Hlavní obsah

Rychle a levně: Těchto 5 krmítek zvládne vyrobit úplně každý!

Foto: Jakub Jurdič

Foto: Jakub Jurdič

Reklama

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Chcete v zimě sypat ptáčkům, ale ještě jste nesehnali krmítko, které by se vám vešlo na parapet, anebo sedlo přesně do rohu balkonu? Pak si ho lehce a levně vyrobte, poradíme, jak na to!

Článek

Je rozdíl, jestli máte na postavení krmítka kout na zahradě, nebo se musíte spokojit s parapetem okna v paneláku. Právě proto je lepší, když si ho vyrobíte přesně na míru vašim potřebám. Máme pro vás pár nápadů na využití běžně dostupných materiálů – neutratíte za krmítko, takže vám zbude víc peněz na jeho obsah.

Krmítko z barelu

Plastový barel od pětilitrového sirupu lze velmi snadno proměnit v závěsné krmítko, do kterého se vejde dost zrní a semínek, abyste ho nemuseli doplňovat každý den. Pokud má kanystr takové držadlo, které lze odmontovat bez porušení stěn, pak ho dejte pryč a do boku vyřízněte tvar budoucího otvoru pro ptáky. Jde to v pohodě obyčejným nožem, použít můžete i nůž na koberce. Než říznete, uvědomte si, jak velké ptáky chcete krmit. Ve městech by to neměli být holubi, proto otvor udělejte jen tak velký, aby se do něj nedostali. Ideální je, pokud ho zcela nevyříznete, ale ohnete vyříznutou část tak, aby tvořila stříšku, která obsah krmítka ochrání před deštěm či sněhem. Stejně ale do dna udělejte malé otvory, kterými případně voda odteče.

Ideálně udělejte pro ptáčky i bidélko, na kterém mohou při zobání stát – na to poslouží třeba několik spojených špejlí nebo tyčka z čínského bistra, použít můžete i starou menší vařečku. Prostrčíte je otvorem ve stěně barelu a zezadu přilepíte hmotou tavné pistole. Pokud tavnou pistoli nemáte, udělejte díru v protilehlých stranách a prostrčte skrz obě, což také zaručí stabilitu.

Foto: Jakub Jurdič

Do víčka barelu stačí udělat otvor a jím provléknout šňůrku na zavěšení. Krmítko můžete i nastříkat barvou, třeba proto, aby se víc hodilo do zahradyFoto: Jakub Jurdič

Tropy na parapetu

Kokosový ořech je v obchodě momentálně dostupným zbožím a vyjde kolem dvacetikoruny. Takže není vůbec drahé dopřát ptáčkům i toto exotické krmítko – tím spíš, že je malé a vejde se i na ten nejmenší balkon či parapet. Pro zavěšení do něj stačí vyvrtat dvě protilehlé díry nahoře, pro postavení pak čtyři dole – těmi nahoře pak provléknete provázek, těmi dole špejle, které poslouží jako nožky.

Na výrobu okénka v kokosovém ořechu použijte vrtačku. Je to nejrychlejší, nejbezpečnější a nejméně „naděláte“ kolem. První dírou vylijte kokosové mléko a pak dělejte jednu za druhou, dokud je nespojíte a nevylomíte tvrdou skořápku do požadovaného tvaru. Bílou vnitřní vrstvu můžete v ořechu nechat, ptáci jí také nepohrdnou.

Foto: Jakub Jurdič

Vchod můžete oblepit režným provázkem, ale třeba i suchou trávou, která podpoří exotický dojem. I v tomto případě doporučujeme pod okénko udělat ze špejlí stupátko čili bidélko, které prostrčíte dírou ve stěně ořechu a natlačíte do bílé hmoty, která ho pevně drží. Pro zpevnění ho lze omotat režným provázkem, který přilepíte hmotou tavné pistoleFoto: Jakub Jurdič

Klasika z bedniček

Kupujete mandarinky po celých bedničkách? Pak je rozhodně nevyhazujte, protože právě z nich získáte cenný materiál na výrobu budky. Stačí bedničku od ovoce rozebrat a následně do tvaru budky spojit za pomocí obyčejné kancelářské sešívačky a drobných hřebíčků, protože jde o materiál velmi lehký a tenký, takže se s ním dobře pracuje.

Spodek bedničky je vlastně už předpřipravený jako dno krmítka, bočnice poslouží jako podpěry střechy a střecha je z bočních prkének. Aby semínka nevypadávala, můžete ze špejlí vyrobit zvýšený okraj. Mezi podpěrami můžete navázat drátek či provázek, na který můžete zavěsit lojové koule nebo lůj. Nakonec můžete krmítko nastříkat barvou, ale lze jej nechat i přírodní, zvlášť pokud bude stát na místě krytém před deštěm.

Foto: Jakub Jurdič

Sklon střechy a tím pádem i prostor pro vstup ptáků udělejte tak velký, aby jím nelétali do budky například holubiFoto: Jakub Jurdič

Sýkorky v jogurtu

Kupujete například bílý jogurt ve velkém, takže vám doma zbývají pevnější asi litrové kbelíčky? Tak to je ideální základ pro krmítko, které se hodí na parapet i k pověšení. Stačí, když kolem dokola vyřežete nožem otvory se spodním okrajem centimetr až dva ode dna, aby se krmení nesypalo ven. Pak už stačí jen ze špejlí či hůlek udělat pod každý otvor bidélko – do stěny udělejte díru, kterou ho prostrčíte dovnitř a buď přilepíte tavnou pistolí, nebo protáhnete celým krmítkem a dírou na druhé straně. Jelikož kbelíčku zůstává otvírací víčko, do krmítka můžete snadno doplňovat potravu vrchem.

Foto: Jakub Jurdič

Krmítko z kbelíčku můžete nastříkat barvou, ale lze ho i oblepit jutovými pásky či zbytky jutového pytle. Pokud chcete krmítko postavit na parapet, dejte na jeho dno těžký kámen, aby bylo stabilnějšíFoto: Jakub Jurdič

Krmítko z květináče

Zbyl vám na balkoně květináč a dvě podmisky? Pak máte vše, co je zapotřebí k výrobě krmítka. Stačí jen do květináče vyvrtat po obvodu takové díry, aby se jimi sypala právě tak velká semínka, která obvykle pro ptáky máte – větší v případě slunečnice, menší v případě směsi drobných semínek pro krmení venkovního ptactva. Do středu misek také vyvrtejte díru, kterou protáhnete závitovou tyč a můžete květináč i misky spojit. Horní misku byste měli mít možnost lehce uvolnit, protože ji budete muset zvedat při dosypávání krmení. Na konec závitové tyče můžete mezi dvě matky připevnit drát na zavěšení.

Foto: Jakub Jurdič

Velikostí misky volíte vlastně i to, jak velcí ptáci se mohou přiletět nakrmit – čím je vzdálenost květináče od kraje misky menší, tím menší ptáci tam mohou usednout, tak na to pamatujteFoto: Jakub Jurdič

Krmíte v zimě ptáky? Napište nám!

Reklama

Související témata:

Načítám