Hlavní obsah

Panettone: Italská vánočka na každý stůl

Hodnocení:
(36)
Foto: Autorka
Doba přípravy
1 hodina
Doba vaření
30 minut
Náročnost
střední

Panettone – jak italské! A přitom byste pět rozdílů mezi ním a českým mazancem asi nenašli. Panettone je vyšší, kandovaná kůra a rozinky se máčejí v dezertním víně, ale jinak je těsto téměř stejné. Proč tedy upéct italskou verzi? Vypadá hezky jako dárek: kupte malou dortovou formu a darujte ho kuchařkám i s ní. Pořiďte vysoký terakotový květináč, panettone upečte v něm, hezky nazdobte a věnujte zahradníkovi. Pro mlsouny stačí ozdobit samotný bochník – úspěch je zaručený.

Ingredience pro:
4 bochníky
První den budete potřebovat
  • 150 ml mléka
  • 30 g droždí
  • 1 lžička cukru krupice
  • 500 g hladké mouky 00
  • 100 g cukru moučka
  • 120 g másla
  • 100 g žloutků
Druhý den budete potřebovat
  • 80 g rozinek
  • 80 g kandované pomerančové kůry
  • 80 ml dezertního vína
  • 220 g hladké mouky 00
  • 80 g cukru moučka
  • 2 lžíce tekutého medu
  • 4 žloutky
  • 1 vejce
  • 120 g másla
  • 1 špetka soli
Článek

Postup

Čtete dobře: dva dny, deset vajec a čtvrt kila másla. Samozřejmě, existují recepty, jež vás k cíli dovedou rychleji. Já ale věřím, že péče, kterou přípravě věnujete, se odrazí na chuti. Dlouhé kynutí způsobí, že je těsto stabilnější, pružnější a lépe stravitelné. A i když běžně používám na přípravu kynutého těsta robot, panettone ráda zadělávám ručně. Je to dřina, ale těsto solené kuchařčiným potem má úplně jiný šmrnc. Jinak se ale nemusíte bát, dlouhé je hlavně kynutí, a receptem vás provedu tak, že se určitě všechno podaří. Připravte si včas všechny suroviny na linku, aby měly pokojovou teplotu, a můžeme začít.

Krok 1: První den navečer nechte vzejít kvásek: odeberte polovinu mléka, zahřejte ho na teplotu těla, rozdrobte do něj droždí, přidejte lžičku krupicového cukru a nechte asi 10 minut kvasinky pracovat. Zatím si do velké mísy prosejte mouku a moučkový cukr, oddělte žloutky od bílků (na 100 gramů žloutků budete potřebovat pět až šest vajec, záleží na velikosti) a změklé máslo nakrájejte na kostičky.

Krok 2: Vykynutý kvásek promíchejte s polovinou žloutků a vlijte společně se zbytkem mléka k mouce. Začněte zadělávat těsto. Postupně přidávejte kostičky másla a zbylé žloutky. Těsto se lepí a vypadá, že se nikdy nespojí – vytrvejte. Hněťte, překládejte, opřete se do toho silou a zhruba po dvaceti minutách budete mít v míse elastickou a nádherně voňavou kouli. Přikryjte ji potravinářskou fólií a v pokojové teplotě nechte stát do rána. 12 až 15 hodin je úplně v pořádku, jenom zvolte opravdu velkou mísu, těsto hodně nabude.

Krok 3: Druhý den ráno se pokochejte výsledkem v míse, propláchněte kandovanou kůru a rozinky a namočte je do dezertního vína alespoň na půl hodiny. Těsto vyklopte na vál a do mísy prosejte druhou část mouky a cukru, přidejte větší špetku soli. Do malé misky oddělte žloutky, přidejte jedno celé vejce a med a promíchejte, změklou druhou část másla nakrájejte na kostičky. Těsto vraťte do mísy k mouce a znovu zadělejte za postupného přidávání vaječné směsi a másla.

Krok 4: Sceďte kůru a rozinky a na závěr zapracujte do těsta. Vytvarujte kouli a nechte ještě hodinu dvě kynout.

Krok 5: Nádoby, v nichž budete panettone připravovat, vymažte máslem a vyložte papírem na pečení – tohle množství stačí na čtyři dortové formy o průměru 20 cm. Vykynuté těsto rozdělte do forem do výšky asi jedné třetiny. (Máte-li málo forem, nevadí. Zbylé těsto nechte dál pracovat v míse, počká na druhé kolo pečení.)

Krok 6: Předehřejte troubu na 200 stupňů. Těsto ve formách nařežte na povrchu do kříže a dejte na 10 minut péct. Po 10 minutách přikryjte povrch alobalem, teplotu snižte na 180 stupňů a dopečte podle velikosti formy 15 až 20 minut, až špejle zapíchnutá do středu vyjde suchá.

Krok 7: Hotové bochánky nechte zchladnout, ozdobte a poprašte moučkovým cukrem.

Tipy: Potěšte kolegyně v práci: nakupte sadu malých terakotových květináčků a každé připravte malý chlebíček. Plňte do jedné třetiny a zkraťte dobu pečení. Bílky, které vám zůstanou, mírně našlehejte a zamrazte. O svátcích z nich upečte třeba vánoční bílkový chlebíček.

Už jste ochutnali domácí panettone?

ynezorPumanzeSaNyknalC
3. 12. 2018

Reklama