Hlavní obsah

Nejhorší pizzy světa. Jak to vidí v Itálii a nad čím ohrnuje nos zbytek světa?

Foto: Profimedia.cz

Foto: Profimedia.cz

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Vydejte se s námi na kulinářskou výpravu do centra Neapole, kde se svaz farmářů a výrobců potravin postavil do čela boje za ochranu pizzy. V jedné z místních restaurací se otevřela tzv. Galerie hrůzy prezentující nejkontroverznější verze tohoto italského národního pokrmu – od pizzy s ananasem až po varianty s hadím masem. Jak italská tradice čelí odvážným experimentům na jídelních lístcích? A jak hlasoval zbytek světa o nejhorší pizze?

Článek

Článek si také můžete poslechnout v audioverzi.

Italské nadšení pro pizzu nezná hranic. Důkazem toho je, že neapolský svaz farmářů a výrobců potravin se nedávno vydal do boje za ochranu tohoto národního pokladu. V centru Neapole otevřeli restauraci, která hostí výstavu nazvanou médii „Galerie hrůzy“ prezentující ty nejneobvyklejší varianty této legendární „placky“, jak se pizza v italštině nazývá, jež se objevují na jídelních lístcích po celém světě.

Tato galerie slouží jako varování před pizzami, které si restaurace v zahraničí upravují podle místních preferencí, a to i na úkor tradice italského receptu. Nejde pouze o nesouhlas s netradičními přísadami, ale také o nedodržování správných postupů při přípravě této lahodné speciality.

Mezi svatokrádeže, podle italských kulinářů, se zařadila kontroverzní pizza s ananasem, známá pod názvem havaj, která si našla cestu na menu zejména ve Spojených státech. Dalším hitem je pizza s hadím masem, již najdete v Hongkongu, Thajsku a Vietnamu.

Na seznamu nevítaných pizzových variant se také ocitla pizza s klokaním nebo pštrosím masem rozšířená v Austrálii a různé odvážné varianty italské speciality s cvrčky. Mezi pikantními verzemi dále najdete pizzu s kuřetem tandoori macerovaným v jogurtu, a dokonce pizzu s přídavkem konopí.

Na černé listině se objevuje i pizza s banánem nebo masem zebry známá především v Africe a pizzy s vařenými vejci, zelím, kiwi, nebo dokonce čokoládou, které se podle autorů výstavy podávají v zemích jako Portugalsko, Nizozemsko a Švédsko.

Tato „Galerie hrůzy“ byla otevřena při příležitosti šestého výročí zanesení pizzy na listinu kulturního dědictví UNESCO, když organizace v roce 2017 oficiálně uznala, že pečení legendární pizzy je nejen rituálem, ale i klíčovou součástí italské a zejména neapolské identity.

Foto: Profimedia.cz

Našli byste odvahu na špagetovou pizzu?Foto: Profimedia.cz

Jak to vidí svět

Jestli se rádi podíváte na hodnocení, jistě znáte TasteAtlas - zážitkový cestovní online průvodce tradičním jídlem, který shromažďuje autentické recepty, recenze amatérských kritiků a výzkumné články o oblíbených ingrediencích a pokrmech. Zde najdete žebříčky a hodnocení snad všech jídel, jež vás napadnou, a pizza není výjimkou. Žebříčky jsou pohyblivé dle aktuálních hodnocení a k dnešnímu dni (17. 1. 2024) v nejhorších pizzách vedou:

  1. Švédská calskrove – pizza ve stylu calzone plněná hamburgery, hranolky, cibulí a omáčkami všech chutí
  2. Kanadský pizza koláč – několik pizz zapečených na sobě v dortové formě. Nejčastěji se jich navrství 3-6.
  3. Skotská hluboce smažená (Deep-Fried) pizza – smaží se v rychlých občerstveních, často v oleji po fish and chips. Podává se s hranolky, solí a octem na dochucení.
  4. Islandské a americké pizza stripsy – kynutá placka s rajčatovou šťávou a bylinkami nakrájená na pruhy. Neobsahuje sýr ani jiné další suroviny.
  5. Italská pizza Viennese – oblíbená hlavně italskými dětmi, protože je zdobena na kolečka nakrájenými vídeňskými párky
  6. Kanadská pizza-ghetti – posypaná uvařenými špagetami a zapečená se sýrem
  7. Italská pizza mimosa - má smetanový základ, na kterém je vařená šunka, kukuřice a sýr mozzarella
  8. Americká Quad City-Style pizza – placka obložená vařenou klobásou, která odpočívala několik hodin v omáčce a zapečená se sýrem. Hlavní zvláštností je sladká kůrka pizzy díky sirupu a pikantní chuť díky chilli vločkám v omáčce.
  9. Kubánská pizza Cubana – chuťově lehce atypická pizza, která je výsledkem špatné dostupnosti originálních surovin na Kubě. Tato placka jako náplň obsahuje šunku, chorizo, feferonky, krevety, mleté ​​hovězí maso, humra, papriku a nakrájené banány.
  10. Italská pizza porchetta – pizza, na které je místo šunky italská pochoutka porchetta, plněná vepřová pečeně bez kosti a je zasypaná klasickou a uzenou mozzarellou

Načítám