Hlavní obsah

Redaktorka hubne: 25 kilo musí dolů 21

Foto: samphoto.cz/jiunlimited

Tuky lze spalovat nejenom v posilovněFoto: samphoto.cz/jiunlimited

Reklama

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

21. díl - Přiznám se - už mě vážně nebaví stále to stejné cvičení. Jak jste na tom vy? Podobně? Pojďte tedy zkusit něco nového. Michal Šubr mi ukázal Bosu. A to je něco! Zlepší kondici, zformuje postavu a ještě vás nutí soustředit se!

Článek

A vzhledem k tomu, že jde o cvičení pomůcku, kterou jsem viděla poprvé v životě, nechala jsem si od mého trenéra Michala Šubra pořádně vysvětlit, co to vlastně je a k čemu je to dobré?

BOSU je zkratka pro „both sides up = obě strany nahoru". BOSU Balance Trainer se může používat plochou stranou jak nahoru, tak dolů pro různé druhy balančních cvičení. Pevná plocha má v průměru 63,5 centimetrů, kopule by měla být nafouknutá do výšky cca 22 centimetrů. Dvě zapuštěné rukojeti na boční straně desky slouží k otáčení a nošení.

Bosu Balance Trainer má svůj původ v rehabilitaci. Díky jednoduchosti pomůcky si každý uživatel určuje vlastní úroveň obtížnosti. To dělá Bosu oblíbeným mezi lidmi všeho věku od začátečníků po vysoce trénované atlety. Bosu je ideální vybavení pro fitness centra, osobní trenéry, sportovní kluby a fyzioterapeuty. Je to neuvěřitelně náročné, musíte zapojit veškeré vnitřní svaly a jen se na Bosu udržet je obrovský problém. Je to velmi vhodné i pro muže, úžasné pro navýšení síly a pružnosti.

Bosu je specificky navrženo, aby pomohlo dosáhnout rovnováhu mezi svalovými systémy posturálních a fázických řetězců rychleji, bezpečněji a kompletněji než jakékoliv jiné tréninkové zařízení. S každým cvičením na Bosu vždy hledáte cestu nejmenší stálosti/odolnosti a s co nejmenší námahou! To vše jsem se dozvěděl na školení a začal jsem to využívat i na svých trénincích.

Ale před cvičením (nejen na Bosu) mě Michal Šubr pokaždé bere na běhací pás a po skončení cvičení pak ještě na rotoped. K čemu jsou zrovna tyhle dvě věci dobré?

Běhací pásy jsou skvělé na zahřátí, taky pak pro získání kondice, vylepšení zdraví a pro kardiovaskulární systém. Je však nutné naučit se je správně používat, aby každodenní rutina měla nejlepší výsledky. Při chybném zacházení může vaše úsilí vyjít naprázdno nebo dokonce způsobit zranění, jako jsou vyvrtnuté kotníky a bolesti zad. Stejně důležité je vybrat si režim, který vás bude neustále motivovat, ale bez přetěžování. Běhací pásy jsou ideálním pomocníkem pro snižování hmotnosti!

Rotoped je jednou z nejoblíbenějších fitness pomůcek pro cvičení. Je dobrý právě na závěr po posilovacím cvičení. A jak správně cvičit na rotopedu?

  • důležité je nalezení a nastavení vhodné pozice pro cvičení - výška, tvar a pozice sedla, nastavení polohy řídítek
  • vhodné je zařadit před samotným cvičením na rotopedu krátkou rozcvičku a strečink
  • při cvičení na některých rotopedech je možné vybrat si z přednastavených programů
  • při cvičení na manuálně ovládaném rotopedu je vhodné začít trénink s menším zatížením
  • začněte „nalehko", zátěž je možné zvyšovat až po rozehřátí svalů
  • na závěr tréninku opět snížíme zátěž a uvolníme svaly

V každém případě, pokud se rozhodnete vyrazit do posilovny, měli byste se alespoň na první hodinu domluvit s trenérem. Ten vám poradí se cvičením a řekne, které cvičební pomůcky a stroje jsou pro vás těmi nejlepšími.

Reklama

Související témata:

Načítám