Hlavní obsah

Návod pro rodiče: Jak vychovat šťastné děti? Držte se těchto pravidel

Foto: fizkes, Shutterstock.com

Foto: fizkes, Shutterstock.com

Reklama

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Být rodič je jedna z nejtěžších životních rolí. Máte představu, jaký vztah s dítětem chcete mít a jakého člověka z potomka chcete vychovat, a ne vždy se to daří. Než si začnete vyčítat, že jste selhali, zkuste se zamyslet, co by šlo dělat jinak.

Článek

Jen málokterý rodič někdy nezažil pocit, že selhal. Někdo hledá chybu v sobě, jiný pátrá u dítěte. Koučka Lucie Königová se vztahům rodičů a dětí věnuje ve své praxi i v knize (Ne)Gramotný rodič a podělila se s námi o své poznatky. Mnohé se lze dozvědět také od Laury Markham, autorky knihy Aha! Rodičovství.

Jak postupovat, abyste měli s dětmi harmonický vztah?

1. Šťastný rodič = šťastné dítě

Uvědomte si, že na harmonickém vztahu může pracovat jen vyrovnaný rodič. „Je jasné, že chcete, aby děti byly šťastné, ale nezapomínejte na sebe! I vy musíte být v souladu se sebou a mít prostor jen pro sebe,“ vysvětluje Lucie Königová. Laura Markham k tomu říká, že je třeba pochopit, jak fungovaly vaše vztahy v dětství, poučit se z nich a dávat sami sobě lásku. Pak můžete nabídnout dítěti bezpečný a hluboký vztah, který se stane základem všech jeho budoucích vztahů.

2. Zbavte se chaosu

Základem je, aby rodič věděl, co chce, a měl v souladu důležité oblasti života. Máte-li chaos v sobě, přenesete ho na děti. „Sebehodnota rodiče je alfou a omegou!“ upozorňuje Lucie Königová. Je třeba mít vyvážený osobní život, vztahy, práci i finance, jinak se problémy začnou kumulovat. „Největší negramotnost spatřuji v tom, když si lidé svoje problémy a nedostatky vybíjejí na dětech, místo aby řešili jejich podstatu!“ varuje koučka.

Být dobrý rodič, když jste vystresovaní, je těžké. Laura Markham doporučuje třeba cvičení, jógu či meditaci.

Foto: fizkes, Shutterstock.com

Taky se mi přes den všechno nepodařilo, zlato. Ale spolu to zvládneme!Foto: fizkes, Shutterstock.com

3. Nebuďte dokonalí

Jste dobrý rodič, jen když je všechno perfektní? Omyl! Podle Lucie Königové jsou přílišná touha po dokonalosti a důslednost za všech okolností častou chybou. Máte-li na sebe i na okolí vysoké nároky, vytváříte tím tlak. Je třeba získat zdravý balanc a nechat prostor pro ulítnutí.

Rodič by měl dítěti ukázat, že není vždy jen veselý, může být unavený, nazlobený nebo smutný. Je nutné to pojmenovat a vysvětlit. Učíte tak děti ozvat se, když se jim něco nelíbí. A Laura Markham dodává, že rodič by měl být tím, kdo se dítěte vždy zastane, jeho bezpečný přístav, kde bude moct vyjádřit emoce.

4. Nevychovávejte ovce

Trváte urputně na svém, protože když slevíte, ztratíte autoritu? Chcete, aby děti vždy poslechly, protože jen tak z nich vychováte spořádané lidi? S dětmi je nutné mluvit, musejí vědět, co a proč po nich chcete. Lucie Königová varuje, že trváním na slepé poslušnosti dosáhnete jedině toho, že budou dělat věci bez přemýšlení a vychováte ovce bez názoru.

Vyvarujte se emotivních hádek a výroků a zkuste zvládat hněv, když dítě nereaguje, jak jste doufali. Laura Markham doporučuje vyhnout se nesplnitelným výhrůžkám (podrýváte si tak autoritu) a uvědomit si, že vy sami jste součástí problému.

Foto: fizkes, Shutterstock.com

Ano, zakázala jsem ti před spaním běhat po bytě, ale má to svůj důvod. Můžu ti ho říct?Foto: fizkes, Shutterstock.com

A jaké jsou temné stránky rodičovství? Poslechněte si podcast Ivy Frühlingové s koučkou Lucií Königovou:

5. Budujte důvěru i sebedůvěru

Jedna ze zásadních přísad harmonického vztahu je důvěra. Předejte dětem zodpovědnost a věřte, že vše udělají, jak nejlépe mohou. Plňte sliby! Podle Lucie Königové je důležité být důsledný v dodržování dohod. Když slíbíte, že odejdete na hřiště za pět minut, ale práce se vám protáhne, s dítětem to proberte. Ve čtyřech letech je možná potomek malý na chápání časových úseků, ale pak nemůžete čekat, že bude v pubertě chodit domů včas...

Laura Markham radí utvrzovat děti v radosti ze samotné činnosti, zaměřit se na objevování a ne se jen soustředit na cíl. Dodávejte jim zdravou sebedůvěru a odvahu překonávat překážky.

6. Věnujte si plnohodnotný čas

Budovat vztah, aniž byste byli spolu, je nemožné. Dopřejte si s dětmi plnohodnotný společný čas. Nechte je být samy sebou a zkuste se učit vy od nich. Lucie Königová radí nechat se dětmi vést. Jste smutní? Zeptejte se dcery, jak to dělá, že má stále tak dobrou náladu. Možná vás její recept překvapí.

Laura Markham doporučuje jednou denně nebo několikrát týdně trávit s každým dítětem „speciální čas“. Střídejte se v plánování aktivit a věnujte jim stoprocentní pozornost.

Reklama

Načítám