Hlavní obsah
0,0
(0)
Foto: Mona Martinů

Foto: Mona Martinů

Rybízová marmeláda a protlak? Skvělý nápad na omáčku k hovězí pečeni!

35 min.
Příprava
2 hod., 55 min.
Vaření
Střední
Náročnost
Ingredience pro:
4 porce
  • 1 kg hovězí kýty
  • 4 ks mrkve
  • 1 ks celeru
  • 2 ks kořenové petržele
  • 2 ks cibule
  • 150 g másla
  • 500 ml hovězího vývaru
  • 3 listy bobkového listu
  • 6 kuliček nového koření
  • 6 kuliček celého černého pepře
  • 80 g rajčatového protlaku
  • 3 lžíce rybízové marmelády
  • 3 ks hřebíčku
  • 150 g slaniny
  • 2 lžičky soli
Článek

Postup

01.

Zeleninu nakrájejte na menší kostičky a orestujte je dorůžova na rozpáleném másle.

02.

Hovězí kýtu očistěte a prošpikujte slaninou či špekem a ze všech stran osolte.

03.

Když je zelenina hotová, položte na ni kýtu. K základnímu koření před pečením přidejte 2–3 hřebíčky, záleží na tom, jak moc chcete mít omáčku kořeněnou, zalijte částí vývaru (zbytek si nechte na podlévání), přiklopte poklicí nebo alobalem, celý pekáček vložte do trouby předehřáté na 170 stupňů a pozvolna pečte podle velikosti masa 2–2,5 hodiny. Maso nezapomeňte pravidelně podlévat!

04.

Pak sundejte poklici, troubu rozehřejte na 220 stupňů a pečte ještě asi 10–15 minut, aby maso mělo kůrčičku.

05.

Hotovou omáčku po upečení masa rozmixujte dohladka a přidejte rajčatový protlak a rybízovou marmeládu. Uvedené množství je čistě orientační, tady záleží opravdu na vašich chutích a na tom, čemu dáváte přednost. Místo rybízové marmelády můžete použít také brusinkový kompot, omáčku můžete dochutit i trochou worcesteru.

Pokud si chcete vyrobit domácí rybízovou marmeládu, pak koukněte na naše recepty na dokonalé marmelády.

Reklama

Související témata:

Načítám