Hlavní obsah
Foto: Svatava Vašková

Foto: Svatava Vašková

Vlašský salát na chlebíčky nebo do bagety? Je výborný! Ale na namazání a potom na obkládání či zdobení to není úplně ono... Udělejte si raději vlašskou pomazánku. Všechny tradiční suroviny jsou v ní v dokonalém poměru a díky vařeným bramborám má perfektní texturu.

10 min.
Příprava
20 min.
Vaření
Nízká
Náročnost
Ingredience pro:
1 misku
  • 200 g měkkého salámu
  • 1 ks nakládaných okurek
  • 220 g brambor
  • 100 g sterilované zeleniny
  • 200 g majonézy
  • 1 lžička hořčice
  • 1 špetka pepře
  • 2 špetky soli
Článek

V originálním receptu je pařížský salám, ten se ale špatně shání, proto klidně použijte například salám junior. Dbejte ale, aby byl kvalitní, s vysokým podílem masa a bez zbytečností ve složení.

Postup

01.

Brambory ve slupce uvařte doměkka. Poté je slijte a nechte zcela zchladnout. Studené oloupejte a nakrájejte na drobné kostičky.

02.

Kvalitní měkký salám je třeba buď nakrájet na velmi jemné kostičky, nebo pomocí food processoru spolu s okurkou nasekat. Vytvoří se drť, která je pro strukturu pomazánky ideální. Nesmíte ale mixovat moc dlouho, aby ze salámu a okurky nevzniklo pyré!

Tip: Salám a okurku můžete také nastrouhat na hrubém struhadle.

03.

Do střední misky přendejte nakrájené brambory, nasekaný salám s okurkou, přidejte hořčici a nakládanou zeleninu bez nálevu (hrášek, mrkev, petržel, kapie).

04.

Přidejte majonézu, vše osolte a opepřete. Pomazánku zamíchejte a dle chuti ji můžete okyselit lžičkou nálevu od okurek. Dejte ji odležet na pár hodin do chladničky.

Přece jen máte chuť na klasický vlašák s rohlíkem? Připravte si ho v pohodlí domova podle našeho receptu.

Energetická hodnota celkem pro 1 misku
Energie9 648,5 kJ
Bílkoviny30,93 g
Tuky218,36 g
Sacharidy53,9 g
Sůl10 g
SAFA35,54 g
Vláknina7,88 g
Cukry12 g

Načítám