Hlavní obsah

Redaktorka hubne: 25 kilo musí dolů 6

Foto: samphoto.cz/jiunlimited

Dokážete hubnout spolu s Monikou?Foto: samphoto.cz/jiunlimited

Reklama

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

6. díl - Od doby, co jsem začala hubnout s Dietboxy a Ing. Petrem Havlíčkem, stal se můj Deníček tím nejčtenějším. A posíláte mi i vaše názory, reakce a hlavně otázky. Děkuji za ně!

Článek

Dotaz:Dobrý den, Moniko. Jsem po třetím porodu, byla jsem na váze 100 kg. Teď po čtyřech měsících mám osm kilo dole. Píšete, že vám Dietbox sestavil jídelní plán na 5000 kJ, to je sice hezké, ale pokud se budete takto stravovat, je pravda, že vám půjde váha dolů, ale pokud se takto budete stravovat delší dobu, hrozí, že si zpomalíte metabolismus, a pokud se vrátíte k původnímu stravování, může nastat jo-jo efekt. Nehledě na to, že při příjmu 5000 kJ tělo nedostane potřebnou dávku vitaminů, minerálů, vápníku... Proto vám asi řekli ten vitamin C 15 min. před jídlem. Ale pokud nebude tělo opravdu „zhuntované", tak si z chemických vitaminů moc nevezme a jenom šumivé céčko vás nespasí. A pokud se nebudete hýbat, stejně po nějaké době dojde ke stagnaci úbytku váhy, protože základem všeho je pohyb. Když nebudete mít pohyb, nebudete mít dostatek svalové hmoty. Nejvíce energie se vám pálí ve svalech a navíc tím i zvyšujete bazální metabolismus.

Odpověď: Máte pravdu, optimální hubnutí je 0,5-1kg týdně. Vzhledem k tomu, že klasická redukční dieta má mít 5000-6000 kJ maximálně, nevidím na Dietboxech nic zvláštního, negativního. Pouze se drží klasických lékařských doporučení. Dle jednotného dietního systému (který je platný po celé ČR - tedy ve všech nemocnicích, ústavech atd.) je dokonce možno v některých případech jít ještě níž. Je zde stanoveno: Redukční dieta - u obézních pacientů, kde chceme dosáhnout snížení tělesné hmotnosti (někdy je možno stanovit i 4000 kJ). Věřte tomu, že při 5000 kJ může tělo dostat nutnou ,,tu svou" denní dávku životně nutných látek. Stačí jen mít správně sestavený jídelníček. A ten můj sestavuje a schvaluje Ing. Petr Havlíček. Tedy největší odborník na výživu v ČR. Co se týče pohybu, to je základ, proto mám osobního trenéra, Michala Šubra, ke kterému jednou týdně chodím do posilovny a dále, jak je to možné, na hodiny aerobiku. Také je zde dobré dodržet svou tepovou frekvenci, u mě byla stanovena na 130. Pokud se toto bude dodržovat, pak je pohyb ještě efektivnější. Jinak vitamin C mi byl ráno před snídaní doporučen z toho důvodu, že zrychluje metabolismus (i když stejnou službu umí udělat i voda s citronem).

Foto: archiv autorky

Počáteční úsměv brzy zmizí...Foto: archiv autorky

Dotaz: Milá Moniko, moc vám přeji, abyste vydržela! Já sama mám po dětech problém s nadbytečnými kilogramy. Má nadváha je 25 kg, můj největší problém je vůle, která mi po 2 kg zhubnutí usne na vavřínech a za čas jsem tam, kde jsem byla. Zkusím to s vámi, tak do toho a vydržte!

Odpověď:Moc děkuji za podporu, a pokud jste do toho šla skutečně se mnou, pak budu ráda, když budete nejen mně, ale i ostatní čtenářky informovat. A co se týče vůle - to je dost široký pojem. Já zase mluvím o motivaci. Pokud ji člověk má, pak jde hubnutí samo od sebe. A co vy? Neříkejte, že žádnou nemáte! Tak hodně úspěchů.

Reklama

Související témata:

Načítám