Hlavní obsah
Foto: Jakub Jurdič

Foto: Jakub Jurdič

V létě přijde každé osvěžující jídlo vhod. Už ale nevíte, co si připravit? Inspirujte se dnešním receptem na salát s vepřovou panenkou a švestkami.

10 min.
Příprava
20 min.
Vaření
Nízká
Náročnost
Ingredience pro:
2 porce
  • 100 g čerstvé rukoly
  • 300 g vepřové panenky
  • 1 hrst sušených švestek
  • 1 hrst mandlových lupínků
    8
  • 4 lžíce olivového oleje
  • 1 lžíce balzamikového glazé
    12
  • 1 lžíce bílého vinného octa
    12
  • 1 lžička soli
  • 1/2 lžičky pepře
Údaje o alergenech jsou doplněny z dostupných zdrojů a mají pouze informativní charakter. Jídlo připravené dle tohoto receptu může navíc obsahovat i jiné alergeny nebo jejich stopová množství, a to s ohledem na složení konkrétních výrobků, které použijete. Redakce tak neodpovídá za správnost, přesnost nebo úplnost informací o alergenech. Důležité doporučení: Vždy pečlivě čtěte etikety a informace na obalech výrobků, zejména pokud trpíte alergií nebo intolerancí.
Článek

Postup

01.

Panenku bohatě osolte a opepřete a nechte chvíli odpočinout. Troubu předehřejte na 160 stupňů. Na pánvi rozpalte lžíci olivového oleje a panenku na něm vcelku zprudka opečte ze všech stran tak, aby zezlátla. Pak ji dejte dopéct do předehřáté trouby asi na 7 minut.

02.

Zatímco se panenka dopéká, omyjte rukolu a dejte ji do velké misky. Mandlové plátky dejte na sucho opražit na pánev tak, aby trochu zhnědly a začaly vonět, a sušené švestky nasekejte najemno. Ve skleničce smíchejte zbylý olivový olej, balzamikovou redukci, vinný ocet, sůl a pepř a zálivku nalejte do salátu. Vše důkladně promíchejte. Když je panenka hotová, nechte ji chvíli odpočinout, pak ji nakrájejte na plátky a položte na salát.

Další možnost, jak letně připravit panenku, je třeba s hráškovým pyré.

Související témata:

Načítám