Hlavní obsah

Přezůvky do školy: Vyberte je správně prvňáčkovi i puberťákovi a vyhněte se těm nejhorším

Foto: Befado

Foto: Befado

Reklama

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Začátek školy se blíží, a je tak nejvyšší čas myslet na přezutí. Zkontrolujte dětem bačkory z loňska a přeměřte chodidla. Pravděpodobně jim zase vyrostla. Poradíme vám, co by měly správné přezůvky splňovat.

Článek

Možná vám na nákupu bačkor do školy nepřijde nic složitého, jenže se stále najde mnoho školáků, kteří běhají po třídách v nevhodné obuvi. Ta přitom může dětem zdeformovat nohy, způsobit plochá chodidla a v budoucnu klidně zapříčinit bolavá záda či klouby i špatné držení těla. Proto byste na správném přezutí neměli šetřit a dát při výběru i na jiná než na estetická kritéria.

Jak vybírat přezůvky pro malé školáčky

Školní přezůvky mají svá specifika. Pro první a druhou třídu a pro děti s plochou nohou by měly být lehké, pohodlné, prodyšné, s měkkou pružnou podrážkou a s pevným opatkem (= zpevnění okolo paty). Důležitá je rovněž podpora klenby, která se vyvíjí zhruba do sedmi let.

Při zkoušení obuvi se ujistěte, že chodidlo v botě neklouže a prsty nevybočují do strany. Jsou-li boty ve špičce uzavřené, měly by mít vůli zhruba 0,5 až 1 cm, lze to dobře vyzkoušet na vyndavací vložce. Jinak můžete nohu v obchodech přeměřit na speciálním posuvném měřidle. A pamatujte na důležité zdravotní pravidlo: Raději kupte boty častěji než o dvě čísla větší!

Foto: Archiv firem

Zleva: Dětské bačkory Peon, s vkládací koženou stélkou a pevným opatkem, 410 Kč, prodává Veselatkanicka. Bačkory Superfit z odolné bavlny s protiskluzovou podrážkou, 653 KčFoto: Archiv firem

Foto: Archiv firem

Zleva: Bačkory Befado s vyjímatelnou koženou stélkou, 429 Kč, prodává Backorky. Bačkory Santé s vyjímatelnou koženou ortopedickou stélkou, 307 KčFoto: Archiv firem

V pubertě pozor na patu a růstové bolesti

Starší děti mohou volit nazouvací pantofle. Vhodné jsou přírodní materiály, jako je kůže či korek. Ani zde by neměla být příliš velká vůle, aby dětem boty nepadaly. Šikovné jsou utahovací pásky na nártu, které lze regulovat, pásek může být pro větší stabilitu i na patě. Mají-li děti ploché nohy, je vhodná anatomicky tvarovaná stélka či ortopedické vložky a odpružená pata.

Měkká odpružená podrážka je vhodná hlavně u dětí v pubertálním věku, především u obuvi na sport. „V tomto věku je totiž častá bolest pat způsobená apofýzou patní kosti, tedy růstovou zónou paty. Při tvrdém došlapu pata víc trpí, s tvrdou podrážkou dostává větší zátěž a může docházet k mikrofrakturám v této části paty, která pak bolí. Někdy je to trochu nepřesně označované jako odvápnění pat,“ upozorňuje primář ortopedického oddělení Pardubické nemocnice Petr Hoza.

Foto: Archiv firem

Zleva: Dětské pantofle De Fonseca s koženým svrškem i stélkou, 499 Kč, prodává Baťa. Anatomicky tvarované korkové pantofle Superfit s protiskluzovou podrážkou, 819 KčFoto: Archiv firem

Foto: Archiv firem

Zleva: Pantofle Birkenstock s anatomicky tvarovanou stélkou, 968 Kč, prodává Urbanlux. Kožené pantofle Vasky s anatomicky tvarovanou stélkou, 1299 KčFoto: Archiv firem

Kde koupit zdravé přezůvky

Chcete-li mít jistotu, zaměřte se na renomované kamenné prodejny, které se specializují na dětskou a zdravotní obuv, kde umějí poradit s výběrem a mají dostatečnou nabídku. Určitě se vyhněte tržnicím a obchodům, které se zaměřují i na jiný sortiment zboží.

„Doporučuji boty vyzkoušet a v případě on-line nákupů se orientovat podle délky stélky a nikoli jen podle samotné velikosti. Každý výrobce ji může mít trochu odlišnou. Zaměřte se také na materiál,“ doporučuje Kateřina Belzová z obchodu Bačkorky a dodává, že by si měli rodiče uvědomit, že v přezůvkách děti tráví ve škole někdy až sedm hodin denně. Proto je nutné věnovat nákupu dostatečnou pozornost!

Nejhorší bačkory? Baleríny

Jestli jsou některé boty opravdu nevhodné jako přezůvky, pak jsou to balerínkyplátěné cvičky. Bývají většinou moc ploché, nestabilní a příliš měkké. Stejně tak je zbytečné nosit na přezutí třeba tenisky – děti si zbytečně zapaří nohy. Až půjdete kupovat přezůvky, není na škodu zkontrolovat také velikost bot na tělocvik. Udělejte to raději včas, než v září zjistíte, že je velikost, kterou zrovna potřebujete, vyprodaná.

Mají děti náběh na ploché nohy? Vyrobte jim zábavný senzomotorický kobereček. Trvá to jen chvíli, není to drahé, je to zábava a účinky jsou skvělé.

Reklama

Související témata:

Načítám