Hlavní obsah

Zápisy do mateřských škol se blíží. Jak vybírat školku a podle čeho poznáte, že je dítě připravené

Foto: Lordn, Shutterstock.com

Foto: Lordn, Shutterstock.com

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Zápis do mateřské školy je velkým krokem v životě dítěte i rodičů, a proto je dobré se na něj s předstihem připravit. Víte, podle čeho školku vybírat a co všechno by dítko mělo před nástupem umět? Recitovat a bezchybně vyslovovat nemusí, najíst se příborem, obout bačkůrky a umýt ruce po toaletě ano.

Článek

Mateřská škola hraje ve vývoji dítěte velkou roli a dává důležité základy pro jeho další všestranný rozvoj. Zápisy obvykle probíhají v první polovině května, přičemž každá školka si konkrétní datum určuje sama. Mezi kritéria přijetí patří zejména věk dítěte, adresa bydliště, ale i základní předpoklady jako například emoční zralost a komunikační schopnosti. Na rodičích pak je připravit na tento životní milník svého potomka takovým způsobem, aby byl jeho vstup do kolektivu co nejpohodovější a nejpříjemnější.

Zápisy do MŠ 2024

Zápisy probíhají v období od 2. do 16. května. Přesný termín si určují samotné školky, vždy se tedy ujistěte na webu příslušné MŠ.

Výběr školky. Rozhoduje cena, vzdálenost i strava

Obvykle se rodiče při výběru rozhodují především na základě toho, zda je školka blízko bydliště, a jestli odpovídá jejich představám, pokud jde o program a zaměření. Často pak následuje otázka, zda zvolit školku soukromou, nebo státní. Provoz veřejných předškolních vzdělávacích institucí je hrazen z rozpočtu Ministerstva školství, cena se tak pohybuje okolo pár set korun měsíčně. V případě soukromé školky je finanční zátěž pro rodiče obvykle mnohonásobně vyšší.

Většina mateřských škol pořádá před termínem zápisů dny otevřených dveří, během kterých si prohlédnete veškeré prostory a budete mít možnost zjistit, jaký program a „filozofii“ konkrétní školka praktikuje, jakými metodami probíhá výuka, jak velký je kolektiv zaměstnanců i dětí, kolik času tráví děti pohybem venku, eventuálně též, zda školka umožňuje například bezlepkové stravování.

Foto: Ground Picture, Shutterstock.com

Zápis do školky by měl být milým zážitkem. Nestresujte zbytečně sebe ani dětiFoto: Ground Picture, Shutterstock.com

Je dítě na školku připravené?

Každé dítě je individualita a vyvíjí se odlišným tempem. Co je pro jednoho ve třech letech zcela automatické, může jinému dělat potíže ještě o půl roku později. A rozhodně to nemusí být pokaždé špatně. Určení zralosti dítěte pro nástup do mateřské školy může být někdy složité a závisí na mnoha faktorech, nicméně některé obecné znaky mohou napovědět, zda je váš potomek připraven. Patří mezi ně zejména:

  • Sociální dovednosti: Dítě by mělo mít zájem navazovat vztahy s ostatními dětmi a dospělými, zkoušet společné hry a aktivity a zvědavě objevovat nové prostředí.
  • Samostatnost: Dítě by mělo být ochotné samo zkoušet základní každodenní úkony jako je oblékání, používání toalety a sebeobsluha při jídle, umět používat příbor, pít ze skleničky.
  • Zvládání komunikačních dovedností: Dítě by mělo být ochotné komunikovat s jiným dospělým než s rodičem. Malé děti ještě nemusí umět vyjadřovat své pocity verbálně, učitelé jim pak pomohou vyjádřit se například ukázáním na obrázek.
  • Emoční stabilita: Dítě by mělo projevovat určitou míru emoční stability a po prvních týdnech v klidu zvládat oddělení od rodičů, spolupracovat v kolektivu.
  • Zájem o učení: Dítě by mělo být přirozeně zvídavé, ochotné se účastnit různých aktivit a učit se novým věcem.

Zápis není zkouška, spíš příjemný rozhovor

Před samotným zápisem do mateřské školy je vhodné přijít na rozhovor s pedagogy nebo ředitelem. Poznáte tak nejlépe, jaká školka a lidé v ní jsou, a můžete se zeptat na vše, co vás zajímá. Rozhovor se obvykle týká potřeb a zájmů dítěte, kdy se učitelé mohou ptát na oblíbené hry, knížky nebo aktivity, které rádo dělá.

Pokud by se ukázalo, že dítě ještě není na školku zcela zralé – třeba je hodně nejisté, odmítá mluvit nebo nezvládá některé dovednosti, které školka považuje za nezbytné, mohou vám učitelé doporučit další přípravné aktivity nebo po určitém čase nabídnout možnost opakovaného zápisu. Od května do září máte k dispozici ještě relativně dost času a prostoru pro to, abyste s děťátkem některé z dovedností trénovali a dopilovali.

Načítám