Hlavní obsah
3,6
(63)
Foto: Svatava Vašková

Foto: Svatava Vašková

Tip jak i z nepříliš výrazných rajčat jednoduše vytvořit výbornou omáčku. A k ní se skvěle hodí ricottové nočky, které připravíte raz dva.

10 min.
Příprava
50 min.
Vaření
Nízká
Náročnost
Ingredience pro:
3 porce
Omáčka
  • 7 ks rajčat
  • 1 ks cibule
  • 2 stroužky česneku
  • 1,5 lžíce cukru krupice
  • 1 lžička sušeného oregana
  • 1 lžička soli
  • 3 lžíce olivového oleje
  • 1 špetka pepře
Nočky
  • 250 g ricotty
  • 130 g polohrubé mouky
  • 1 ks vejce
  • 1 lžíce soli
  • 1 lžíce másla
  • 50 g polohrubé mouky
K podávání
  • 1 hrst čerstvé bazalky
  • 3 lžičky parmazánu
Článek

Postup

01.

Nejprve si upečte rajčata na omáčku. Rajčata nakrájejte na silnější plátky a dejte je do pekáče vymazaného olivovým olejem. Cibuli nakrájejte na měsíčky a smíchejte v pekáči s rajčaty. Vše osolte, opepřete, posypte sušeným oreganem, pocukrujte krupicovým cukrem (ten zvýrazní chuť pečených rajčat) a vše ještě zakápněte olivovým olejem. 

02.

Dejte péct na 190 stupňů do trouby, dokud rajčata nezačnou mírně zlátnout a cukr se začne rozpouštět (cca 30 minut). Na dalších 10 minut zamíchejte k rajčatům a cibuli na plátky nakrájený česnek. 

03.

Pak směs přendejte do vyšší nádoby a ponorným mixérem rozmixujte na hladkou omáčku. Nyní omáčku dle potřeby dosolte. Už ji není třeba nijak zahušťovat.

04.

Během pečení rajčat se pusťte do nočků z ricotty. Do mísy vyklopte sýr ricotta a zamíchejte do něho celé vejce. Postupně k této směsi přisypávejte polohrubou mouku, aby vzniklo nadýchané těsto.  

05.

Vál hojně posypte polohrubou moukou, přesuňte na něj těsto a rozdělte ho na dvě poloviny. Z každé části vyválejte rukama „hada” a toho nasekejte na malé kousky.

06.

Ve větším hrnci přiveďte k varu osolenou vodu. Nočky vhoďte do vody (pravděpodobně se vám do hrnce nevejdou najednou, budete je muset rozdělit na dvě várky) a hned jak vyplavou na povrch, vylovte je cedníkem.

07.

 Do velké pánve dejte lžíci másla a uvařené nočky osmažte dozlatova ze všech stran.

08.

Orestované nočky servírujte s rajčatovou omáčku, lístky čerstvé bazalky a nastrouhaným parmazánem. 

Foto: Svatava Vašková

Ricottové noky jsou lehké a nadýchané a společně s omáčkou z rajčat tvoří skvělou souhruFoto: Svatava Vašková

A co takhle dát si ještě italské lasagne? Jaký je váš oblíbený recept? 

Reklama

Načítám