Hlavní obsah
3,0
(368)
Foto: Greta Blumajerová

Foto: Greta Blumajerová

Občas si říkám, že je až nefér, když u pečení buchet strávíte půl dne, zatímco dezerty, jako tenhle božský čokoládový koláč, sfouknete během pár minut. Nejde na něm nic zkazit a ještě chutná naprosto luxusně. Pusťte se do této čokoládové dekadence bez mouky a na buchty určitě na chvíli zapomenete...

10 min.
Příprava
25 min.
Vaření
Nízká
Náročnost
Ingredience pro:
22 cm průměr formy
  • 500 g hořké čokolády
  • 250 g másla
  • 100 g cukru krupice
  • 6 ks vejce
  • 40 g kakaa
  • 1/4 lžičky soli
  • 1 lžička vanilkového extraktu
Článek

Postup

01.

Dortovou formu lehce vymažte máslem a vyložte pečicím papírem. Nejlepší je vystřihnout kolečko na dno a proužky papíru na boky.

02.

Čokoládu s máslem rozpusťte ve vodní lázni nebo v mikrovlnce. Nechte vychladnout na pokojovou teplotu. 

03.

Mezitím v míse ušlehejte elektrickým šlehačem do pěny celá vajíčka (měla by mít pokojovou teplotu) s cukrem. Přidejte sůl, vanilku a kakao a za stálého šlehání pomalu přilévejte čokoládovou směs.

04.

Vlijte do formy a pečte asi 25 minut při 160 °C. Koláč bude vypadat absolutně nedopečený, ale nenechte se odradit (nebo přidejte jen pár minut), po vychladnutí zatuhne. Pak ho dejte přes noc do lednice, nejlepší je tedy péct den předem.

05.

Před podáváním nechte povolit při pokojové teplotě a poté krájejte ostrým nožem namočeným v horké vodě. Servírujte jen tak, s čerstvým ovocem, šlehačkou nebo poprášené kakaem.

Tip

Pokud chcete mít jistotu, že se koláč upeče rovnoměrně, zvenčí formu obalte alobalem, aby nic nevyteklo, a celou ji posaďte do velkého pekáče s vodou sahající asi do poloviny formy.

Koláč chutí a hutnou strukturou trochu připomíná avokádové brownies nebo různé nepečené oříškovo-datlové řezy. Obsahuje sice spoustu čokolády, ale bude vám stačit i jen malý kousek.

Reklama

Načítám