Hlavní obsah

Dítě je lenoch? Poradíme vám fígle, které ho donutí hýbat se!

Foto: Thinkstock

Je vaše dítě líné se hýbat? Nenechte z něj vyrůst pecivála!Foto: Thinkstock

Reklama

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Na kolo nejdu, bolí mě nohy, na procházku je ošklivo a brusle mě tlačí. Když je dítě lenoch, vždy vymyslí důvod, proč se nehnout z pohodlí domova. Jak ale potomka přece jen donutit k pohybu?

Článek

Pavla není extra aktivní sportovkyně, ráda si ale zaplave, projede se na kole. Sedmiletá dcera je po ní, čtyřletý Toník je ale pecivál.

„Je po manželovi, ten sportuje u televize. Toníka jednou bolí hlava, podruhé noha,“ popisuje lenocha Pavla. Je ale nekompromisní, když se jde sportovat, výmluvy nebere. „To potom posloucháme skuhrání a fňukání,“ doplňuje Pavla.

Možná si myslíte, jak nejste sportovně aktivní. Jednou za rok vyrazíte na lyže, a už se považujte za sportovce. Přitom jít na procházku se pro vás rovná mučení, vždyť skoro všude se dá dojet autem! Nedivte se potom, že máte doma lenocha.

Jděte příkladem

„Dítě tak jako ve všem, i ve vztahu k pohybu především kopíruje životní styl rodičů. Pro dítě by přitom pohyb měl být zejména zábavou, základem projevu. Jít na procházku do lesa, zaplavat si v rybníku nebo se projet na kole, na to má snad každý,“ říká vedoucí trenérka ostravské Atletické školky Zuzana Uhrová.

S tím souhlasí i fitness trenér a odborník na zdravý životní styl David Huf. A nabízí fígle, jak na lenivé dítě. Které to jsou?

Vybírejte to nej – Zajděte společně nějaký sport okouknout a vyzkoušet. „Aktivit pro rodiny s dětmi je spousta, rodiče mu ale musí jít příkladem, ne jen mentorovat a potom sedět a koukat na něj,“ míní David Huf.

Foto: Thinkstock

Stále otrávený výraz... nic ho nebaví... Potomka musíte vhodně motivovat!Foto: Thinkstock

Začněte u miminka

  • Najděte vzory – Úspěšní a populární lidé na děti platí. Když uvidí potomek známého sportovce na nějaké sportovní akci na vlastní oči, možná na něj jeho úspěchy zapůsobí a nechá se inspirovat. Hvězdná sportovní kariéra z toho třeba nebude, ale dítě si k pohybu najde cestu.
  • Kolektiv pomůže – Možná je vaše dítě líné, možná ho ale jen nebaví jezdit s vámi na kole a v přestávkách na limonádu poslouchat dospělácké řeči. Máte kolem sebe partu kamarádů s dětmi? Domluvte se a sportujte společně. „Ve skupině dětí, kde se to vaše cítí dobře, se možná spíš nechá přesvědčit ke sportování,“ radí David Huf.
  • Povolte i válení– Je fajn, že chcete, aby váš potomek trávil čas aktivně, dejte mu ale také někdy na výběr, co chce dělat – přispat si, kouknout na pohádku, hrát si. Pokud pro něj každé volno bude spojeno s tím, že něco musí, brzy mu sportování, které by si třeba jinak vážně užil, akorát znechutíte. A je vůbec nutné každou volnou chvíli trávit ve sportovním? I procházka třeba na hrad se přece počítá.
  • Začněte od plenek – Než se dítě samo posadí na kolo, šlápne do pedálů a vyrazí s vámi na výlet, to nějakou dobu potrvá. Pozitivní vztah ke sportu u batolete ale můžete pěstovat ještě v době, kdy sotva chodí. Pořiďte dětskou sedačku na kolo, na bruslích popadněte kočárek a jeďte! Vy si zasportujete, dítě bude venku a ještě si bude zvykat, že čas se dá trávit aktivně.
Foto: Thinkstock

Slova učí, příklady táhnou. Zapojte do pohybových aktivit celou rodinuFoto: Thinkstock

Takhle ne!

Pokud je vaše rodina zatím nesportovní a plánujete třeba rodinný nákup kol nebo kolečkových bruslí, jděte na to každopádně pomalu. Ne tedy tak, že jeden den koupíte nová kola a druhý se vydáte na stokilometrovou túru.

„Je lepší to dávkovat, a až dítě překoná začátky, pohyb si oblíbí. A návyky si ponese do dospělosti,“ míní David Huf. Myslete také na to, že sport by měl dítě bavit. Vy si možná ve volný den jako aktivní sportovec chcete dát pořádně do těla. Náročné trasy a zaměření na výkon ale není pro dítě to pravé a akorát ho od sportu odradíte.

Je vaše dítě příšerný lenoch? Motivujte ho k pohybu, ale hlavně mu jděte příkladem.

Reklama

Načítám