Hlavní obsah
3,6
(5)
Foto: Mona Martinů

Foto: Mona Martinů

Příznivci rumu jistě rádi přivítají rumové koláče. Krásně voní, skvěle chutnají a málokdy nějaký z nich zůstane na stole!

30 min.
Příprava
1 hod., 15 min.
Vaření
Střední
Náročnost
Ingredience pro:
25 koláčků
Těsto
  • 2 dl mléka
  • 2 ks žloutků
  • 30 g droždí
  • 100 g másla
  • 2 lžíce rumu
  • 1 špetka soli
  • 1 lžíce citronové kůry
  • 2 sáčky vanilkového cukru
  • 70 g cukru
  • 180 g polohrubé mouky
  • 180 g hladké mouky
Náplň
  • 350 g měkkého tvarohu
  • 1/2 dl mléka
  • 1 sáček vanilkového cukru
  • 1 ks žloutků
  • 1 hrst čerstvých brusinek
Na potření
  • 70 g másla
  • 6 cl rumu
Článek

Postup

01.

Nejprve si nachystejte kvásek. Do asi 2 dl vlažného mléka rozdrobte droždí, přidejte lžičku cukru a kvásek nechte na teplém místě vzejít.

02.

Máslo utřete a všlehejte do něj žloutky, cukr a rum. Do tekuté směsi pak přidejte prosátou mouku s vanilkovými cukry, citronovou kůrou a špetkou soli.

03.

Nakonec přimíchejte také kvásek a vypracujte hladké těsto, do kterého můžete podle potřeby přidat ještě trochu mléka, aby bylo vláčné. Mísu s těstem přikryjte utěrkou a nechte na teplém místě asi 30 minut kynout.

04.

Mezitím si připravte náplň: V míse smíchejte tvaroh, žloutek, vanilkové cukry a trochu mléka, aby vznikla hladká hmota.

05.

Vykynuté těsto na pomoučené pracovní desce propracujte a připravte koláčky. Ty vytvoříte tak, že z těsta oddělíte vždy kousek velký asi jako dětská pěstička, z toho vytvarujte placku, do jejíhož středu dejte lžičkou trochu ochuceného tvarohu. Přimáčkněte vždy ještě asi 2–3 sušené brusinky a zavažte jako buchtu.

06.

Jednotlivé koláčky pokládejte vázáním dolů na plech vystlaný pečicím papírem s asi dvoucentimetrovými rozestupy a vždy je trochu přimáčkněte.

07.

Hotové koláčky ničím nepotírejte a tak, jak jsou, je vložte na 20 minut do trouby předehřáté na 160 stupňů. Po této době teplotu zvyšte na 190 stupňů a pečte ještě asi 5 minut, aby koláčky dostaly zlatavou barvu.

08.

Máslo vložte do kastrolku a do rozpuštěného tuku přimíchejte rum. Jeho množství ale záleží hlavně na vaší chuti! Upečené koláčky touto směsí ještě horké důkladně potřete mašlovačkou. A je hotovo!

S rumem vyzkoušejte také naši voňavou bábovku.

Reklama

Související témata:

Načítám