Hlavní obsah
3,0
(1028)
Foto: Autorka

Foto: Autorka

Ať se snažím sebevíc, dezerty od babičky jsou stejně vždy nejlepší. Recept na tenhle retro zákusek mám od tchyně. S opravdovým nugátem má společnou snad jenom barvu, chutná trochu jako vosí hnízda a děti ho milují.

30 min.
Příprava
40 min.
Vaření
Nízká
Náročnost
Ingredience pro:
1 pekáč o rozměrech 20 × 30 cm
Na vymazání formy:
  • 1 lžíce másla
  • hrubá mouka na vysypání
Na těsto:
  • 5 vajec
  • 250 g cukru krupice
  • 250 g polohrubé mouky
  • 6 lžic horké vody
  • 1 špetka soli
Na náplň:
  • 250 g dětských piškotů
  • 300 ml mléka
  • 2 lžíce cukru moučka
  • 3 lžíce kakaa
  • 200 g másla
  • 3 lžíce rumu
Na polevu:
  • 140 g čokolády na vaření
  • 120 g 30% smetany ke šlehání
Článek

Postup

01.

Předehřejte troubu na 170 stupňů, hlubší pekáček pořádně vymažte máslem a vysypte hrubou moukou.

02.

Oddělte žloutky od bílků. K bílkům přidejte špetku soli a ušlehejte tuhý sníh. Ke žloutkům přidejte cukr a vyšlehejte do husté, světlé a nadýchané pěny. Postupně k nim přilívejte i horkou vodou, pořád šlehejte. Po částech přidávejte střídavě sníh a mouku. 

03.

Těsto vlijte do pekáčku a pečte cca 35 minut, až špejle zapíchnutá doprostřed vyjde suchá, těsto lehce zezlátne a na okrajích se začne odtahovat od formy. Vyjměte z trouby a nechte vychladnout.

04.

Na náplň rozmixujte piškoty – mám ráda, když jsou spíše nahrubo a občas v nich zůstane větší kousek, na řezu vypadají hezky. V rendlíku zahřejte mléko s cukrem a přidejte prosáté kakao. Rozmíchejte, přidejte máslo a dál zahřívejte, až se máslo rozpustí. Hotovou směs nalijte na piškoty, přidejte rum a všechno pořádně propracujte.

05.

Kakaovou směs rozetřete na vychladlé těsto, uhlaďte a nechte odpočinout.

06.

Připravte si polevu: ve vodní lázni zahřívejte čokoládu se smetanou, až se čokoláda rozpustí a vznikne hladká a lesklá hmota. Přelijte zákusek, nechte v chladu ztuhnout a podávejte pokrájené na řezy.

Můj tip: Dezert je nejlepší na druhý až třetí den, až se pořádně proleží a chutě se spojí. Když máte možnost, použijte na dekoraci mátu – nejenže dobře vypadá, ale s chutí čokoládového dezertu opravdu příjemně ladí.

Reklama

Související témata: