Hlavní obsah
Foto: Jakub Jurdič

Foto: Jakub Jurdič

Red velvet crinkles, to jsou malé radosti v křupavém kakaovém kabátku: uvnitř vláčné, jemně čokoládové a s krásnou rubínovou barvou, která na vánočním stole zazáří. Spolu s lehkým krémem z mascarpone tvoří dezert, který vypadá efektně a luxusně i chutná!

15 min.
Příprava
12 min.
Vaření
Střední
Náročnost
Ingredience pro:
18 kusů
Crinkle
  • 230 g hladké mouky
    1
  • 15 g kakaa
  • 1 lžička kypřicího prášku do pečiva
    1
  • 1/2 lžičky jedlé sody
  • 1 špetka soli
  • 60 g másla
    7
  • 120 g krupicového cukru
  • 2 ks vejce
    3
  • 1/2 lžičky vanilkového extraktu
  • 1 lžička citronové šťávy
  • 2 g potravinářského barviva
Na obalení
  • 2 lžíce moučkového cukru
Krém
  • 100 ml 33% smetany ke šlehání
    1
  • 250 g mascarpone
    7
  • 1/2 lžičky vanilkového extraktu
  • 40 g moučkového cukru
Údaje o alergenech jsou doplněny z dostupných zdrojů a mají pouze informativní charakter. Jídlo připravené dle tohoto receptu může navíc obsahovat i jiné alergeny nebo jejich stopová množství, a to s ohledem na složení konkrétních výrobků, které použijete. Redakce tak neodpovídá za správnost, přesnost nebo úplnost informací o alergenech. Důležité doporučení: Vždy pečlivě čtěte etikety a informace na obalech výrobků, zejména pokud trpíte alergií nebo intolerancí.
Článek

Hledáte vánoční cukroví, které kombinuje snadnost přípravy s „wow efektem“, red velvet crinkles jsou jasná volba. Každá sušenka se díky prasklému cukrovému povrchu mění v malý sněhový klenot, zatímco uvnitř zůstává vláčná a šťavnatá. A když je doplníte jemným krémem, vznikne malý dezert, který připomíná miniaturní dortík a bude ho obdivovat každá návštěva.

Jak s potravinářským barvivem? Tyto crinkles vypadají skvěle i díky své barvě: abyste jí docílili, je v receptu použito červené potravinářské barvivo. Prodává se ve formě prášku či gelu a je v podstatě jedno, jakou formu zvolíte. Do těsta se přidává postupně, dokud nedocílíte požadované barvy, dodržujte návod na obalu. Obecně platí, že je sypké barvivo velmi intenzivní a jeden sáček (většinou kolem 5 g) stačí i na 5 kg těsta. Gelové se přidává hlavně do modelovacích hmot a přidává se ho víc. Společné mají to, že neovlivňují chuť, tak se toho nemusíte bát.

Postup

01.

Do mísy prosejte mouku s kakaem. Přidejte prášek do pečiva, jedlou sodu a špetku soli. Máslo utřete s cukrem do světlé nadýchané konzistence a postupně zašlehejte vejce. Důkladně zašlehejte vanilku, citronovou šťávu a červené barvivo. Postupně vmíchejte i moučnou směs a vypracujte vláčné, hustší, lepivé těsto. Těsto v míse zakryjte a dejte alespoň na dvě hodiny vychladit do lednice.

02.

Troubu předehřejte na 175 °C a plechy vyložte pečicím papírem. Z vychlazeného těsta vyválejte kuličky o průměru asi 3,5 cm a obalte je v moučkovém cukru. Cukr z koulí neoklepávejte, nechte na nich klidně větší vrstvu a takto je vyskládejte na připravené plechy.

Mezi koulemi nechte dostatečné rozestupy (jelikož se rozjedou do stran) a pečte asi 12 minut. Sušenky by měly uvnitř zůstat trochu měkké a povrch by měl být pěkně popraskaný.

03.

Zatímco crinkles chladnou, připravte krém z mascarpone. V míse vyšlehejte vychlazenou smetanu do polotuha, přidejte vychlazené mascarpone, vanilku a prosejte moučkový cukr. Vše společně vyšlehejte do hladkého nadýchaného krému.

Po vychladnutí sušenky rozkrojte podélně napůl, na spodní část naneste pomocí cukrářského sáčku krém. Přiklopte vrchní částí. Některé crinkles můžete ponechat nenaplněné a krém podávat pouze bokem.

Tip: Pokud chcete, aby crinkles vydržely déle čerstvé, naplňte je krémem až v den podávání. Naplněné crinkles skladujte v lednici.

Energetická hodnota celkem pro 1 kus
Energie801,84 kJ
Bílkoviny2,66 g
Tuky11,19 g
Sacharidy19,86 g
Sůl0,09 g
SAFA6,56 g
Vláknina0,64 g
Cukry10,21 g

Načítám