Hlavní obsah

Rozvod: Polovina lidí ho prý lituje!

Foto: Thinkstock

Pro někoho je rozvod vysvobozením, řada lidí ho ale později litujeFoto: Thinkstock

Reklama

Rozvod znamená konec. Konec manželství, velké lásky, ale i hádek a nespokojenosti. Ne vždy ale přichází úleva, kterou si od toho lidé slibují. Naopak! Polovina rozvedených lidí prý rozpadu vztahu lituje!

Článek

Říci nahlas „chci se rozvést“ není vůbec lehké. Řada lidí k tomu má samozřejmě velmi dobré důvody a rozchod je pro ně vysvobozením. Nedávný průzkum, který zveřejnil britský deník Daily Mail, ale ukázal, že je až překvapivě hodně těch, kteří rozpadu manželství litují a nejraději by vše vrátili zpět.

Kéž bych to nikdy neřekl

Nejdřív přijdou neshody, hádky, neuspokojenost, a nakonec vše vyústí v emoční bouři, která skončí větou „zažádám o rozvod“. A pak už to většinou vezme rychlý spád a dřív nebo později je manželství oficiálně ukončeno. Podle průzkumu ale celých 54 procent lidí začne bezprostředně poté, co se emoce alespoň mírně uklidní, o rozhodnutí rozvést se znovu přemýšlet a řešit, zda nebylo chybné.

Foto: Thinkstock

Konec! Rozvodem nekončí jen neshody a hádky, ale také příběh velké láskyFoto: Thinkstock

A šokující je, že polovina z nich zjistí, že svého ex stále milují a nikdy se s ním neměli rozvést. Neuvěřitelných 42 procent z nich se pak dokonce snaží vztah obnovit a snad je dobrou zprávou, že jednadvaceti procentům z nich se to nakonec podařilo.

„Rozvod je velká změna, závažný krok, a někdy mohou být slova ,chci se rozvést´ řečena v afektu, během hádky. Když se ale pak uklidníte a doopravdy o všem popřemýšlíte, zjistíte, že rozvod je to poslední, co chcete. Jenže máte pocit, že je příliš pozdě vzít ta slova zpět,“ vysvětluje mluvčí průzkumu, který vznikl v souvislosti s vydáním komedie Love Punch na DVD.

Kdy přijdou pochybnosti?

Průzkum, do něhož se zapojily dva tisíce žen a mužů, kteří si prošli rozvodem, případně se jim rozpadl vážný vztah trvající déle než pět let, se zabýval i tím, kdy se pochybnosti objeví:

  • Jeden z pěti dotázaných uvedl, že o rozvodu začal pochybovat v podstatě okamžitě, jakmile to slovo vyřknul.
  • U 19 procent lidí se pochybnosti objevily zhruba po týdnu.
  • Jeden z deseti dotázaných přiznal, že u něj pochybnosti přišly po roce a déle.

Obecně pak lidé nejvíce rozpadu manželství litovali ve chvíli, kdy se dělil společný majetek, a také, když bylo manželství oficiálně rozvedeno a oni to museli oznámit svým příbuzným, známým a kolegům. To prý byly okamžiky, kdy by vše vzali nejraději zpět.

Své o tom ví například britská spisovatelka Jane Gordon, která se s manželem rozvedla po 25 společných letech. Nyní je rozvedená dvanáct let a už v roce 2009 Daily Mailu přiznala, že má pochyby.

Foto: Thinkstock

Jednou z nějtěžších chvil, kdy lidé rozvodu začnou litovat, je moment, kdy je sňatek ukončen oficiálněFoto: Thinkstock

„Když jsme se rozešli, pokládala jsem rozvod za zjednodušení celé situace. Věřila jsem, že vše vyčistí, představovala jsem si rozvod jako nový začátek, který vyřeší všechny mé problémy. Později jsem ale objevila drsnou realitu a začala si uvědomovat závažnost mého rozhodnutí. Ne že bych ho učinila bez rozmyslu a lehkovážně, spíš jsem si nedokázala představit, jak složitý je samostatný život, když jste byli zvyklí posledních pětadvacet let žít s někým v tandemu,“ vysvětluje Jane Gordon.

A co vy? Jste rozvedení a litovali jste toho někdy?

Reklama

Načítám