Hlavní obsah

Ria (6) trpí obrnou. Díky unikátní operaci ale bude chodit!

Foto: thinkstock

Děti nemocné obrnou mají šanci, že budou chodit. Díky unikátní operaci, kterou provádějí lékaři v Americe (ilustrační foto)Foto: thinkstock

Reklama

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Je jí šest let a chtěla by být baletkou. Jenže Ria Stonehouse z Velké Británie trpí dětskou mozkovou obrnou, takže ještě nedávno byl její sen v podstatě nesplnitelný. Teď je ale vše jinak!

Článek

Malá Ria se narodila s dětskou mozkovou obrnou, kvůli které nedokázala ani chodit. Proto byla její touha stát se baletkou naprosto neslučitelná s realitou. Před nedávnem se ale holčička podrobila v USA unikátní operaci a zdá se, že nakonec se jí její sen splní!

Rodiče dokázali nemožné

Riině mamince Michelle (32) a tatínkovi Paulovi (47) se totiž podařilo nad nepříznivou diagnózou zvítězit. S pomocí mnoha přátel dva roky usilovně pracovali na tom, aby sehnali padesát tisíc liber (v přepočtu asi necelých 1,6 milionu korun) na unikátní operaci. Tu nikde ve Velké Británii nedělají, bylo potřeba jet až do USA. Organizovali proto různé charitativní akce, sháněli sponzory, až se před šesti týdny jejich snaha proměnila ve skutečnost.

Foto: dailymail.co.uk

Rodiče malé Rii věří, že za rok zvládne chodit úplně samaFoto: dailymail.co.uk

Ria s rodiči odcestovala do dětské nemocnice St. Louis Children's Hospital v americkém státě Missouri, kde se podrobila speciální operaci, díky které bude moci chodit! Koneckonců už teď je schopná ujít bez pomoci, bez berel či holí, úžasných osmnáct kroků! Prvních v jejím životě!

„Odstřihli“ špatné nervy

Během operace chirurgové dívence otevřeli jeden obratel, a tak získali přístup k nervovým kořenům v míše. Pomocí elektrické stimulace pak zjistili, které z těchto kořenů nefungují tak, jak mají, tedy nevysílají správné signály a způsobují zvýšené svalové napětí. Tyhle „kazové“ nervy pak lékaři laicky řečeno odpojili, takže už nemohou Rie způsobovat problémy v hybnosti.

Foto: dailymail.co.uk

Sláva, Ria může poprvé povozit panenku v kočárku!Foto: dailymail.co.uk

Operací ale rozhodně nic nekončí, pro malou školačku skutečná dřina teprve začíná. Nyní se totiž podrobuje náročné fyzioterapii a rehabilitaci, protože je potřeba posílit a vytvořit na jejích nožičkách svaly, které doposud neměla či nepoužívala. Rodiče ale věří, že jejich dcera vše zvládne a brzy začne navštěvovat hodiny baletu. „Dokonce už první den po operaci jsme viděli rozdíl. Naše dcera najednou dokázala hýbat jednotlivými prsty na nohou, nebo podupávat chodidlem do rytmu hudby. Jsou to malé změny a řada lidí tyto věci chápe jako samozřejmost, pro nás je ale úžasné to sledovat, protože je to obrovský pokrok,“ říká Michelle.

Do roka a do dne…

Její naděje podporují i vize lékařů. Cvičení podle nich Rie pomůže nejen vybudovat potřebné svalstvo na nohách, ale dodá jí celkovou sílu a naučí ji i stabilitě, kterou doposud nepotřebovala. „Už teď dokáže Ria snadno a bez pomoci stát a lékaři věří, že do šesti měsíců bude moci chodit s pomocí holí. I to je skvělé, ale s trochou štěstí bude naše holčička za rok schopná úplně samostatné chůze,“ raduje se Michelle.

Ta se nyní snaží, aby se o zázračné metodě dozvědělo co nejvíce lidí. „Přála bych si, aby společnost měla větší povědomí o dětské mozkové obrně a o možnostech její léčby. Protože rodiče takto nemocných dětí by měli vědět, že mají možnost volby, že řešení existuje,“ dodává Michelle.

Máte zkušenost s touto nemocí a s možnostmi, které děti mají? Zapojte se do naší diskuse.

Reklama

Načítám