Hlavní obsah

Rozvod: V jakém věku je pro ženu nejtěžší?

Foto: Thinkstock

Rozvod je vždy stres, ale přece jen je rozdíl, zda se rozcházíte ve třiceti či v padesátiFoto: Thinkstock

Reklama

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Rozvod! Už jen to slovo děsí snad každou ženu, ale přece jen je rozdíl, zda je vám třicet, čtyřicet nebo třeba padesát. Kdy krach manželství bolí nejvíc a kdy to jde naopak skoro samo?

Článek

Rozvádět se nechce nikomu, a to bez ohledu na to, kolik mu je let. V každém věku ale rozpad vztahu vnímáte jinak.

1. Mladá a bezdětná (25 až 30 let)

Jsou vdané jen pár let a ještě nemají děti. Jakkoli je rozpad manželství bolí, mají to nejlehčí! „Vzhledem k věku mají dostatek času na to si najít nového partnera. To je skutečně obrovská výhoda, protože se poměrně snadno dají zavřít dveře za minulostí,“ potvrzuje psycholožka Anita Michajluková z Centra zvyšování psychické odolnosti.

I takhle mladé ženy mohou trápit různé obavy. Nejčastěji jde o následující:

  • Pochybnosti o vlastní osobě – mohou mít pocit, že selhaly, nedokázaly si manžela udržet. Jejich sebevědomí může rozvodem velmi utrpět.
  • Nebudu podezřelá? – vyloučené nejsou ani pochybnosti o tom, zda dalším mužům nebude podezřelé, že je už v tak mladém věku rozvedená. „V dnešní době ale není důvod se tím trápit, není to takové stigma jako dřív,“ radí psychoterapeutka Lucie Horníková.
Foto: Thinkstock

Když jste mladé, nemáte ještě děti, tak je vše snazší. Můžete myslet totiž jen na sebeFoto: Thinkstock

2. Třicátnice s malými dětmi (30 až 40 let)

Jde o ženy, které již mají s manželem alespoň jednoho potomka. „Asi nejhorší varianta je, když muž opouští ženu s malým miminkem, protože je to chvíle, kdy je na něm v mnoha ohledech závislá, a to především finančně. V takových chvílích bolí rozvod opravdu hodně, a bývá to vnímáno jako velká zrada,“ říká Anita Michajluková.

Nejčastěji mají tyto ženy následující problémy:

  • Pokles životní úrovně – alimenty většinou pokryjí jen nutné výdaje spojené s dětmi, tudíž jsou na tom ženy finančně mnohem hůř.
  • Výčitky vůči dětem – mohou si dávat za vinu, že nedokázaly udržet manželství a dopřát svým dětem úplnou funkční rodinu. „Dále je tu obava z toho, jak to dítě poznamená, jak moc mu bude mužský vzor chybět,“ vysvětluje psychoterapeutka Lucie Horníková.

A pravda je taková, že ženy s malými dětmi mají také největší problém s nalezením nového partnera. „Pokud má děti ještě opravdu malé, nemívá žena leckdy časovou ani energetickou kapacitu na hledání si někoho nového. Vztah je investice, a ona zkrátka nemá, z čeho by investovala,“ vysvětluje Anita Michajluková.

Foto: Thinkstock

Jakmile máte s manželem potomky, vše se točí kolem nich. O ně máte v době rozvodu největší strachFoto: Thinkstock

3. Zralé, ale zklamané (40 až 50 let)

Jsou to v podstatě ženy v tom nejlepším věku. Děti povyrostly natolik, že s nimi sice třeba ještě žijí, ale rozhodně nepotřebují neustálou péči. Tady jsou v asi jen dvě možnosti, jak na rozvod zareagují.

  • Ovládne je strach – byly dlouho vdané a většinou už neumí žít single. Neví, jak s někým navázat nový vztah, děsí se intimností s někým cizím. Stydí se flirtovat, seznamovat i milovat.
  • Konečně to rozjedou – pokud ale předešlé obavy překonají, mají ideální šanci na to si začít užívat. „Stále více žen v tomto věku začne konečně žít, protože se už nemusí starat o děti, jsou soběstačné a pořád jsou to kočky. Ne vždy jim to vyjde, ale je potřeba mít na zřeteli, že už ani tak nebudují funkční rodinu, ale hledají spíš někoho pro společné výlety, dovolené či víkendy. Nechtějí už mít doma naloženého chlápka a obskakovat ho,“ tvrdí Lucie Horníková.

4. Stárnoucí a zrazené (50 let a výše)

V tomto období bývá rozvod v případě, že ho iniciuje muž, velmi bolestivý. Jde totiž o ženy poměrně starší, s dětmi, které již mají vlastní život. Po rozvodu jsou tedy úplně samy. „Určitě tady je strach ze samoty, najednou vznikne jakési prázdno, není o koho se starat,“ říká Anita Michajluková.

Navíc možnost seznámit se s někým novým je v tomto věku už poněkud omezená. „Zde je největším rizikem, že usoudí, že v tomto věku už si partnera nelze najít, že jsou buď zadaní, nebo nepoužitelní,“ vysvětluje Anita Michajluková. Jediná rada je, nevzdat se. „V žádném případě se nestahovat do ulity jen kvůli věku, málokdo chce zůstat sám, proto to chce své aktivity přesunout někam jinam a být otevřen novým věcem,“ radí Lucie Horníková.

Máte za sebou rozvod? Jak jste krach vztahu zvládly?

Reklama

Načítám