Hlavní obsah

Rekonstrukce domku ze 30. let: Dvě terasy navíc a pohodlí

Foto: Viktor Jelínek

Zajímá vás, co přinesla majitelům rekonstrukce domku, který je starý téměř devadesát let? Novou střechu, fasádu, dvě terasy, moderní kuchyň, atraktivní společenskou zónu a obytné podkroví.

Článek

Při pohledu na fotky původního stavu rodinného domu není divu, že se jeho nový majitel rozhodl pro kompletní rekonstrukci. Své požadavky přesně specifikoval architektům ze studia Písek Seyček Architekti. Šlo mu samozřejmě o zlepšení celkového komfortu bydlení. Přál si také, aby stavba po rekonstrukci splňovala moderní standardy a trendy, ať už se týkají vzhledu, dispozičního řešení, energetické náročnosti či technického zařízení.

Třicátá léta

Oříškem pro architekty bylo už jen nestandardní umístění samotné stavby. Stávající budova se totiž nacházela ve značně svažitém terénu, který v jižním směru přechází ve strmý svah. Působilo to dojmem, jako kdyby původní dům stál mimo terén. Avšak díky navrženým přístavbám došlo k přirozenému propojení budovy se svahem. Tyto přístavby plně respektují původní charakter domu, který byl postaven ve třicátých letech minulého století.

Foto: Viktor Jelínek

Společenskou zónu v přízemí tvoří otevřený prostor

Terasy propojují interiér s exteriérem

Objekt se rozprostírá příčně téměř přes celou šířku parcely, architekti se ale velmi elegantně vypořádali s náročnými požadavky na prostorové i tvarové členění domu. Zvýrazněním střední vertikální hmoty se jim podařilo celek vizuálně vyvážit a potlačit dojem určité „přehrazenosti“ pozemku.

Dům byl opticky spojen se svahem, což umožnilo zvýšit funkčnost objektu včetně přístupových cest. Například návaznost vnitřních obytných prostor na venkovní je z velké části zajištěna právě přes nově vzniklé terasy (východní a jižní), na které se vstupuje prosklenými posuvnými dveřmi. Díky nim došlo zároveň i k výraznému prosvětlení interiéru.

Foto: Viktor Jelínek

Z kuchyně se dá vstoupit přímo na terasu

Podkroví je celé obyvatelné

K úpravě původních konstrukcí došlo jen v nezbytně nutných případech. Členění jednotlivých pater bylo v principu zachováno, stejně jako rozmístění funkcí v hlavním obytném podlaží – přízemí. V dalších podlažích, jako jsou suterén a podkroví, architekti rozšířili obytný prostor. Původně byla totiž využívána jako obytná pouze polovina podkroví, zatímco nyní se dá užívat k bydlení celé.

Hra s kontrasty

Povrchové úpravy byly pojaty poměrně nestandardně. Architekti zde často využívali vizuální účinek kontrastů. „Nebáli jsme se použít vedle repasovaných historických dveří dveře zcela moderní – celoskleněné, s otvíráním pomocí čepů a s kovovými madly, nebo centrálním prostorem nechat proběhnout černý keramický obklad, který zvýraznil krb a současně vstupní portál na terasu,“ uvádějí architekti.

Kromě toho se v celém interiéru objevuje kontrastní červená barva. Jednou ji vidíme na lustru ve společenské zóně, jindy se táhne prostorem jako dlouhá nit v podobě červeného trubkového zábradlí u schodiště. Dochází tak k zajímavému oživení převažující černobílé kombinace.

„Klient si nás našel na doporučení a dodnes jsou z nás přátelé. Když realizace stavby dopadne takto pozitivně a mezi hlavními aktéry se vytvoří dlouhodobý vztah, který pokračuje i po profesním splnění úkolu, tak je to pro nás nejlepší odměna,“ dodávají na závěr architekti.

Foto: Viktor Jelínek

Červený lustr v obýváku je výrazným kontrastním prvkem

Vizitka studia:

Krédem společnosti Písek Seyček Architekti, která vznikla v roce 2003, je vytvářet kvalitnější prostředí pro život ve všech aspektech, které architektura nabízí. Architekti zastávají názor, že kvalitní architektonický projekt by měl být dobře promyšlený, komplexně navržený a střižený na míru zákazníkovi. Proto každý projekt vždy nejprve důkladně analyzují, a teprve pak sestavují jeho zevrubný koncept. Díky bohatým zkušenostem a podpoře profesionálního týmu zvolený směr dodržují až po samotnou realizaci projektu. Více na www.ps-architekti.com.

Co se vám na tomhle domě líbí nejvíc?

ynezorPumanzeSaNyknalC