Hlavní obsah

Víkendové vaření: Zkuste lasagne!

Foto: Petr Makovička

Pochutnejte si s Markétou na lasagních

První víkend vaření s Markétou pokračuje! Také jste propadli chuti italské kuchyně, ale špagety s rajčatovou omáčkou se vám začaly poněkud zajídat? Zkuste lasagne! Není na nich nic těžkého a jsou opravdu vynikající. Uvidíte, že si je vaše rodinka vyžádá znovu (a znovu a znovu…). A jako bonus pro vás máme tipy na jiné náplně!

Článek

Základní recept na lasagne je ten s boloňskou omáčkou. Tady je!

Na domácí lasagne si připravte:

Masová náplň: ½ kg kvalitního mletého hovězího masa, 3 velká rajčata, svazek čerstvé bazalky, 5 stroužků česneku, 200 ml červeného vína, sůl, pepř, olivový olej

Další ingredience: 2–3 balíčky 250 g mozzarelly, čerstvá cherry rajčátka, lasagne

Foto: Petr Makovička

Připravená masová náplň a suroviny na jednotlivé vrstvy

Začněte masovou náplní. Na hlubší a větší pánvi rozpalte olivový olej a vložte mleté maso. Nemíchejte, nechte maso chvilku restovat, než se zatáhne, jinak by pustilo šťávu a začalo by se vařit. Pomocí vařečky ho potom pořádně rozmíchejte. Kousky masa by měly být co nejmenší, aby se vám směs později dobře plnila do vrstev. Po pár minutách přidejte předem spařená (viz postup u včerejšího Mysliveckého kotlíkového guláše), nakrájená rajčata. Chvilku duste, než rajčata pustí šťávu, a ochuťte solí a pepřem.

Na závěr podlijte červeným vínem a nechte dusit, dokud maso nezměkne. To by mělo trvat zhruba 2 hodinky, záleží na mase. Těsně před stáhnutím z plotny přimíchejte na plátky nasekaný česnek a nechte dvě až tři minutky prohřát. Neměl by ztratit chuť. Možná se vám náplň bude zdát hodně česneková, ale nebojte se. Maso se bude ještě zapékat a chuť česneku se zmírní. Hotovou omáčku promíchejte s nasekanou bazalkou a máte hotovo. Nedoporučuji používat příliš kyselé víno, v jídle je pak hodně cítit jeho chuť.

Foto: Petr Makovička

Nejdříve nakrájejte mozzarellu na plátky

Jde se zapékat!

Připravte si zapékací misku, recept je na čtyři porce, takže raději nějakou větší s vyššími stěnami. Vymažte dno i stěny olivovým olejem. Některé pláty lasagní se musí předvařit, já jsem ale zvolila ty, které nepotřebují úpravu a mohou se použít rovnou z balíčku. Začněte tedy vrstvit. Na dno misky dejte nejdříve lasagne, ty pomažte připravenou masovou směsí, postačí opravdu tenká vrstva. Poklaďte na plátky nakrájenými cherry rajčátky a mozzarellou. Končíte vrstvou lasagní a sýra navrchu – při pečení se vám rozteče a udělá křupavou krustu. Dejte zapéct do střední části trouby na 30–35 minut při 180 °C.

Foto: Petr Makovička

Zapékací misku vymažte olejem

Foto: Petr Makovička

Začněte vrstvou lasagní, na ně naneste část masové náplně

Foto: Petr Makovička

Poklaďte plátky rajčat a mozzarelly a další vrstvou lasagní

Foto: Petr Makovička

Celý postup opakujte až po okraj misky

Po upečení opatrně vyndejte a nechte chvilku vychladnout, kdybyste lasagne naporcovali dříve, nejspíše by se celé roztekly a to by na talíři nevypadalo tak hezky. Můžete dozdobit lístky čerstvé bazalky, cherry rajčátky a na hoblinky nakrájeným parmezánem. Přejeme dobrou chuť!

Foto: Petr Makovička

Horké lasagne opatrně vyndejte z trouby a nechte trochu vychladnout

Něco navíc od Markéty

  • Pokud zrovna není sezona rajčat, můžete použít konzervovaná, udělají vám stejnou službu jako čerstvá a nemusíte je loupat.
  • Nejlepší maso je namíchané od řezníka přímo na míru, víte co v něm je a když se třeba zrovna snažíte shodit pár kil, vyberete si libovější.
  • Bylinky použijte čerstvé, za ten gurmánský zážitek to určitě stojí. Dnes je seženete v supermarketu po celý rok nebo si je můžete přes zimu pěstovat doma na okně.
  • Pokud si netroufnete lasagne porcovat, připravte je do menších mističek, každý tak bude mít svou porci.
Foto: Petr Makovička

A teď už jen popřát dobrou chuť

Trochu jiné náplně

Náplň do lasagní se dá mnohokrát obměnit, takže vás hned tak neomrzí. Tady je pár tipů:

Houbová:Budete potřebovat krabičku čerstvých žampionů, smetanu, mozzarellu nebo jiný sýr podle chuti. Žampiony krátce osmahněte na pánvi, ochuťte solí a pepřem a přilijte smetanu. Vyvařte do zhoustnutí, případně přidejte trochu mouky a vařte, aby se vám ztratila moučná chuť. V pekáčku pak vrstvěte lasagne, houbovou náplň, mozzarellu. Kromě žampionů se dají použít i lišky, třeba v kombinaci se šafránem nebo sušené houby, co máte doma.

Špenátová: Koupíte čerstvý nebo mražený listový špenát. Čerstvý spaříte a pokrájíte na menší listy. Zmražený jen necháte rozmrazit. Slijete přebytečnou vodu, aby nebyl moc mokrý, případně ještě „vyždímete“. Můžete opět smíchat se smetanou a chvíli povařit nebo použít bešamelovou omáčku (jak na ni se dozvíte ZDE). Vrstvíte v pořadí lasagne, špenát a oblíbený sýr.

Vegetariánská:Tahle je velmi oblíbená i u „masožroutů“. Zeleninu můžete použít podle libosti. Nejčastěji se používá kombinace lilku, cukety, rajčat, hub, bylinek a sýra. Můžete proložit bešamelem.

Lososová: Obzvlášť výborná a určitě potěšíte milovníky ryb. Použijte steaky z lososa, pokrájené na malé kousky. Bešamel a koření v podobě soli a pepře. Lososa si orestujte na pánvi, ochuťte a smíchejte s bešamelovou omáčkou. Vrstvěte se sýrem.

Fantazii se meze nekladou. Pokud tyhle lasagne zkusíte, určitě si je zamilujete. Vypadají složitě, ale zas tak těžké nejsou a za tu trochu námahy ten gurmánský zážitek opravdu stojí.

A jak je děláte vy? Máte také nějaké tipy nebo vlastní náplně do lasagní? Napište mi do diskuse pod článkem!

ynezorPumanzeSaNyknalC