Hlavní obsah

Jak ušetřit na školních pomůckách? Návrat dětí do lavic nám dokáže udělat v peněžence pořádný průvan

Foto: Yuganov Konstantin, Shutterstock.com

Foto: Yuganov Konstantin, Shutterstock.com

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Do začátku dalšího školního roku zbývá jen pár desítek hodin. Rodiče už naplno řeší, kolik je bude letos stát všechno potřebné vybavení pro jejich žáčky. Jistě by se hodilo něco ušetřit, takže pro vás máme pár rad, jak na to!

Článek

Pro školáky je konec prázdnin většinou nepříliš oblíbeným obdobím. Až na zvědavé prvňáčky, které čeká velká školní premiéra, se na návrat do lavic příliš netěší. Rodiče se neradují také, ovšem ti zase z jiných důvodů. Zářijový lov pomůcek a vybavení rodinný rozpočet značně zatěžuje. Zvlášť, když je potřeba vybavit víc dětí naráz. Aby nebyl nápor na vaši peněženku příliš brutální, využívejte možnosti, jak vše pořídit levněji. Zde je od nás pár tipů.

Čas nákupu školních pomůcek

Kdy začínají rodiče myslet na školu a potřebné vybavení? Jestli byste si vsadili právě na poslední dny srpna, vyhráli byste. „S pořizováním školních pomůcek řada rodičů začíná již v červenci. Hlavní vlna nákupů však přichází až v posledních dvou srpnových týdnech a v prvním zářijovém týdnu,“ popisuje Tomáš Knop, ředitel Galerie Vaňkovka Brno. Podle průzkumu společnosti Nielsen Admosphere pro ně chodí 68 % lidí do papírnictví a 46 % rodičů do supermarketů.

A jaké pomůcky se nejčastěji objevují v nákupních košících? Jde o tužky, propisky, zvýrazňovače a sešity. „V případě žáků prvních tříd se podoba školních pomůcek v průběhu let nijak výrazně nemění. Co se týče psacích a kreslicích potřeb, určitě se vyplatí pořídit kvalitní tužky, pera a pastelky, které dětem usnadní rozvoj grafomotorických schopností,“ doporučuje Romana Fabiánková, učitelka na prvním stupni základní školy.

Foto: Drazen Zigic, Shutterstock.com

Ušetřit můžete i tak, že koupíte aktovku ne s aktuálně nejpopulárnější kreslenou postavičkou, ale nadčasovouFoto: Drazen Zigic, Shutterstock.com

Jak pořídit vybavení do školy levněji?

Průměrná výbava žáka základní školy vyjde asi na pět tisíc. Nejvíc zaplatí rodiče prvňáčků. Ti dostávají soupis pomůcek většinou až v prvních dnech školy, takže nakoupit dopředu moc nejde, tedy kromě školní aktovky či batohu, přezůvek a podobně.

Uvedená částka může být pro některé rodiny dost zásadní, takže je dobré najít způsob, jak ušetřit. Můžete na to jít hned několika způsoby:

  • Nekupujte bez průzkumu - až půjdete nakupovat pomůcky, neměli byste zapadnout do nejbližšího obchodu, tedy pokud chcete ušetřit. Podívejte se, jak jsou na tom ceny u konkurence, a jděte tam, kde to je výhodnější. Můžete se také domluvit s ostatními rodiči a něco koupit hromadně ve velkoobchodě, tedy opět levněji. Ušetřit se dá i nákupem na internetu, jen je potřeba zohlednit i poštovné a lhůty dodání. Mnoho obchodů má momentálně akce na školní výbavu. Využijte je!
  • Menší a bez obrázků - když chcete dětem udělat radost a zpříjemnit jim vstup do školy, nemusíte kupovat pomůcky s obrázky oblíbených filmů a podobně. Zcela jistě budou dražší než ty bez obrázků nebo s nějakými nadčasovými motivy. Propočtěte si také, jestli se cenově vyplatí koupit vybavený penál, nebo jen penál a výbavu do něj dokoupit podle toho, co dítě opravdu využije.
  • Pomůcky z druhé ruky - rozhodně se porozhlédněte po školních pomůckách v inzerátech na e-bazarech nebo třeba i na Marketplace na Facebooku. Na Facebooku najdete i swapovací či bazarové skupiny zaměřené přímo na školní potřeby. V rámci swapu je pak můžete vyměnit za jiné zboží či levně nakoupit. Knihy a učebnice lze zas sehnat například v Knihobotu nebo podobných knižních „sekáčích“. Některé školy dokonce pořádají burzy, kde můžete nakoupit, ale i prodat to, co naopak přebývá vám.
  • Vyrobte něco i doma - místo plastových obalů na knížky a sešity můžete vyrobit obaly doma, lze na to využít například starší papírové tašky z nákupů nebo si pořídit pevnější balicí papír. Výhodou je, že si žák své pomůcky spolehlivě pozná, ale že se na jejich přípravě může i aktivně podílet. Stejně lze vyrobit třeba i zápisník nebo diář na míru.
  • Požádejte o pomoc stát - jestliže víte, že by náklady na školní vybavení zásadně ohrozily rozpočet domácnosti, můžete požádat o pomoc stát. Jednorázový příspěvek v hmotné nouzi se rodinám s nezaopatřenými dětmi poskytuje poté, co o něj požádáte na Úřadu práce v místě bydliště a dřív, než s nákupem pomůcek začnete. Víc se o příspěvku dočtete v tomto článku.
Foto: New Africa, Shutterstock.com

Před nákupem porovnejte ceny v několika obchodech a jděte tam, kde v celkovém součtu ušetříteFoto: New Africa, Shutterstock.com

Samoživitelé mohou využít papírový šatník

Už v červnu spustil sbírku Šatník Nory Fridrichové - charitativní organizace, která se zaměřuje na hmotnou pomoc rodinám s jedním rodičem. V rámci Papírového Šatníku pomůže právě s pomůckami do školy.

„Jde hlavně o školní pomůcky včetně aktovek a výtvarné potřeby. To jsou totiž poměrně drahé záležitosti, které pro rodiny samoživitelů představují nemalou finanční zátěž,“ popisuje moderátorka Nora Fridrichová, zakladatelka Šatníku, a pokračuje: „Pomůcky si budou moci samoživitelé přijít vybrat od 1. září.“

Související témata:
Školní potřeby

Načítám