Hlavní obsah

Voňavá rumová bábovka

Hodnocení:
(107)
Foto: Tomáš Rubín
Doba přípravy
35 minut
Doba vaření
55 minut
Náročnost
střední

I úplně jednoduchá bábovka může dostat nečekaný šmrnc, když ji doplníte sirupem z aromatického karibského rumu. A že se jím tedy rozhodně nešetří!

Ingredience pro:
1 bábovku
Na bábovku
  • 180 g hladké mouky
  • 225 g cukru krupice
  • 3 lžíce kukuřičného škrobu
  • 1.5 lžičky kypřicího prášku do pečiva
  • 85 g měkkého másla
  • 75 ml řepkového oleje
  • 85 ml mléka
  • 3 vejce
  • 85 ml karibského rumu
  • 2 lžičky vanilkového extraktu
  • 1 špetka soli
Na formu
  • tuk na vymazání
  • 75 g mandlové mouky
Na sirup
  • 85 g másla
  • 40 ml vody
  • 150 g cukru krupice
  • 85 ml karibského rumu
  • 1 lžička vanilkového extraktu
Článek

Postup

Krok 1: Troubu zapněte na 170 °C. Mouku smíchejte s cukrem, škrobem (nebo vanilkovým pudinkem v prášku) a špetkou soli. Přidejte měkké máslo a olej a vypracujte jemnou strouhanku na robotu vám s tím pomůže třecí metla.

Krok 2: Zvyšte otáčky, přidejte mléko a jedno po druhém zapracujte vejce. Nakonec všlehejte rum a vanilku. Hotové těsto je krémově husté a krásně vláčné. Formu na bábovku vymažte tukem, vysypejte mandlovou moukou a rovnoměrně do ní nalijte těsto. 

Krok 3: Pečte asi 55 minut dozlatova. Hotovou bábovku poznáte tak, že doprostřed zapíchnutou špejli vytáhnete úplně suchou. Upečenou bábovku nechte asi 10 minut zchladnout, pak ji vyklopte z formy a nechte na mřížce vychladnout úplně.

Krok 4: Mezitím si připravte sirup. V hluboké pánvi při mírné teplotě smíchejte máslo, vodu, cukr a rum, jen asi 3 lžíce rumu si nechte bokem. Přiveďte směs k varu a asi 6 minut vařte, dokud hmota nezhoustne – nezesirupovatí. Vmíchejte vanilkový extrakt a zbytek rumu. 

Krok 5: Vychladlou bábovku polijte rumovým sirupem a podávejte. Můžete ji také ještě zavlaha vrátit do formy, udělat do ní po celém obvodu několik děr vařečkou a do těch sirup nalít. Pak je ale potřeba bábovku zabalit do sáčku a nechat hodinu sirup těstem prosáknout.

Máre rádi karibský rum? 

ynezorPumanzeSaNyknalC

Reklama

Sdílejte článek