Hlavní obsah

Král extravagance - Cavalli

Foto: google.cz

Úžasné modely Roberta CavallihoFoto: google.cz

Reklama

Italský módní velikán, to je Roberto Cavalli! Plní šatníky těch nejnáročnějších celebrit a určuje jejich osobitý styl. Přidejte se k nim! V Cavalliových originálních modelech, inspirovaných zvířaty a přírodou, budete středem pozornosti!

Článek

Historie

Roberto Cavalli se narodil v roce 1940 ve Florencii. A s uměním se setkal již v kolébce. Vždyť jeho otec byl krejčí a děda uznávaný malíř (z hnutí Macchiaiolli), jehož obrazy jsou dodnes vystavovány ve florentské Uffizi Galerii.

Cavalliova kariéra odstartovala netradičně - u ping-pongového stolu - na akademii umění, kde poprvé začal experimentovat s tiskem na kůži. V 60. letech si tento revoluční způsob tisku na semiš a hladkou kůži nechal patentovat. A udělal dobře. Módní domy Hermés a Pierre Cardin ho pozvaly do svých služeb a ve svých třiceti letech Roberto představil svou první samostatnou kolekci. Módní kritiky tenkrát šokoval, ale jeho talent byl nepřehlédnutelný.

V roce 1972 otevřel Roberto Cavalli autorský butik v Saint-Tropez. Přestože se brzo stal místem setkávání vyšší společnosti, ke které tehdy patřily herečky Brigitte Bardot nebo Sophia Loren, jeho kariéra nestoupala. Byl považován za outsidera, zastíněn úspěšnějším mužem módního světa, kterým byl Gianni Versace. Dokonce tak Roberto začal pomýšlet na ukončení kariéry.

Ale především díky své manželce Evě Duringer v 90. letech dosáhl pozoruhodného návratu. Jeho žena převzala veškeré obchodní aktivity, začala připravovat velkolepé reklamní kampaně, díky nímž se Roberto Cavalli dostal do povědomí široké veřejnosti. Značka R se stala prvotřídní a každá hvězda s odvahou a dokonalou postavou si odnášela z jeho butiků minimálně jeden z nápadných kabátů.

Foto: verycool.it

Cavalli navrhuje i šperkyFoto: verycool.it

Dnes má Roberto Cavalli více než třicet autorských butiků ve světě. Vytváří nejen překrásné šaty pro dámy, ale do jeho kolekcí přibyly i pánské kreace, módní doplňky, brýle, obuv nebo parfémy.

Móda

Cavalliova móda má charakteristický vzhled, který vytváří jedinečnou kombinací agresivního sex-appealu, řemeslného tisku a výstředních témat. V jeho kolekcích vždy najdeme šaty se zvířecími vzory, bujné květinové vzory nebo pajetky.

A Cavalliho módu milují opravdu zkušené celebrity, neboť v jeho přezdobených šatech není vždy snadné vypadat vkusně. Mezi ty, které jeho módu umí nosit a vždy vypadají dokonale, patří Victoria Beckham, Jennifer Lopez nebo Beyoncé Knowles.

Sám Roberto Cavalli říká: „Mé šaty se mnohdy nosí vulgárním způsobem. Elegance je vždy výrazem vnitřního postoje. I sedlák může ve svém kroji vypadat dokonale, ale hloupý člověk ve smokingu ne."

Foto: beinstyle.cz

Roberto Cavalli s Jennifer LopezFoto: beinstyle.cz

Zajímavosti

Cavalli tvoří v Itálii. V roce 2007 navrhl kolekci oblečení pro řetězec obchodů švédského H Jako milovník gastronomie si otevřel svůj vlastní řetězec Café butiků v Itálii.

Roberto Cavalli je nadšený pilot a miluje výlety na jachtě, s rodinou. Je rovněž vlastníkem jedné z nejlepších italských chovných farem závodních koní.

U nás se dají módní skvosty značky R sehnat například na www.beinstyle.cz.

Reklama

Související témata:

Načítám