Hlavní obsah

5 znaků chování toxické matky. Ovládá, manipuluje, kritizuje… A nepřestane, dokud neřeknete dost!

Foto: fizkes, Shutterstock.com

Foto: fizkes, Shutterstock.com

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Touha po lásce, uznání a věčný pocit viny, i když vlastně netušíte za co… Jsou vám některé z těchto znaků povědomé? Pak i vás zřejmě vychovávala toxická matka. A je dost pravděpodobné, že vám dělá ze života peklo i v dospělosti. Jak se s ní naučit komunikovat a zvládnout její chování?

Článek

Život s toxickou matkou může na dítěti zanechat nesmazatelné stopy, se kterými se mnozí snaží vypořádat po celý život. Pochopit, že tohle se stalo právě vám, aniž jste mohli cokoli ovlivnit, je prvním krokem, jak se z neblahých následků vymanit.

Plačka nebo citová vyděračka?

„Kdybys mě měla ráda, tak tohle nikdy neřekneš! “ „Jak můžeš být tak sobecká a nechat mě tu samotnou!“ „Prosím tě, dělej se sebou něco, koukni, jak jsi přibrala…“ „Proč zrovna já mám tak nemožné dítě…“ Věty, které se do duše zapichují jako osten. O to bolestivěji, že je pronáší člověk, který vás má mít na světě nejraději. Maminka.

Pro toxické matky je typické, že kolem sebe nedokážou vytvářet láskyplné, pohodové prostředí, jsou hádavé, nebo naopak používají tichou agresi. Vyjít s nimi je opravdu těžké a někdy bývá jedinou možností, byť krajní, přerušení vztahů nebo jejich výrazné omezení. Toxických matek rozeznáváme hned několik druhů. Určit, která z nich je horší, nelze, protože každá si najde svůj způsobit, jak vás „mučit“. Nepoznáváte mezi nimi tu svoji?

1. Autoritářská matka

Vždy musí být po jejím, na všechno má vlastní názor a vše ví nejlépe. Nesnese, když jí odporujete, nestále ve vás buduje pocit, že váš názor není důležitý, a kdyby nebylo jí, nemáte šanci na tomto světě přežít.

2. Citová vyděračka

Je sama, nemocná, smutná, unavená… A vaší povinností je se o ni starat. Ano, máte ji rádi, takže se jí snažíte vyhovět, problém ale je, že to není nikdy dost. Typickým znakem takové toxické matky je, že jí nemáte šanci vyhovět a nikdy nebude úplně spokojená.

3. Emočně chladná

Vaše emoce a pocity ji moc nezajímají, nikdy vás v dětství příliš neobjímala, nevedla s vámi důvěrné holčičí hovory. Když se jí svěříte se svým trápením či obavami, dočkáte se jen kázání nebo kritiky. Tento typ matky často vychová dceru, která zoufale touží po lásce, a mívá proto v dospělosti problémy se vztahy.

4. Uzurpátorka

Nedovolila vám dospět, a kdyby to jen trochu šlo, nejraději by vám řídila život už na pořád. Zdravý vztah mezi dítětem a rodičem musí dříve či později dospět do bodu, kdy se potomek osamostatní a vztah s maminkou dostane nový rozměr. A pokud ne, není to prostě v pořádku. Když je vám třicet a vaše máti vás nutí se jí denně hlásit, je jisté, že jste obětí toxické matky. A musíte se jí vzepřít. Jiná cesta není.

5. Narcistka

Vždy jí záleželo víc na sobě či názoru ostatních než na vás. Základním rysem narcistických matek je nedostatek empatie a snaha, aby vše „vypadalo, jak má“. Díky tomu je pro mnohé vzorem dokonalé matky, jaká je ovšem realita, víte nejlépe právě vy.

Nejtěžší hříchy toxických matek

„Toxický vztah mezi matkou a dítětem je charakteristický především manipulativní komunikací, v níž se objevují časté kritické poznámky, obviňování, vyčítání a ponižování,“ vysvětluje mediátorka Kateřina Sodomková. Toxické matky své zraňující poznámky nemají problém pronést na veřejnosti, aby ublížily ještě víc.

Níže popsané znaky ještě nutně nemusí znamenat problém, záleží především na jejich intenzitě a četnosti. Ovšem pokud se jich objeví více naráz, pak už o toxickém chování nebývá pochyb, zejména jsou-li na denním pořádku.

1. Neustálá kritika

Upozornit někoho na chybu může mít samo o sobě pozitivní význam, ale pokud denně slýcháte, co vše jste (zase!) udělali špatně, rozhodně to není v pořádku.

2. Manipulace

„Já to s tebou přece myslím dobře,“ je jedna z typických manipulativních vět. Rodiče dobře vědí, jak na své dítě zatlačit, aby dosáhli svého, a rozhodně by to neměli zneužívat.

3. Ponižování

Tahle toxická vlastnost bývá často zaobalena do rádoby nevinných vtípků, pošťuchování a  „dobře“ míněných poznámek. O to nebezpečnější ale je.

4. Popírání vašich emocí

Pokud vám nejbližší člověk neustále vysvětluje, že to, co cítíte, není v pořádku, snadno nabydete dojmu, že jste nějak „porouchaní“. Zpochybňování vašeho hněvu, smutku či pochybností je u toxických vztahů velmi běžné. Vaše pocity, ať už jsou jakékoli, vyšly z nějaké situace a máte na ně plné právo.

5. Vzbuzování viny

„To mám za všechno, co jsem pro tebe udělala?“ Citové vydírání je pro toxickou matku velmi účinným nástrojem k ovládání. Pokud jste během dětství a dospívání často cítili vinu, ať už za cokoli, je jednoznačně chyba na straně rodiče. Takto zdravý láskyplný vztah prostě nevypadá.

Jak zvládnout rozhovor s toxickou matkou? 

Odpovídá mediátorka Kateřina Sodomková

„Je důležité si uvědomit, že nemůžete změnit její chování; můžete jen kontrolovat svou reakci. V některých případech bývá nejlepším řešením omezit nebo ukončit kontakt, pokud je to nezbytné pro vaše emocionální zdraví a pohodu.

Stanovte si hranice: je důležité určit, co je pro vás přijatelné a co už ne. Nastavte jasná pravidla ohledně toho, jak s vámi může komunikovat a jaké chování už nepřipustíte.

Když mluvíte, snažte se být jasní, konzistentní a klidní. Vyhněte se emocionálním výbuchům, které by mohly situaci jenom zhoršit.

Načítám