Hlavní obsah

Sauna aneb Jak předejít chřipce?!

Foto: samphoto.cz/jiunlimited

Pobyt v sauně posiluje imunituFoto: samphoto.cz/jiunlimited

Reklama

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Někteří považují saunování za rozmařilost. Ale ti, kdo si horký vzduch pravidelně dopřávají, vědí o její užitečnosti své. A to nejen v současné době, kdy kolem řádí chřipky a virózy.

Článek

Pozitivní účinky saun jsou všeobecně známé - zlepšují obranyschopnost organismu, zbavují tělo škodlivých látek, příznivě působí na nervovou soustavu a hormonální vyrovnanost, odbourávají stres.

Mnozí mohou namítnout, že sehnat dobrou saunu a v ní si rezervovat místo je samo o sobě o nervy, tak jaképak pozitivní účinky!

Ovšem saunu si lze pořídit i do standardně velké koupelny. K sehnání jsou už od rozměru 160x160 centimetrů. Ke zchlazení se potom využívá místo kádi sprcha. Sice to není tak poetické, ale vyřešíme hned dva problémy: kam saunu umístit a kde na ni vzít. Ty nejmenší totiž stojí zhruba 25 tisíc korun.

Klasika pochází z Finska

Na trhu existují dva typy saun, přitom za klasiku se stále považují ty finské. Na jejich výrobu se používají severské dřeviny, jako jsou skandinávský smrk, kanadská borovice, topol, olše a podobně. Vnitřní lavice bývají z topolového dřeva, africké vrby Abaci, cedru nebo finského Happu. Ty totiž mají minimální tepelnou vodivost, proto lavičky tolik nepálí. Navíc se na těchto dřevech netvoří třísky, což je v sauně také velmi důležité.

Foto: samphoto.cz/jiunlimited

Většina Finů má vlastní saunuFoto: samphoto.cz/jiunlimited

Horko v sauně zajistí topidlo, které přijde na dalších zhruba pět tisíc korun. Nejvíce se používají elektrická kamínka doplněná termostatem. Přitom k nejmenším saunám stačí i klasický přívod 220 voltů. Pokud bychom si pořizovali větší, potřebujeme třífázový proud 380 voltů. To ale není v domácnosti nic neobvyklého, neboť ho potřebujeme i k elektrickému sporáku.

Druhou možností jsou kamínka na dřevo, která lze - na rozdíl od těch prvních - polévat vodou, takže si v sauně můžeme dopřát i horkou páru. Dřevo je ideální třeba k saunovým domům, které stojí samostatně a není problém v jejich blízkosti palivo skladovat.

Zázračné paprsky pro relaxaci

Druhou možností, jak si dopřát trochu toho tepla a relaxace, jsou infrakabiny, pro které se také používá - i když ne zcela správně - označení infrasauna.

Jejich cena i náklady na provoz jsou přitom srovnatelné s klasickou saunou vytápěnou elektrikou. Elektrická kamínka tady ale nenajdeme.

Nahrazují je keramické zářiče, které jsou umístěné na různých místech sauny. Jejich počet a instalace se liší podle toho, pro kolik osob je zařízení určené. Zářiče vydávají infračervené paprsky, které neohřívají vzduch, ale pronikají přímo několik centimetrů pod pokožku do tkáně. Když se člověk zpotí, poté se osprchuje vlažnou vodou a do kabiny se už nevrací.

Foto: samphoto.cz/jiunlimited

Moderní kombinace sauny s infrasaunouFoto: samphoto.cz/jiunlimited

Infrasauny jsou určené například pro sportovce, kteří se zde zahřejí a po tréninku také uvolní svaly a klouby, slouží k nahřání těla před masáží. Ocení je i lidé, jimž nedělají dobře vysoké teploty v klasické sauně. Tady se teplota pohybuje od čtyřiceti do šedesáti stupňů Celsia.

Řešení pro nerozhodné

Klasickou, nebo infrasaunu? I tento problém pro nerozhodné je už vyřešen. Na trhu už se totiž objevily kombinace obou typů. Užívat si v nich můžeme jak klasické finské pocení, tak infraprohřívání. Výjimečně i obojí najednou. Cena kombinovaných saun je zhruba o třicet procent vyšší, než když bychom si pořizovali saunu samostatnou.

Také patříte mezi ty, co si dali novoroční předsevzetí, že se letos budou lépe starat o zdraví své i své rodiny? Sauna je k tomu ideální. A na rozdíl od sportování si při tom můžeme i lehnout!

Reklama

Související témata:

Načítám