Hlavní obsah

Rodina chtěla dům, ale žije v bytě! Koukněte se proč

Foto: Milan Hurych pro Skanska

Šedá barva dodává interiéru elegantní vzhledFoto: Milan Hurych pro Skanska

Reklama

Domek v satelitním městečku, aby děti mohly běhat venku, anebo byt ve městě, kde bude školka, školy i obchody vždy při ruce a rodiče se nestanou taxikáři potomků? Toto dilema řešila mladá rodina. A rozhodla se pro byt. Důvodem jsou i dvě terasy, které jim nahrazují vysněnou zahrádku.

Článek

Nejen požadavky na lokalitu, ale samozřejmě i rozumná cena – majitelé se chtěli pohybovat kolem čtyř milionů korun – to byla dvě kritéria, která rozhodovala o místě a způsobu budoucího bydlení rodiny se dvěma dětmi. Jenže nový dům s pozemkem v dosahu hromadné dopravy by je vyšel mnohem dráž a pořizovat si starší nemovitost a postupně ji opravovat se majitelům nechtělo.

Foto: Michal Hurych pro Skanska

K bytu patří dvě terasy o celkové ploše 53 metrů čtverečníchFoto: Michal Hurych pro Skanska

Nechali si poradit, je z toho klasika

Více než osmdesátimetrový byt s dispozicemi 3 + kk v lokalitě Kytlická v Praze 9 přišel majitele na 4,6 milionu korun.

Protože už pořizovací cena bytu byla o něco vyšší, než si majitelé představovali, chtěli zařízení trefit na první pokus, tedy bez pozdějších oprav, dokupování skříní a skříněk či malování stěn. Na pomoc si proto vzali architekta Jaroslav Kačera ze studia AIP Architekti. Ten vycházel z toho, že v bytě byly položené podlahy v dezénu dřeva a s nimi ladily také dveře, a tak tento materiál zde už bylo možné použít pouze jako doplňkový. Základní barvou se zde stala v posledních měsících tolik oblíbená šedá, kterou doplňuje bílá a krémová. Ta svým příjemným a teplým odstínem celý prostor zjemňuje.

Foto: Michal Hurych pro Skanska

Aby pokoj nevypadal nudně, doplňuje ho nábytek z tmavého dřeva kombinovaného s bílým leskemFoto: Michal Hurych pro Skanska

Šedá je dobrá, podívejte se!

Linka dostala tvar písmene U. Zprava je ohraničená vysokými skříněmi s vestavěnou kombinovanou chladničkou a troubami, rameno vlevo pak tvoří předěl mezi kuchyňskou a obývací částí. „Šířka v této části je devadesát centimetrů, přičemž v kuchyňské části jsme umístili skříňky hluboké klasických šedesát a z obývákové strany třicet centimetrů," popisuje architekt Jaroslav Kačer. Při sezení na pohovce není problém sáhnout si třeba pro talířek či sklenku, aniž byste museli obíhat půlku místnosti.

Foto: Michal Hurych pro Skanska

Linka dostala tvar písmene UFoto: Michal Hurych pro Skanska

Foto: Michal Hurych pro Skanska

Část kuchyňských skříněk je snadno přístupná přímo z pohovkyFoto: Michal Hurych pro Skanska

Toto řešení je nejen praktické, ale i dekorativní. „Efektně působí i osvětlení, které je uvnitř integrované, aby majitelé měli lepší přehled, co kde mají uložené. Tím, jak prochází ven mléčným sklem, tvoří navíc zajímavý efekt," dodává architekt. Podobných her se světlem zde objevíte více, třeba rampa nad kuchyňskou linkou měla hlavně krýt odvod vzduchu od digestoře. Tím, že jsou v ní zapuštěná světla, působí i zajímavě.

Linka má základní krémovou barvu ve vysokém lesku, kterou doplňují horní skříňky s výplní z mléčného skla, osazené v šedém rámu. Šedá je i pracovní deska a právě tato barva se opakuje i v obývací části.

Foto: Michal Hurych pro Skanska

Sklo propouští světlo ze skříněk ven, a vytváří tak zajímavé efektyFoto: Michal Hurych pro Skanska

Zde ji najdete jak na stěnách, tak pohodlném sedacím nábytku. Rohovou pohovku doplňuje taburet. Když jej přisadíte ke gauči, vytvoříte pohodlné lůžko, na němž se můžete při sledování televize příjemně povalovat.

Foto: Michal Hurych pro Skanska

Do propojeného obýváku s kuchyní se vešel i opticky oddělený kuchyňský koutFoto: Michal Hurych pro Skanska

Interiér zařízený ve světlých barvách by však vypadal nudně, a tak architekt vytvořil příjemný kontrast nábytkem vyrobeným na míru ze studia JN Interiér. Korpusy z tmavého dřeva doplněné bílými čely tak ladí i s jídelním stolem se židlemi.

Foto: Michal Hurych pro Skanska

Ten barevně ladí s televizní stěnouFoto: Michal Hurych pro Skanska

Foto: Michal Hurych pro Skanska

Bílá se opakuje nejen na čelech skříněk, ale i na čalounění židlíFoto: Michal Hurych pro Skanska

Na obývací pokoj navazuje čtrnáctimetrová terasa. Celkem zde mají terasy 53 metrů, další najdete u ložnic.

Pro děti se šedá nehodí, mají zelenou

Druhou polovinu bytu, oddělenou chodbou, tvoří dětský pokoj a ložnice. V ní se objevují stejné barvy a materiály jako v obýváku – dřevěnou podlahu doplňuje postel s bílým rámem a designově propracovanými nočními stolky. Bílá se opakuje i na malém pracovním koutu v rohu místnosti.

Foto: Michal Hurych pro Skanska

Na úložné prostory se myslelo i v předsíniFoto: Michal Hurych pro Skanska

Foto: Michal Hurych pro Skanska

Šedá v kombinaci s bílou a dřevem se opakuje i v ložniciFoto: Michal Hurych pro Skanska

Stěny, ale i závěsy jsou naopak šedé, což pokoj dělá tmavší, ale šero je v ložnici na rozdíl od jiných místností žádané. Nechybí zde ani velká vestavěná skříň. V bytě se nachází ještě komora, kde je možné odkládat další věci.

Foto: Michal Hurych pro Skanska

Zajímavým tvarem upoutají noční stolkyFoto: Michal Hurych pro Skanska

V ložnici se proměnil menší z pokojů, ten větší, jehož podlahová plocha je více než patnáct metrů, slouží dětem. Přesto se sem nevešla dvě samostatná lůžka a děti mají na spaní ne zrovna ideální palandu. Dva samostatné psací stoly byly potřebnější. A chybět nesměly ani nezbytné úložné prostory na hračky a oblečení. V dětském pokoji také architekt zvolil jiné barvy, kdy stěny dostaly příjemnou zelenou barvu a světlé dřevo nahradilo tmavé. Z obou místností se dá jít na krásnou čtyřicetimetrovou terasu, která je chloubou tohoto bytu.

Foto: Michal Hurych pro Skanska

V dětském pokoji vládne na stěnách zelenáFoto: Michal Hurych pro Skanska

Foto: Michal Hurych pro Skanska

Místo dvou lůžek se sem vešla pouze palandaFoto: Michal Hurych pro Skanska

„Protože se předpokládá, že v bytě bude žít více lidí, už projekt počítal pro jejich větší pohodlí s tím, že zde budou dvě toalety," říká za investora stavby Ondřej Svatoň. Majitelé tak mají k dispozici jednu v koupelně, která má více než šest metrů čtverečních. Snadno se sem tedy vešla i vana, umyvadlo se spodní skříňkou a pračka. Protože ani samostatná toaleta není nejmenší, nebyl problém k ní přidat také umyvadlo, což rodině značně zjednoduší „ranní špičku“ s čekáním na volnou koupelnu. Pohodlné bydlení je právě o podobných detailech!

Foto: Michal Hurych pro Skanska

Ve velké koupelně bylo dost prostoru na vanu, umyvadlo i toaletuFoto: Michal Hurych pro Skanska

Foto: Michal Hurych pro Skanska

Vešla se sem i pračkaFoto: Michal Hurych pro Skanska

Foto: Michal Hurych pro Skanska

Samostatný záchod je doplněný praktickým umývátkemFoto: Michal Hurych pro Skanska

Foto: Michal Hurych pro Skanska

Podlaha a dveře v dezénu dřeva ovlivnily i ostatní zařízení bytuFoto: Michal Hurych pro Skanska

Jak byste se zachovali na místě majitelů vy? Zvolili byste také raději byt s dvěma terasami, nebo byste se raději nastěhovali do domku za městem?

Reklama

Načítám