Hlavní obsah

Nemáte na školní pomůcky? Požádejte si o příspěvek (nejen) od státu

Foto: Africa Studio, Shutterstock.com

Foto: Africa Studio, Shutterstock.com

Reklama

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Prázdniny jsou u konce a rodiny s dětmi školního věku čekají nejen nové povinnosti, ale i náklady, které se s nástupem do školy pojí. Už teď vás děsí, zda budete mít peníze na vše potřebné? Víme, kde si říct o pomoc.

Článek

Školní výbava zdražuje stejně jako všechno ostatní – ta pro prvňáčka vyjde na 4 až 5 tisíc a připočíst musíte i kroužky a další aktivity. Pokud už teď víte, že na nákup pomůcek nemáte, nebo byste kvůli tomu pak neměli na další nezbytnosti, požádejte o pomoc. Obraťte se na stát, ale i některé neziskové a charitativní organizace. Můžete od nich dostat finanční příspěvek i pomoc s doučováním nebo náplní volného času pro děti. Povíme vám, jak postupovat.

Pomoc státu

Rodina může požádat o jednorázový příspěvek stát. Jde o mimořádnou okamžitou pomoc na výdaje související se vzděláním a zájmovou činností dětí. Lze ho využít na nákup pomůcek, zaplacení kroužku a podobně. Stejným způsobem si můžete v průběhu školního roku požádat o příspěvek na další školní výdaje, například na lyžařský výcvik nebo školu v přírodě, pokud byste na ně opět neměli peníze.

Foto: Stock-Asso, Shutterstock.com

Jste-li ve finanční nouzi a potřebujete mimořádný příspěvek na školní pomůcky, zajděte na Úřad práce a vyplňte žádostFoto: Stock-Asso, Shutterstock.com

Kde o příspěvek požádat?

O příspěvek na školní pomůcky požádejte na pobočce Úřadu práce ČR příslušné místu bydliště. Předepsaný formulář můžete vyplnit osobně, ale lze jej podat i prostřednictvím elektronické identity občana, datové schránky nebo i poštou. Vždy dejte pozor, abyste vyplnili kontaktní údaje pro případ, že by úředníci potřebovali něco doložit.

Mimořádná okamžitá pomoc se neposkytuje paušálně všem, kteří o ni požádají. Nutné je celkové zhodnocení individuální příjmové, sociální i majetkové situace žadatele. MOP by se neměla poskytovat na již uhrazený náklad, výjimečně ji lze ale poskytnout v situacích, kdy něco muselo být uhrazeno ještě před podáním žádosti či jejím vyhodnocením. Požadovanou výši si stanovuje sám žadatel, jako přílohu žádosti je vhodné doložit například seznam pomůcek, který škola vyžaduje. Případně mohou pracovníci úřadu práce spolupracovat přímo se školskými zařízeními, která se mohou k dané žádosti vyjádřit. Lze také požádat o součinnost OSPOD, tedy Orgán sociálně-právní ochrany dětí,“ vysvětluje Jakub Augusta, vedoucí oddělení mediální komunikace Ministerstva práce a sociálních věcí.

Kolik dostanete, nelze říct, každá žádost se posuzuje individuálně. Za celý kalendářní rok může být rodině vyplacena jen taková částka, která odpovídá desetinásobku životního minima – ten je aktuálně 4 620 Kč, čili roční příspěvek nesmí překročit 46 200 Kč. Úřad práce může provést kontrolu, že dávka byla využita k účelu, ke kterému byla poskytnuta. Je tedy nutné schovávat si účtenky.

Kdo může o příspěvek žádat?

Požádat si o něj mohou rodiny s nezaopatřenými dětmi, které na školní pomůcky nemají, nebo by se takovým výdajem dostaly do hmotné nouze. Za nezaopatřené děti se považují školáci i studenti do 26 let, kteří nejsou výdělečně činní – v případě vysokoškoláků nesmí studovat dálkově.

Foto: Gorodenkoff, Shutterstock.com

Příspěvek mohou dostat rodiny s nezaopatřenými dětmi, spadají sem i studenti vysokých škol Foto: Gorodenkoff, Shutterstock.com

Na co lze příspěvek využít?

Peníze z příspěvku od státu byste měli investovat jen do toho, co dítě opravdu potřebuje a co nejefektivněji – tedy třeba jen na ty učebnice, které škola není schopna zapůjčit nebo které neposkytne zdarma. Pomůcky pak jen ty, které škola vysloveně požaduje – většinou podle seznamu, který žáci dostanou na začátku školního roku.

Měli byste si také zjistit, zda kroužek či zájmovou akci, kterou hodláte zaplatit, nelze uhradit i z preventivního fondu zdravotní pojišťovny, příspěvku od zaměstnavatele nebo fondu školy a podobně.

Kdo ještě pomůže?

Mimo pomoci státu se můžete obrátit i na charitativní organizace. Jednou z nich je Klub svobodných matek, kde evidují momentálně desítky žádostí o pomoc. „I u nás si samoživitelé podávají žádost, kde popíší a doloží svou finanční situaci a uvedou, s čím by potřebovali pomoci. Stačí vyplnit online formulář na webu. Pomáháme rodičům po celé republice. Z našeho příspěvku mohou uhradit pomůcky, obědy, ale třeba i kroužky nebo pořízení počítače pro dítě. Po schválení posíláme peníze ihned,“ říká ředitelka klubu Dana Pavlousková.

Rodiče se mohou obrátit například i na organizaci Člověk v tísni, umí pomoci třeba s doučováním dětí v rodinách. Pomoc můžete najít i u diecézních charit ve svém regionu.

Náklady snižuje samozřejmě i to, když využijete aktuální slevové akce na školní pomůcky v obchodech, které právě v těchto dnech probíhají. „Jsme si vědomi toho, že se v řadě rodin jedná o finančně nejnáročnější období v roce. Od minulého roku došlo k navýšení cen školních potřeb v průměru o 12 procent. Chceme rodiče podpořit nejen slevami, ale i akcí ve spolupráci s diakonií. Jde o charitativní sbírku s názvem Školákům od srdce, kdy zákazníci budou moci zakoupit a věnovat školní pomůcky dětem ze sociálně slabých rodin,“ uvádí manažer komunikace Tesco Michala Kuzmiak.

Reklama

Načítám