Hlavní obsah
Foto: Jakub Jurdič

Foto: Jakub Jurdič

Dobrá zpráva pro všechny rozinkodlouby – ve Španělsku myslí i na ně a vánočky pečou bez těchto malých hnědých potvůrek! Tříkrálový věnec Roscón de Reyes je ovoněný pomeranči, ozdobený kandovaným ovocem a bez pletení, ale jinak je podobný naší máslové vánočce. Vyzkoušíte?

20 min.
Příprava
20 min.
Vaření
Nízká
Náročnost
Ingredience pro:
2 kusy
Těsto
  • 30 g čerstvého droždí
  • 120 g cukru krupice
  • 650 g hladké mouky
    1
  • 180 ml mléka
    7
  • 3 ks vejce
    3
  • 125 g másla
    7
  • 1 lžíce pomerančové kůry
  • 1 lžíce citronové kůry
  • 2 lžíce rumu
  • 2 lžíce vody z pomerančového květu
  • 1 špetka soli
Na ozdobu
  • 3 plátky pomeranče
  • 1 lžíce kandovaného ovoce
  • 2 lžíce mandlových lupínků
    8
  • 1/2 lžíce cukru
Údaje o alergenech jsou doplněny z dostupných zdrojů a mají pouze informativní charakter. Jídlo připravené dle tohoto receptu může navíc obsahovat i jiné alergeny nebo jejich stopová množství, a to s ohledem na složení konkrétních výrobků, které použijete. Redakce tak neodpovídá za správnost, přesnost nebo úplnost informací o alergenech. Důležité doporučení: Vždy pečlivě čtěte etikety a informace na obalech výrobků, zejména pokud trpíte alergií nebo intolerancí.
Článek

Postup

01.

Suroviny by měly mít pokojovou teplotu. Zdobit můžete chemicky neošetřeným pomerančem (nebo okrájejte kůru), kandovaným ovocem (např. citronát a třešně), plátky mandlí nebo perlovým cukrem. Ten seženete na internetu a v cukrářských potřebách (někdy se označuje též jako granulovaný). Vodu z pomerančových květů klidně vynechejte, ale hodí se i do jiných dezertů a nádherně voní. Koupíte také na internetu a v arabských potravinách.

Foto: Jakub Jurdič

Suroviny jsou v podstatě stejné jako na naši vánočku, jen se nedávají rozinky a naopak se přidává na citrusechFoto: Jakub Jurdič

02.

Droždí rozdrobte do misky se lžící cukru a míchejte do rozpuštění, přidejte 3 lžíce mouky a polovinu teplého mléka a nechte 10 minut v teple vzejít, já na to používám na 50 °C zahřátou a již vypnutou troubu.

Foto: Jakub Jurdič

Z droždí si připravte kvásekFoto: Jakub Jurdič

03.

Mezitím smíchejte zbylou mouku, cukr, mléko, dvě celá vejce a jeden žloutek (jeden bílek nechte na potření), citronovou a pomerančovou kůru (vždy jen její barevnou část), rozpuštěné máslo, rum, vodu z pomerančových květů a špetku soli. Přidejte vzešlý kvásek.

Foto: Jakub Jurdič

Mezitím smíchejte zbývající suroviny. Kromě jednoho bílku, kterým věnec potřeteFoto: Jakub Jurdič

04.

A teď to nejdůležitější: těsto musíte asi 10 minut rukama nebo v robotu poctivě hníst, aby bylo krásně hladké a lesklé. Přikryjte utěrkou a nechte hodinu kynout.

Foto: Jakub Jurdič

Pokud máte kuchyňského robota s hnětacími háky, ušetřete si práci a použijte hoFoto: Jakub Jurdič

05.

Uvedená dávka vystačí na jeden velký a jeden menší věnec, můžete ale těsto rozdělit dle libosti. Jen nezapomeňte, že ještě nakyne (a také otvor se tím pádem zmenší). Přímo na pečicím papíře nebo pomaštěném plechu udělejte kouli a ze středu ji roztahujte. Nechte další hodinu kynout.

Foto: Jakub Jurdič

Otvor udělejte raději větší než menší, při kynutí a pečení se dost smrskne!Foto: Jakub Jurdič

06.

Vykynutý věnec potřete rozšlehaným bílkem a ozdobte plátky pomeranče, mandlemi, kandovaným ovocem a perlovým cukrem.

Foto: Jakub Jurdič

Konec vyšťourávání rozinek z vánočky! Španělé ji zdobí jen na povrchuFoto: Jakub Jurdič

07.

Pečte asi 20 minut při 180 °C dozlatova.

Foto: Jakub Jurdič

Roscón de Reyes můžete pocukrovat, nám se ale nejvíc líbí tak, jak jeFoto: Jakub Jurdič

Foto: Jakub Jurdič

Z uvedené dávky upečete věnce hned dvaFoto: Jakub Jurdič

Tip: Španělé věnec často ještě rozříznou, naplní ušlehanou smetanou a doprostřed dají zlatou královskou korunu.

Zůstanete raději u naší vánočky? Pak se vám třeba bude hodit návod na to, jak uplést vánočku ze 6 pramenů.

Související témata:
Tři králové

Načítám