Hlavní obsah

Rychlé zhubnutí se vám může krutě vymstít!

Foto: Thinkstock

Mít rychle kila dole se úplně ne vždy vyplácí. Opatrně s tímFoto: Thinkstock

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Zhubnout co nejrychleji? Kdo by si to nepřál. Jenže rychle shozená kila mají i svá proti. Známe rizika takového počínání… Tak čtěte, ať víte, co nemilého vás může potkat.

Článek

Také byste nejraději zhubli takříkajíc přes noc? Není to výhra. „Rychlé diety s sebou nesou různá zdravotní rizika, jako jsou žlučové kameny nebo kardiovaskulární potíže, zvyšují riziko vzniku onemocnění zvaného dna, způsobeného prudkou disharmonií přijímaných živin,“ říká Ing. Zuzana Malastová, nutriční terapeut Holmes Place. „Kromě nedostatku makroživin, zejména bílkovin, vám také hrozí vysoké riziko nedostatku vitaminů, minerálů a stopových prvků,“ tvrdí odbornice.

Nehubnete tuk, ale vodu a svaly

Proč byste vlastně měli mít potíže? „Rychlá redukce hmotnosti je totiž v drtivé většině případů spojená s radikálním omezením příjmu energie,“ uvádí Gabriela Knosová z Institutu redukce a prevence nadváhy kompliment. „Menší množství jídla má za důsledek odvodnění organismu a vyprázdnění obsahu střev. To sice vede k poklesu hmotnosti, ale vedle tukové tkáně se redukuje hlavně a především voda a svalová hmota,“ vysvětluje odbornice na výživu a pohyb.

Foto: Thinkstock

Kilo za kilem postupně a pomalu, abyste zhubli tuk, ne svalyFoto: Thinkstock

A bez svalů se vám zpomalí metabolismus! „Navíc jednostranně zaměřený a současně omezený jídelníček vám způsobí nekontrolované chuti na sladké, nedostatek energie a únavu,“ doplňuje Gabriela Knosová. Že se v tom začínáte poznávat? Anebo nemáte po třech dnech diety chuť sníst cokoli a hodně? „Tyto pocity nabourávají motivaci a vůli k pokračování v hubnutí,“ dodává Gabriela Knosová.

Další rizika rychlého hubnutí podle Zuzany Malastové

  • Dehydratace, ke které dochází zejména v případech, kdy je energetický příjem nižší než 1200 kcal denně (je to individuální v závislosti od věku, pohlaví, hmotnosti a jiných faktorů). Souvisí s tím, že tělo při drastickém snížení energetického příjmu pouští jako první vodu.
  • Snížení imunitya tedy zvýšená náchylnost na infekce, snížení kvality pleti, padání vlasů a třepení nehtů.
  • Narušení hormonální rovnováhy, velmi častým následkem jsou poruchy menstruačního cyklu, nebo tvorby spermií.
  • Poruchy přijmu potravy, jako jsou anorexie nebo bulimie, také bývají následkem rychlého hubnutí
  • Estetické potíže:povislá kůže, lámání nehtů, vypadávání vlasů, strie...
  • Metabolické problémy,které plynou ze špatné stravy i pitného režimu. Mezi ně patří zácpa, průjmy, bolavý žaludek, vředy...
Foto: Thinkstock

Hubnutí nemusí být vůbec utrpení, záleží na vásFoto: Thinkstock

Jak tedy hubnout správně?

„Přesná čísla nelze úplně říct,“ tvrdí Gabriela Knosová s tím, že v průměru by to při dlouhodobé redukci mělo být hubnutí půl až jednoho a půl kilogramu týdně. Na začátku redukce to mohou být až dva kilogramy, ale vše nad toto číslo již je příliš. „Vše záleží na míře nadváhy či obezity daného jedince, ale i věku a pohlaví,“ uzavírá poradkyně.

Jaké máte zkušenosti vy?

Načítám