Článek
Postup
01.
Z mouky, cukru, soli, pokrájeného másla, žloutku, vody a vanilky vypracujte hladké těsto, které nechte alespoň 30 minut odpočinout v lednici.
02.
Mandle rozmixujte najemno a smíchejte (klidně přímo v mixéru) s cukrem, vejcem, rumem, vanilkou, citronovou kůrou (pouze její žlutou částí) a solí.
03.
Rebarboru oloupejte a malým nožíkem nebo škrabkou ji nakrájejte na asi 1,5 mm tlusté plátky: nejprve si připravte asi 5 plátků stejně dlouhých, jako je forma, aby zaplnily celou její šířku. Poté se dejte do plátků o délce šířky formy, těch budete potřebovat více – tolik, aby vyskládané vedle sebe opět zaplnily celou formu. Vodu svařte s cukrem a po částech v ní chvilku povařte rebarboru, aby trochu změkla a šla ohýbat. Odkládejte na papírovou utěrku, a když máte hotovo, zbylou šťávu ještě chvíli povařte na hustý sirup.
04.
Dlouhé plátky vyskládejte těsně vedle sebe, vpleťte mezi ně první krátký plátek a poté přes něj nahoru ohněte ty dlouhé plátky, které jsou nyní pod ním. Přes ty plátky, které jsou stále na podložce, položte nyní další krátký plátek a ty zvednuté přes něj vraťte do původní polohy. Nyní opět zvedněte ty plátky, které byly vespod, a pokračujte, až budete mít vypletený celý obdélník.
05.
Těsto natlačte do formy, několikrát ho propíchněte vidličkou a pečte 12 minut při 180 °C. Poté ho překryjte mandlovou směsí a pečte ještě 20–25 minut, až náplň zpevní a okraje jsou lehce zlatavé. Na vychladlý koláč položte rebarborovou mřížku, potřete ji sirupem a už jen sklízejte bezmezný obdiv!