Hlavní obsah
Foto: Tomáš Rubín

Foto: Tomáš Rubín

I úplně jednoduchá bábovka může dostat nečekaný šmrnc, když ji doplníte sirupem z aromatického karibského rumu. A že se jím tedy rozhodně nešetří!

35 min.
Příprava
55 min.
Vaření
Střední
Náročnost
Ingredience pro:
1 bábovku
Bábovka
  • 180 g hladké mouky
    1
  • 225 g cukru krupice
  • 3 lžíce kukuřičného škrobu
  • 1,5 lžičky prášku do pečiva
    1
  • 85 g másla
    7
  • 75 ml řepkového oleje
  • 85 ml mléka
    7
  • 3 ks vejce
    3
  • 85 ml karibského rumu
  • 2 lžičky vanilkového extraktu
  • 1 špetka soli
Na vymazání a vysypání formy
  • 3 dkg tuku
  • 75 g mandlové mouky
    8
Sirup
  • 85 g másla
    7
  • 40 ml vody
  • 150 g cukru krupice
  • 85 ml karibského rumu
  • 1 lžička vanilkového extraktu
Údaje o alergenech jsou doplněny z dostupných zdrojů a mají pouze informativní charakter. Jídlo připravené dle tohoto receptu může navíc obsahovat i jiné alergeny nebo jejich stopová množství, a to s ohledem na složení konkrétních výrobků, které použijete. Redakce tak neodpovídá za správnost, přesnost nebo úplnost informací o alergenech. Důležité doporučení: Vždy pečlivě čtěte etikety a informace na obalech výrobků, zejména pokud trpíte alergií nebo intolerancí.
Článek

Postup

01.

Troubu zapněte na 170 °C. Mouku smíchejte s cukrem, škrobem (nebo vanilkovým pudinkem v prášku) a špetkou soli. Přidejte měkké máslo a olej a vypracujte jemnou strouhanku – na robotu vám s tím pomůže třecí metla.

02.

Zvyšte otáčky, přidejte mléko a jedno po druhém zapracujte vejce. Nakonec všlehejte rum a vanilku. Hotové těsto je krémově husté a krásně vláčné. Formu na bábovku vymažte tukem, vysypejte mandlovou moukou a rovnoměrně do ní nalijte těsto. 

03.

Pečte asi 55 minut dozlatova. Hotovou bábovku poznáte tak, že doprostřed zapíchnutou špejli vytáhnete úplně suchou. Upečenou bábovku nechte asi 10 minut zchladnout, pak ji vyklopte z formy a nechte na mřížce vychladnout úplně.

04.

Mezitím si připravte sirup. V hluboké pánvi při mírné teplotě smíchejte máslo, vodu, cukr a rum, jen asi 3 lžíce rumu si nechte bokem. Přiveďte směs k varu a asi 6 minut vařte, dokud hmota nezhoustne – „nezesirupovatí“. Vmíchejte vanilkový extrakt a zbytek rumu. 

05.

Vychladlou bábovku polijte rumovým sirupem a podávejte. Můžete ji také ještě zavlaha vrátit do formy, udělat do ní po celém obvodu několik děr vařečkou a do těch sirup nalít. Pak je ale potřeba bábovku zabalit do sáčku a nechat hodinu sirup těstem prosáknout.

Máre rádi karibský rum? 

Energetická hodnota celkem pro 1 bábovku
Energie23 498,62 kJ
Bílkoviny61,61 g
Tuky303,45 g
Sacharidy652,2 g
Sůl1,59 g
SAFA135,49 g
Vláknina14,42 g
Cukry383,91 g

Načítám