako letnička do nádob, protože málokdy zvládne zimu. Dejte tedy pozor, jaký druh kupujete, označení levandule nestačí.

Vypěstujte si staročeské koření. Takhle nejspíš vypadala zahrádka vaší prababičky. 

Reklama

Související témata:

Načítám