Hlavní obsah

Krásná proměna malého bytu: Jakými triky ho zvětšili?

Foto: Archiv Institutu bytového designu

Obytná plocha se sice zázrakem nenafoukla, přesto čtyřčlenné rodině v jejich bytě v činžovním domě již zdaleka není tak těsno. Díky promyšlené radikální změně dispozice už rodiče nespí na gauči a mohou si užívat otevřené a slunné prostory.

Článek

Mladá čtyřčlenná rodina žijící v pražském činžovním domě svěřila rekonstrukci bytu do rukou odborníků, architektů Martina Nerudy a Jany Šťastné, a rozhodně nelituje. Prostory s podlahovou plochou 68 m² nebyly ani zdaleka podprůměrné, přesto zde před rekonstrukcí žili rodiče s dětmi stísněně a byt jim moc nevyhovoval.

Před rekonstrukcí rodiče spali na gauči

Původně se prostory bytu z padesátých let skládaly z velkorysého obývacího pokoje s jídelnou, ložnice, nevelké koupelny a z nevyhovující kuchyně. Ačkoli byt nebyl vyloženě malý, kvůli nevhodnému řešení se v něm rodina cítila těsně. Rodiče spali na gauči a doma si připadali skoro jako hosté. Navíc si na nedostatek soukromí stěžovaly i děti. Všechno zásadně změnila až proměna dispozice.

Architekti přišli s návrhem, jehož cílem bylo vybudovat plnohodnotný pokoj pro rodiče a funkční kuchyň a vše propojit v jeden kontinuální pobytový prostor. Takový, který by rodině s dětmi umožnil společný život, ale zároveň pomocí lehkých dělicích prvků navodil dostatek soukromí.

Foto: Archiv Institutu bytového designu

Kuchyň působí minimalisticky, přesto není chladná ani strohá

Vznikla velká ložnice i světlá kuchyň

Díky skeletovému konstrukčnímu systému domu šlo vybourat stávající příčky, aniž by bylo nutné uchylovat se k nákladným konstrukčním opatřením. Nevyužívaná vstupní chodba se stala součástí nové kuchyně, která je nyní situovaná uvnitř dispozice. Tím se uvolnilo místo u fasády pro dostatečně velkou ložnici. Oba prostory mezi sebou vzájemně komunikují fixním oknem, které do kuchyně přivádí denní světlo.

Foto: Archiv Institutu bytového designu

Pro ozvláštnění interiéru autoři využili zajímavé průhledy

Foto: Archiv Institutu bytového designu

Mezi ložnicí a kuchyní je okno, které přivádí do místnosti uvnitř dispozice světlo

Zvětšil se i obývací pokoj

Obývák byl zbaven nepotřebného nábytku a rozdělen na odpočinkovou a jídelní část s kulatým stolem uprostřed. Nábytková příčka mezi obývacím a dětským pokojem umožnila místnosti propojit v jeden plynulý interiér prostupující hloubkou celého domu s výhledy do dvora na jedné straně a do korun stromů v ulici na straně druhé.

Původní bukové parkety v pokojích nechali zrenovovat, na ně pak navazuje kaučukový povrch v kuchyni a ložnici. Do kuchyně architekti zvolili světlou podlahu s bílou lakovanou linkou doplněnou deskou z jasanu a stejné materiály použili na nábytek v ložnici.

Hlavní úložný prostor ložnice byl rafinovaně vyřešen masivními výsuvy na celou hloubku zvýšené postele, kterou nese borový trám v úrovni parapetu okna. Světlý prostor pak jemně tónuje modrá kaučuková podlaha. Staré borové trámy, které architektům dodali majitelé bytu, byly použity k vynesení širokého parapetu i nadsvětlíku nábytkové příčky v obývacím pokoji.

Foto: Archiv Institutu bytového designu

Z obývacího pokoje zmizel přebytečný nábytek a zbylo dost místa na jídelní část

Sázka na rafinované detaily

Na první pohled je byt vzdušnější, opticky větší, a přestože je navržen ve stylu severského minimalismu, rozhodně nepůsobí stroze, chladně ani fádně. Svou práci totiž dobře odvádí řada atypických detailů, které architekti rekonstrukce navrhli.

Například příčka vyrobená z březové překližky byla doplněna kruhovým otvorem s výplní ze spékaného jantarového skla. Nábytek doplňují originální mosazné úchyty a konzoly nesoucí knihovnu. Mosazný plech byl použit i na ostění nového kruhového otvoru, jenž vytváří průhled mezi kuchyňským koutem a obývacím pokojem. Vnitřní okna a průhledy jednotlivými pokoji bytu vytvořily zvláštní optický efekt a celý interiér provzdušnily.

Soutěž Interiér roku

Tato proměna se účastní soutěže Interiér roku 2018. V jejím rámci jsou každoročně oceněny výjimečné soukromé i veřejné interiéry navržené českými a slovenskými architekty, a to v sedmi kategoriích. Hlavním mediálním partnerem soutěže je Seznam.cz a s nejzajímavějšími soutěžícími vás postupně seznámíme. V současnosti je možné přihlašovat do dalšího ročníku interiéry vytvořené v roce 2018. Více informací najdete na stránkách Interierroku.cz.

  • Uzávěrka přihlášek: 20. 2. 2019
  • Vyhlášení výsledků: 2. 4. 2019

Jak proměnu bytu v činžovním domě hodnotíte vy?

ynezorPumanzeSaNyknalC