Hlavní obsah

S těmito muži ženy nejčastěji spí!

Foto: Thinkstock

Pan Božský nemůže být každý. Navíc i on se může ve vztahu proměnit v pana NechutnéhoFoto: Thinkstock

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Lásku se snaží najít každý! Ve většině případů se to podaří buď v práci, s pomocí kamarádů či náhody. A tohle je pět mužů, s nimiž ženy nejčastěji spí. Vztah s nimi má samozřejmě určité výhody, ale také rizika. S kterým z nich je vztah nejbezpečnější a který nejspíš skončí krachem?

Článek

Kolega, nadřízený, kamarád, známý vašich známých, expřítel nebo pan Neznámý. To jsou typy mužů, s nimiž ženy nejčastěji navazují vztahy. Která z variant má šanci na úspěch a co je naprostý propadák?

1 a) Kolega aneb Když se do práce vážně těšíte

V tomto případě máme na mysli kolegu, který není vašim nadřízeným, ale funguje buď na stejné úrovni jako vy nebo třeba patří do jiného oddělení. Takže máte stejného zaměstnavatele, ale žádný zásadní pracovní vztah mezi vámi nefunguje.

Výhody takového vztahu jsou následující:

  • Do práce se těšíte – když víte, že se tam potkáte s milovanou osobou, jde se vám do zaměstnání o poznání radostněji.
  • Lepší výkonnost – když je vám v práci příjemně, odpovídají tomu většinou i vaše výkony. Jste milé, usměvavé a vše vám jde od ruky.
  • Společné téma hovoru – oba dva znáte poměry v práci, znáte stejné lidi, tudíž máte další společné téma, o kterém se můžete bavit. Jen pozor, aby to nebylo téma jediné.

Je ale jasné, že románek s kolegou nemá jen samá pozitiva, ale i určitá rizika. „Nevýhodou je větší riziko ,ponorky'. Ti dva spolu totiž tráví hodně času, v soukromí i v práci, což některé páry po určité době nezvládají,“ říká kouč partnerských vztahů Lenka Černá. A faktem je, že tak jako může vztah s kolegou zvýšit vaši pracovní výkonnost, může ji i snížit. „Zamilovaný či zamilovaná mohou mít tendence odbíhat od práce k tomu druhému, a to jak fyzicky, tak třeba jen v myšlenkách,“ vysvětluje kouč partnerských vztahů Aleš Kalina.

Foto: Thinkstock

Vztah s kolegou nemusí být odsouzen k zánikuFoto: Thinkstock

1 b) Nadřízený je zdrojem mnoha problémů

Jenže co když se zamilujete do svého šéfa? Toho, který je přímo nad vámi, zadává vám práci, platí vás, rozhoduje o odměnách a podobně? Na první pohled to vypadá lákavě, ale ve výsledku je to velmi rizikový vztah. A to především v těchto směrech:

  • Pomluvy – lehce se stanete terčem pomluv, kolegové vás mohou mít za prospěchářky, které se šefém udržují poměr jen z vypočítavosti. A i když vás kolegové nebudou pomlouvat, normální uvolněný hovor s vámi vést nejspíš nebudou.
  • Nadměrná pracovní zátěž – i váš přítel, tedy váš nadřízený, není v lehké pozici. Může vás například mnohem více úkolovat a zaměstnávat než ostatní, aby nemohl být nařčen z toho, že vás protežuje.
  • Riziko vyhazovu – a samozřejmě nelze opominout situaci, kdy váš vztah z nějakého důvodu nevyjde. Když se rozejdete, můžete být vašemu expříteli, ale pořád ještě vašemu šéfovi, tak trochu na obtíž. A on je v pozici, kdy vám může dát lehce výpověď.

A výhody? Těch tenhle vztah moc nemá. „Jediné pozitivum vidím opět ve společném zájmu a tématu k hovoru. To je dobrý základ vztahu, ale jen v případě, že oba dva práce baví,“ říká Lenka Černá z portálu Mujvztah.cz.

2. Kamarád taky rád

Tohle se stává celkem často. Máte skvělého kamaráda, ze kterého se najednou stane něco víc. A podle odborníků má tato varianta dost velkou šanci na úspěch.

Přátelé mají totiž jednu zásadní výhodu – mají společné zájmy, dobře se znají a mají i spoustu společných zážitků, na nichž mohou stavět. „Pokud funguje i sexuální chemie, může z toho vzniknout skvělý vztah,“ říká Lenka Černá s tím, že jistotu ale člověk samozřejmě nemá nikdy.

Jsou lidé, kteří jsou skvělí kamarádi, ale velmi špatní partneři. „Důvodem je to, že se v přátelství tolik neprojevuje vztahové chování a emoce, jako když vklouznete do vztahu. Druhý vás zná jako kamaráda, ne jako partnera, v čemž je velký rozdíl,“ upřesňuje Lenka Černá.

Foto: Thinkstock

Znovuobnovený vztah většinou končí krachemFoto: Thinkstock

3. Když si přátelé zahrají na dohazovače

Tohle je další velmi rozšířený způsob, jak se s někým seznámit. Kamarádi přivedou svého známého a mezi vámi přeskočí jiskra. A ano, tady je šance, že to vyjde. „Vaši přátelé jsou většinou podobné povahy jako vy, takže mají také podobné zájmy. Dá se tedy očekávat, že i další jejich kamarádi budou mít podobný životní rytmus, což je pro vztah dobré,“ říká Lenka Černá.

Riziko tady je jediné, a navíc takové, které je nedílnou součástí toho, když se do sebe zamilují lidé, kteří se vlastně neznají. „Je to riziko nepoznanosti, tedy toho, že v budoucnu se v povaze jednoho nebo druhého objeví něco, co bude zdrojem konfliktů,“ dodává Aleš Kalina. Ovšem to je věc, které nelze nijak předejít, jedinou možností je to vyzkoušet.

4. Pan Neznámý aneb Vzrušení a velký risk

Jakkoli drtivá část žen tvrdí, že první rande by nemělo končit v posteli, stává se to. Nebo jen v baru potkáte úchvatného šarmantního muže, ztratíte hlavu, a ráno se probudíte v jeho bytě. „Některé ženy mají zakódovanou lásku pod nepoznaností, nedostupností, extrémem a podobně. To je pak vede k podobným výstřelkům,“ potvrzuje Aleš Kalina. Může tohle ale vyjít? Nebo je to průšvih od začátku až do konce? Odborníci mají jasno! „Danou osobu neznáte, tak jak s ní můžete vytvořit kvalitní vztah? To se ukáže až v momentě, kdy se více poznáte, zjistíte, zda spolu máte o čem mluvit, máte stejné názory a podobně,“ říká Lenka Černá.

Jenže bohužel k poznávání po těchto „rychlovkách“ už většinou nedojde. Takže výsledkem sexu s panem Neznámým je jen jedna příjemná noc, trapné ranní loučení, smutek v případě, že se vám muž líbil, ale je vám jasné, že se již neozve, a také riziko nákazy pohlavní chorobou (pokud jste ztratily hlavu a zapomněly se chránit).

Tip redakce:Sex na jednu noc není nic neobvyklého, ovšem pokud jste zadaní, je to nevěra. I když jsou lidé, kteří si to nemyslí! Přesvědčí vás o tom článek Sex na jednu noc. To není nevěra?!.

5. Expřítel, co se polepšil?

I tohle se stává velmi často. Po nějaké době od rozchodu dojde vám či vašemu „ex", že se vám stýská. Že vám spolu bylo vlastně dobře a že jste se z předešlých chyb poučili, takže to zkusíte znovu. Jenže znáte to pořekadlo, že dvakrát do stejné řeky nevstoupíš? Má něco do sebe! „V tomto případě vidím jen a jen rizika,“ říká Aleš Kalina s tím, že vás nejspíš čeká chvilková pohoda, a pak opětovný bolestný rozchod.

„Tohle bývá většinou vážně peklo. I když se ze začátku oba dva snaží, většinou zapadnou do stejných kolejí a dostanou se do bodu, ve kterém již jednou byli,“ potvrzuje Lenka Černá. Jedinou šancí je podle ní situace, kdy na sobě oba dva skutečně zapracují. „Tím myslím, že se skutečně změní, prožijí osobní přerod a růst a znova se potkají třeba po několika letech jako nové osobnosti,“ upřesňuje Lenka Černá.

Tip redakce:O tom, jak je to s návratým k expartnerům, se více dočtete v článku Vztah s bývalým: Kdy se vrátit a kdy ne?.

A kde jste potkaly svého partnera vy?

Načítám