Hlavní obsah

Sám si vařím, sám si peru...

Foto: Miele

Jsou stejně výkonné, ale pro menší množstvíFoto: Miele

Reklama

Jednočlenných domácností je čím dál více. Ve věkové skupině do 35 let dokonce žije sám každý třetí. Podle sociologů jsou mezi ,,singly" hlavně tací, kteří mají zajímavou a často i velmi dobře placenou práci a spoustu koníčků. Není proto divu, že se na ně zaměřují i různé firmy se svými výrobky.

Článek

Singles a vaření

Co potřebují singles jiného než manželské páry nebo rodiny? Příkladem jsou třeba spotřebiče. Trouba, sporák nebo vysavač patří mezi ty „nejzbytečnější". Ke spokojenému životu totiž u této skupiny zpravidla stačí kávovar, pračka a chladnička s mikrovlnkou, ve které si skladují a ohřívají potraviny nafasované o víkendu v „mamahotelu". Zbytek už jim zabírá místo.

Výrobci se jim snaží vyjít vstříc a nabízejí speciální edice kompaktních spotřebičů, přičemž slovo kompaktní si lze přeložit v tomto případě jako zmenšené.

Foto: Candy

Šikovné trio ve velikosti běžného sporákuFoto: Candy

Typickým příkladem z této skupiny je trio - spotřebič, který má velikost klasického sporáku, ale obsahuje dole myčku, do které lze naskládat čtyři sady nádobí, dále troubu a nahoře je varná deska - na výběr přitom máme jak elektrickou, tak plynovou. Stále více prostoru pak dostávají v singels domácnostech kompaktní trouby „dvě v jednom", tedy kombinace klasické pečicí s mikrovlnkou nebo s parní troubu. V nich si můžeme jak ohřát zásoby od maminky, tak upéct zmrazenou pizzu.

Podobně se dají už léta sehnat i zmenšené pračky a myčky, které nejen zaberou méně místa, ale hlavně mají menší kapacitu. I když už i tady udělala technika další krok. Hlavně do jednočlenných domácností je určena nová sušička prádla s menší kapacitou, která se věší na zeď. Není tak třeba dělat žádné kompromisy ani škodit životními prostředí. Vyprat si a usušit šatičky na večerní mejdan zvládneme i za půl hodiny a příliš energie k tomu nepotřebujeme.

Singles nejsou žádní chudáci

Ovšem je chybou si představovat, že singles jsou ti, kteří bydlí v garsonce a mají nouzi o každý centimetr. Podle realitních makléřů si garsoniéry pořizují starší lidé - jak jednotlivci, tak i manželé - kteří mají například chatu či chalupu, kde tráví část roku a kam za nimi jezdí děti s rodinami. Byt ve městě pak využívají třeba jen přes zimu.

Foto: Electrolux

Minimyčka si sama řídí délku programuFoto: Electrolux

Singles z generace do 35 let pak dávají přednost bytům s dispozicemi 2+kk. Je totiž u většiny z nich pravděpodobné, že během pár let nastane obrat a místo jednoho v něm budou bydlet dva nebo i tři lidé. Ovšem i tak potřebují extra spotřebiče, aby zbytečně neplýtvali. Je-li člověk sám, těžko nasbírá za týden pět kilogramů bílého, pět kilogramů barevného a pět kilogramů černého prádla, aby naplnil buben pračky. A dvanáct sad nádobí - což je kapacita klasické myčky - zpravidla doma ani nemá.

Pro tyto případy tak firmy doporučují takové přístroje, které mají „vestavěnou váhu" či čidla. V nich lze potom prát klidně i tři trička a tomu se přizpůsobuje spotřeba vody a energie. Podobně u myček si čidla podle množství nečistot a mycího prostředku v odtékající vodě sami regulují délku mytí, a pokud začne odtékat voda čistá - což je u hrnečků od kafe a talíře od pizzy brzo - program zkrátí a ukončí.

Tyto přístroje pak bez problému slouží i dvou- a vícečlenným domácnostem.

Jedinou věcí, u které není u singles třeba řešit nevyužitou kapacitu, zůstává chladnička. Protože zásoby pití či jiných pochutin na nečekaný mejdan je vždy nutné mít po ruce!

Reklama

Související témata:

Načítám