Hlavní obsah
Foto: Alena Hrbková

Foto: Alena Hrbková

Pizza je sice brána většinou jako výlučně italská záležitost, ale zrovna tento recept pochází z oblasti Alsaska, tedy pomezí Francie a Německa. Do těsta se dává máslo a zaujme nejen svou chutí, ale i křupavostí.

1 hod.
Příprava
10 min.
Vaření
Střední
Náročnost
Ingredience pro:
2 pizzy
Těsto
  • 500 g hladké mouky
    1
  • 2 hrsti hladké mouky na podsypávání
    1
  • 25 g másla
    7
  • 5 g droždí
  • 250 ml vody
Náplň
  • 500 g crème fraîche
    7
  • 250 g červené cibule
  • 1 lžička soli
  • 250 g anglické slaniny v celku
  • 1 lžička pepře
  • 1/2 lžičky tymiánu
Údaje o alergenech jsou doplněny z dostupných zdrojů a mají pouze informativní charakter. Jídlo připravené dle tohoto receptu může navíc obsahovat i jiné alergeny nebo jejich stopová množství, a to s ohledem na složení konkrétních výrobků, které použijete. Redakce tak neodpovídá za správnost, přesnost nebo úplnost informací o alergenech. Důležité doporučení: Vždy pečlivě čtěte etikety a informace na obalech výrobků, zejména pokud trpíte alergií nebo intolerancí.
Článek

Hledáte vhodný recept na pohoštění na pánskou jízdu nebo na chvíli, než se dogriluje maso? Právě jste ho našli. Pizza se slaninou a cibulí se totiž skvěle hodí k pivu. Díky použití crème fraîche a slaniny je šťavnatá a její okraje jsou krásně křupavé.

Postup

01.

V misce rozmíchejte droždí s vodou a přidejte mouku a změklé máslo. Vypracujte hladké těsto. Lze ho svěřit i robotu, pak to při středních otáčkách trvá asi 8 minut.

02.

Vál nebo pracovní desku poprašte moukou a hotové těsto na ni vyklopte. Vytvořte z něj kouli, zabalte do potravinářské fólie a dejte odpočívat asi na hodinu do chladničky.

03.

Zatímco je těsto v lednici, osolte crème fraîche. Cibuli nakrájejte na plátky a slaninu na kostičky. Plech vyložte pečicím papírem.

04.

Těsto vyndejte z lednice na pomoučenou plochu, rozdělte na stejné díly – v našem případě na dvě pizzy. Každý díl pak rozválejte do požadované velikosti, těsto by mělo být tenčí, a přeložte na plech na pečicí papír.

05.

Suroviny na náplň rozdělte stejnoměrně podle počtu pizz. Těsto pomažte vrstvou crème fraîche, posypejte nakrájenou cibulí a slaninou a opepřete. Poprašte trochou sušeného tymiánu, a jestli máte čerstvý, určitě ho použijte.

06.

Pizzu pečte při teplotě 230 °C tak dlouho, dokud okraje nezhnědnou. Většinou to tvá 7–10 minut. Lze ji také připravit na rozpáleném grilu, hotovo by mělo být do pěti minut, ale i dřív, tak to hlídejte.

Energetická hodnota celkem pro 1 pizzu
Energie8 435,63 kJ
Bílkoviny79,48 g
Tuky88,2 g
Sacharidy221,67 g
Sůl8,35 g
SAFA46,84 g
Vláknina11,06 g
Cukry17,05 g

Načítám