Hlavní obsah

Rozšířené póry máte dány geneticky. I tak se ale dají zmenšit!

Foto: shutterstock

Rozšířené póry způsobují, že je vaše pleť na dotek hrubá a na první pohled působí staršíFoto: shutterstock

Reklama

Jemná barevně ucelená a svěže vypadající pleť je jedním z hlavních parametrů fyzické krásy. Řada žen se proto může přetrhnout, aby takové dosáhla. Pokud ale trpíte rozšířenými póry, nejde to tak snadno.

Článek

Při slově póry spoustě z vás naskakuje husí kůže. Byly byste nejradši, abyste je vůbec neměly. Určitě vám je ale jasné, že jejich existence je nezbytná. Prostřednictvím těchto otvorů kůže dýchá, vylučuje škodliviny, ale také produkuje kožní maz, který poskytuje pokožce přirozenou ochranu.

Co ale skutečně není nezbytné, aby byly rozšířené. Všechny zmíněné funkce zastanou stejně dobře, vlastně spíše lépe, malé drobné a stěží viditelné otvory. Přesto ale spoustu žen trápí zvětšené jasně viditelné póry. Ty jsou jednak dány geneticky a jednak se mohou rozšiřovat i s přibývajícím věkem.

Samozřejmě, jak to dnes platí skoro u všeho, je možné jim trochu pomoct, vyžaduje to ale jisté úsilí.

Rozšířené póry versus problémy s pletí

Úplně nejčastěji trápí rozšířené póry ženy, jejichž pleť se zařazuje do kategorie mastná, ale i smíšená. „V případě smíšeného typu pleti se tak děje nejčastěji v T-zóně, která zahrnuje čelo, nos a část brady,“ přibližuje MUDr. Helena Reisingerová, dermatoložka kliniky Mediestetik.

V této oblasti dochází ke zvýšené produkci kožního mazu, který pak na pokožce přichází do kontaktu s kosmetikou, prachem a dalšími různými nečistotami. Následně se usazuje hluboko do póru. „Rozšířené póry jsou tak častým viníkem kožních zánětlivých projevů, akné, nerovnoměrnosti reliéfu pokožky a její barvy, stejně tak jako celého vzhledu,“ popisuje dále Helena Reisingerová.

Foto: shutterstock

Akné v dospělosti bývá často spojováno s genetickou dispozicí ke zvětšeným pórůmFoto: shutterstock

Zmenšit póry lze, chce to ale hodně práce

Jak již bylo řečeno, velikost póru je dána hlavně genetickou dispozicí, tudíž naprosté odstranění problému možné není. Nicméně, vhodnou, a hlavně pravidelnou péčí ho lze celkem dobře zmírnit.

„Základem je správná péče o pokožku, odpovídající vyvážený jídelníček a samozřejmě správná volba kosmetiky. Hlavně nesmíte zapomínat, že i mastná pleť může být citlivá, a podle toho vybírat přípravky i procedury,“ říká dále dermatoložka Helena Reisingerová.

Tyto základní návyky týkající se životosprávy však slouží spíše jako prevence – maximálně nepatrné zmírnění – rozšířených pórů než jako radikální řešení již existujícího problému. Pokud ale chcete viditelně zmírnit hrubost pleti a dosáhnout výrazného zmenšení kožních pórů, budete se muset spíše zaměřit na procedury korektivní dermatologie. Těch se nabízí hned několik…

Foto: shutterstock

S problémem vám mohou pomoci některé procedury korektivní dermatologie spolu s pečlivou domácí péčíFoto: shutterstock

Metody, které určitě zkuste

„Velmi oblíbený je dnes jemný mechanický peeling neboli diamantová mikrodermabraze. Jedná se o přístrojové kosmetické ošetření pleti, které je možné absolvovat i v letním období. Vzhledem k podtlaku v koncovce přístroje dochází k šetrnému odstranění obsahu rozšířeného póru bez traumatizace okolní kůže,“ popisuje první zcela šetrnou variantu MUDr. Helena Jančová z Dermatologické ordinace Polikliniky profesora Řeháka.

Další z možností je i lékařský chemický peeling, který také může částečně přispět ke zmenšení pórů. „Ošetření by se ale nemělo provádět v letním období. Výhodou však je, že kromě zmenšení póru a pozitivního ovlivnění mastné pleti dochází po sérii chemických peelingů i k celkovému omlazení pokožky,“ vysvětluje Helena Jančová.

Asi nejúčinnějším způsobem určeným zejména pro ty, kteří mají skutečně velmi rozsáhlé póry, ale i jizvy po akné, je frakční laser. „Ten efektivně řeší nežádoucí projevy na reliéfu pokožky, aniž by jakkoli narušoval kůži. Tepelně stimuluje kožní tkáň, čímž vyvolává smrštění ošetřované oblasti a vyrovnávání nerovností pokožky okolo ní. Kromě toho paprsky laseru také pronikají do věkem povolených kolagenových vláken v kůži a stimulují je k větší pevnosti a pružnosti,“ popisuje závěrem Helena Reisingerová.

Řešíte nějak svoje póry? Nebo nemusíte?

Reklama

Načítám