Hlavní obsah
Foto: Greta Blumajerová

Foto: Greta Blumajerová

Přinášíme vám výborný recept na salát z červené čočky dušený v paprice, který je navíc zdravý. Vyzkoušejte ho, nebudete litovat!

15 min.
Příprava
50 min.
Vaření
Nízká
Náročnost
Ingredience pro:
4 porce
  • 300 g červené čočky
  • 4 lžíce rostlinného oleje
  • 1 ks cibule
  • 1 lžíce medu
  • 1/2 lžičky celého římského kmínu
  • 1/2 lžičky koření garam masala
  • 1/2 lžičky mleté kurkumy
  • 1 kousek čerstvého zázvoru
  • 2 ks bílá paprika
  • 4 ks červené papriky
  • 1 lžíce sójové omáčky
    6
  • 1 lžíce jablečného octa
    12
Údaje o alergenech jsou doplněny z dostupných zdrojů a mají pouze informativní charakter. Jídlo připravené dle tohoto receptu může navíc obsahovat i jiné alergeny nebo jejich stopová množství, a to s ohledem na složení konkrétních výrobků, které použijete. Redakce tak neodpovídá za správnost, přesnost nebo úplnost informací o alergenech. Důležité doporučení: Vždy pečlivě čtěte etikety a informace na obalech výrobků, zejména pokud trpíte alergií nebo intolerancí.
Článek

Postup

01.

Červenou čočku uvařte na skus, trvá to asi 10–12 minut. Na oleji osmahněte jemně nasekanou cibulku, přidejte lžíci medu a nechte jemně zkaramelizovat. Přidejte trochu římského kmínu, garam masaly a kurkumy, najemno nastrouhaný zázvor, a pak přidejte i na malé kostičky nakrájené papriky. Úplně nakonec vmíchejte i uvařenou čočku a směs dochuťte sójovou omáčkou a jablečným octem.

02.

Z paprik odřízněte pokličku, vydlabejte z nich semínka a naplňte je připravenou čočkou. Pak je přiklopte a v hrnci, na který máte poklici, papriku ze všech stran orestujte na troše rostlinného oleje. Nakonec lusky postavte, podlijte je vodou do výšky asi 2 cm a pod poklicí je duste asi 15 minut doměkka.

Z červené čočky můžete připravit také výbornou omáčku na špagety.

Související témata:

Načítám