Hlavní obsah

Levandulový cheesecake se zakysanou smetanou

Hodnocení:
(39)
Foto: Eva Malúšová
Doba přípravy
20 minut
Doba vaření
1 hodina 40 minut
Náročnost
nízká

Snad každou ženu potěšíte květinou. A co teprve, když je ta květina zakomponovaná v kousku lahodného dortu! Upečte si voňavý levandulový cheesecake. Křupavý sušenkový korpus, bylinkou ovoněný krém a lahodná smetanová glazura ještě žádnou květinku neurazily...

Ingredience pro:
24 cm průměr formy
Na korpus
  • 250 g sušenky
  • 90 g másla
Na krém
  • 750 g čerstvého krémového sýru
  • 100 g cukru krupice
  • 125 ml smetany ke šlehání 30%
  • 1.5 lžíce levandule
  • 4 vejce
  • 1 lžička vanilkového aromatu
  • 1/4 lžičky soli
  • potravinářské barvivo
Na glazuru
  • 180 g zakysané smetany
  • 30 g cukru krupice
Článek

Postup

Krok 1: Připravte si všechny suroviny. Použila jsem karamelové sušenky, ale můžete udělat i kakaový korpus nebo upéct korpus na cheesecake z mouky.

Foto: Eva Malúšová

Nic dalšího potřebovat nebudete

Krok 2: Smetanu s levandulí asi deset minut povařte a nechte louhovat, než si připravíte zbytek. Smetanu můžete obarvit kapkou fialového nebo červeného a modrého potravinářského barviva.

Foto: Eva Malúšová

Levanduli nechte vylouhovat ve smetaně a pak ji obarvěte kapkou barviva

Krok 3: Sušenky rozmixujte, smíchejte s rozpuštěným máslem, pečlivě natlačte do máslem vymazané formy s odnímatelným okrajem a na chvíli odložte do lednice.

Foto: Eva Malúšová

Zatímco se levandule louhuje, připravte si jednoduchý korpus ze sušenek a másla

Krok 4: Žervé nebo čerstvý krémový sýr prošlehejte s cukrem, solí, vanilkou a jedno po druhém zapracujte vajíčka. Krém není příliš sladký, takže cukru klidně přidejte.

Foto: Eva Malúšová

Prošlehejte ingredience na krém

Krok 5: K sýrové směsi sceďte přes sítko levandulovou smetanu, prošlehejte a vlijte na korpus. Na dno trouby postavte malý hrnec s vodou a dortík pečte asi 80 minut při 175 °C, až zpevní i střed.

Foto: Eva Malúšová

Do sýrové směsi nakonec vmíchejte ovoněnou smetanu a náplň vlijte na korpus

Krok 6: Mezitím prošlehejte kysanou smetanu s cukrem na glazuru. Koláč nechte po vytažení z trouby asi pět minut vychladnout a poté ho potřete glazurou. Teplotu v troubě zvyšte na 220 °C a cheesecake pečte dalších 10 minut.

Foto: Eva Malúšová

Glazura z kysané smetany se jen krátce zapeče při vysoké teplotě

Krok 7: Hotový moučník nechte úplně vychladnout a poté krájejte nožem namočeným do horké vody.

Foto: Eva Malúšová

Lahodný levandulový cheesecake potěší nejen milovnice Provence!

Foto: Eva Malúšová

Muže prý fialová barva lehce irituje, ale v této podobě udělali naši kolegové nadšeně výjimku...

Tip: Jestli pospícháte, upečte cheesecake jako muffiny – pečení i chladnutí trvá mnohem kratší dobu a minidortíky vypadají roztomile i na party či na pikniku.

Baví vás pečení s bylinkami? Zkuste rozmarýnovou bábovku s rumovými rozinkami nebo citronové řezy s tymiánem, jsou božské!

ynezorPumanzeSaNyknalC