Hlavní obsah

Rodiče, pozor! Tyhle nemoci teď ohrožují vaše děti

Foto: thinkstock

Na podzim je nejhorší klima z hlediska dětských onemocněníFoto: thinkstock

Reklama

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Je tu podzim a s ním i nemoci, které postihují především vaše děti, nejčastěji v předškolním věku. Jak poznat různé druhy kašle, náhlý zánět hrtanu a kdy jít s rýmou k lékaři? Poradíme!

Článek

Je lezavo, mokro a už i dost chladno. Ideální počasí pro veškerá virová onemocnění. „V chladném období se lidé více shromažďují v místnostech, jsou méně venku, méně větrají. Proto se infekce snáze šíří a objevuje se i zvýšené riziko rozvoje epidemií kapénkových infekcí,“ vysvětluje Evžen Hrnčíř, přednosta Kliniky pracovního a cestovního lékařství Fakultní nemocnice Královské Vinohrady.

Kašle a rýmy

Proto teď ordinace pediatrů plní děti s nejrůznějšími virovými onemocněními. „Jsou to většinou infekce horních cest dýchacích, tedy rýmy a kašle, doprovázené únavou a zvýšenou teplotou,“ potvrzuje pediatrička Lenka Dostálová Kopečná ze zdravotního střediska Medispol. V tu chvíli je potřeba navštívit lékaře, především pokud onemocní batole či předškolní dítě.

Foto: thinkstock

S dětmi v předškolním věku je lépe zajít k lékaři, kdykoli se vám něco nezdáFoto: thinkstock

Velmi časté je i to, že vaše dítě kašle, ale žádné jiné příznaky nemá. „Objevuje se to u malých dětí, které mají rýmu, ale ještě neumějí pořádně smrkat. Dráždí je hlen, který nedokážou vysmrkat,“ vysvětluje Lenka Dostálová Kopečná. Pomoci mohou kapky a spreje na bázi mořské vody. Usnadňují smrkání a dezinfikují nos. Pokud ale rýmu dítě nemá, a přesto kašle, může se jednat o začátek zánětu a na místě je návštěva pediatra.

Když dítko štěká

V tomto období se také objevuje akutní laryngitida, tedy zánět hrtanu. „Je to náhlé onemocnění, kdy se dítě, které se zdálo být zdravé, najednou v noci probudí, sípá, má štěkavý kašel. Předtím mohlo mít možná trochu rýmu nebo i mírně zvýšenou teplotu, ale nic dramatického,“ popisuje Lenka Dostálová Kopečná. V tomto případě představuje první pomoc chladný vzduch, který pomůže zmírnit otok hrtanu. Následně je ale nutné vyhledat lékaře, který naordinuje vhodnou léčbu.

A co vy, také bojujete s dětskými nemocemi?

Reklama

Související témata:

Načítám