Hlavní obsah
0,0
(0)
Foto: UvGroup, Shutterstock.com

Foto: UvGroup, Shutterstock.com

Také jste propadli chuti italské kuchyně, ale špagety s rajčatovou omáčkou se vám začaly poněkud zajídat? Zkuste lasagne! Není na nich nic těžkého a jsou opravdu vynikající. Uvidíte, že si je vaše rodinka vyžádá znovu (a znovu a znovu…). A jako bonus pro vás máme tipy na jiné náplně!

30 min.
Příprava
2 hod., 40 min.
Vaření
Střední
Náročnost
Ingredience pro:
4 porce
  • 1/2 kg hovězího mletého masa
  • 3 ks rajčat
  • 1 svazek čerstvé bazalky
  • 5 stroužků česneku
  • 200 ml červeného vína
  • 1 lžička soli
  • 1/4 lžičky pepře
  • 3 lžíce olivového oleje
  • 3 balení mozzarelly
  • 1 hrnek cherry rajčat
  • 1 balení lasagní
Článek

Postup

01.

Začněte masovou náplní. Na hlubší a větší pánvi rozpalte olivový olej a vložte mleté maso. Nemíchejte, nechte maso chvilku restovat, než se zatáhne, jinak by pustilo šťávu a začalo by se vařit. Pomocí vařečky ho potom pořádně rozmíchejte. Kousky masa by měly být co nejmenší, aby se vám směs později dobře plnila do vrstev. Po pár minutách přidejte předem spařená, nakrájená rajčata. Chvilku duste, než rajčata pustí šťávu, a ochuťte solí a pepřem.

02.

Na závěr podlijte červeným vínem a nechte dusit, dokud maso nezměkne. To by mělo trvat zhruba 2 hodinky, záleží na mase. Těsně před stáhnutím z plotny přimíchejte na plátky nasekaný česnek a nechte dvě až tři minutky prohřát. Neměl by ztratit chuť. Možná se vám náplň bude zdát hodně česneková, ale nebojte se. Maso se bude ještě zapékat a chuť česneku se zmírní. Hotovou omáčku promíchejte s nasekanou bazalkou a máte hotovo. Nedoporučuji používat příliš kyselé víno, v jídle je pak hodně cítit jeho chuť.

03.

Připravte si zapékací misku, recept je na čtyři porce, takže raději nějakou větší s vyššími stěnami. Vymažte dno i stěny olivovým olejem. Některé pláty lasagní se musí předvařit, my jsme ale zvolili ty, které nepotřebují úpravu a mohou se použít rovnou z balíčku. Začněte tedy vrstvit. Na dno misky dejte nejdříve lasagne, ty pomažte připravenou masovou směsí, postačí opravdu tenká vrstva. Poklaďte na plátky nakrájenými cherry rajčátky a mozzarellou. Končíte vrstvou lasagní a sýra navrchu – při pečení se vám rozteče a udělá křupavou krustu. Dejte zapéct do střední části trouby na 30–35 minut při 180 °C.

04.

Po upečení opatrně vyndejte a nechte chvilku vychladnout, kdybyste lasagne naporcovali dříve, nejspíše by se celé roztekly a to by na talíři nevypadalo tak hezky. Můžete dozdobit lístky čerstvé bazalky, cherry rajčátky a na hoblinky nakrájeným parmezánem. Přejeme dobrou chuť!

Náplň do lasagní se dá mnohokrát obměnit, takže vás hned tak neomrzí. Tady je pár tipů:

Houbová

Budete potřebovat krabičku čerstvých žampionů, smetanu, mozzarellu nebo jiný sýr podle chuti. Žampiony krátce osmahněte na pánvi, ochuťte solí a pepřem a přilijte smetanu. Vyvařte do zhoustnutí, případně přidejte trochu mouky a vařte, aby se vám ztratila moučná chuť. V pekáčku pak vrstvěte lasagne, houbovou náplň, mozzarellu. Kromě žampionů se dají použít i lišky, třeba v kombinaci se šafránem nebo sušené houby, co máte doma.

Špenátová

Koupíte čerstvý nebo mražený listový špenát. Čerstvý spaříte a pokrájíte na menší listy. Zmražený jen necháte rozmrazit. Slijete přebytečnou vodu, aby nebyl moc mokrý, případně ještě „vyždímete“. Můžete opět smíchat se smetanou a chvíli povařit nebo použít bešamelovou omáčku. Vrstvíte v pořadí lasagne, špenát a oblíbený sýr

Vegetariánská

Tahle je velmi oblíbená i u „masožroutů“. Zeleninu můžete použít podle libosti. Nejčastěji se používá kombinace lilku, cukety, rajčat, hub, bylinek a sýra. Můžete proložit bešamelem.

Lososová

Obzvlášť výborná a určitě potěšíte milovníky ryb. Použijte steaky z lososa, pokrájené na malé kousky. Bešamel a koření v podobě soli a pepře. Lososa si orestujte na pánvi, ochuťte a smíchejte s bešamelovou omáčkou. Vrstvěte se sýrem.

Fantazii se meze nekladou. Pokud tyhle lasagne zkusíte, určitě si je zamilujete. Vypadají složitě, ale zas tak těžké nejsou a za tu trochu námahy ten gurmánský zážitek opravdu stojí.

Reklama

Související témata:

Načítám