Hlavní obsah

Výročí Listopadu: Vlašský salát

Hodnocení:
(310)
Foto: Svatava Vašková
Doba přípravy
15 minut
Doba vaření
30 minut
Náročnost
nízká

Vlašský salát je dodnes oblíbená pochoutka. Bohužel dávno jsou doby, kde si ji každé lahůdkářství připravovalo samo z čerstvých surovin, bez konzervantů a jiné chemie. Zavzpomínejte a vyrobte si ten pravý „vlašák“ doma. Je to snadné!

Ingredience pro:
1 kilogram
Na salát:
  • 360 g brambor
  • 230 g šunkového salámu v celku
  • 20 g sterilovaného hrášku
  • 90 g sterilované okurky
  • 50 g vařená mrkve
  • 30 g vařeného celeru
  • sůl a pepř
Na majonézovou zálivku:
  • 200 g majonézy
  • 20 g plnotučné hořčice
  • 1 lžíce octa
  • 1 lžička worcesterské omáčky
  • 1.5 lžičky cukru krupice
Článek

Postup

Krok 1: Lojovité brambory (varný typ A) uvařte ve slupce doměkka. Stejně tak oloupaný celer a mrkev. Když jdou hotové, nechte je zcela zchladnout. 

Krok 2: Vychladlé brambory, mrkev, celer a okurky nakrájejte na přibližně stejně velké kostičky. Šunkový salám nakrájejte na kostičky nebo nudličky. Přidejte sterilovaný hrášek a zamíchejte. 

Krok 3: Nyní je čas na majonézovou zálivku. Majolku smíchejte s hořčicí, octem, worchesterovou omáčkou a cukrem. Nakonec ji zamíchejte do salátu a ten dle chuti osolte a opepřete.

Krok 4: Vlašský salát dejte do lednice zchladnout a rozležet se. Podávejte ho tradičně s bílým pečivem. 

Necháte se zlákat touto klasikou českých bufetů? Zkuste další hit let minulých: šunkové rolky s křenem v aspiku. Anebo rovnou celé menu, a to včetně UHO.

ynezorPumanzeSaNyknalC
12. 11. 2019

Reklama

Sdílejte článek

Seznam.cz zavádí tlačítko Líbí se

Dejte redakci i ostatním čtenářům vědět, jaký obsah stojí za přečtení.

Články s nejvyšším počtem Líbí se se budou častěji zobrazovat na hlavní stránce Seznamu a přečte si je více lidí. Nikomu tak neuniknou zajímavé zprávy.