Hlavní obsah

Sbíráte kamínky z cest? Proměňte je v kouzelné dekorace!

Foto: Thinkstock

Sbírku kamínků můžete proměnit v dekoraci do bytuFoto: Thinkstock

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Také jsou ve vašem bytě kamínky všude, kam se podíváte? Jestli by vám mohl i Kamenožrout závidět vaši sbírku, možná se vám bude hodit pár tipů na jejich další využití.

Článek

Vozíte si za každé dovolené kamínky nejrůznějšího tvaru, barev i velikostí? Nemusíte je nechat povalovat na poličkách nebo ve sklenicích – i když tam nadělají také docela parádu. Můžete je ale použít i na výrobu dekorací. Pro inspiraci jsme vyrobili příkladů.

Rámeček na fotku

Foto: archiv redakce

Kamínkový rámeček může být „divoký“, se střapatým okrajem, ale můžete ho udělat i podle pravítkaFoto: archiv redakce

Není na tom vůbec nic – jen si za asi třicet korun koupíte „klip“, tedy sklo s tvrdým podkladem a čtyřmi svorkami. Na ten naneste po stranách lepidlo nebo hmotu z tavné pistole a „namočte“ vše do vrstvy kamínků. Nechejte zaschnout a je hotovo. Do takového rámečku se hodí fotky moře nebo ty z návštěvy některého hradu. Cena asi 40 Kč – za rámeček a lepidlo.

Kamenná visačka

Foto: archiv redakce

Díky kamínku už budete mít v bylinkách přehledFoto: archiv redakce

Naprosto jednoduchá je i výroba zápichu do květináče nebo záhonku s bylinkami. Pokud si je chcete popsat, pak kamenná jmenovka bude tou pravou. Na její výrobu můžete využít zbylé dřevěné hůlky z čínské restaurace, které jsou dostatečně pevné, ale vzhledem neruší. Název bylinky napište voděodolným fixem. Náklady jsou v našem případě nulové.

Věneček z kamínků

Foto: archiv redakce

Věnec zdobený kamínky vám vítr neodneseFoto: archiv redakce

Kamennou drť, kterou najdete na cestičkách, nebo můžete koupit například ve zverimexu, kde ji mají do akvárek, můžete použít i k výrobě netradičního věnečku. Polystyrénový základ natřete lepidlem a položte na vrstvu drti.

Pokud některé po zaschnutí odpadnou nebo bude vidět polystyrén na bocích, použijte k opravám tavnou pistoli, kterou nalepíte kamínky do prázdných míst. Jestli vám přijde věnec příliš strohý, můžete ho dozdobit například stříbrnými kuličkami. Věnec je ve výsledku docela těžký, což může být výhoda v případě, že ho chcete položit ven a bojíte se, že by ho mohl odfouknout vítr. Náklady: 15 korun za polystyrénový základ, 3 Kč za korálky, asi 3 Kč za lepidlo.

Stromový talíř

Foto: archiv redakce

Oblázky mohou originálně ozdobit i obyčejný plastový talířFoto: archiv redakce

Obyčejný šedostříbrný plastový talíř můžete ozdobit malými oblázky od moře. Můžete je nalepit do libovolné kompozice na jedno místo, ale i na celý okraj a domalovat cokoli dle momentální fantazie. Můžete přitom také použít barvu na plastové modely nebo fialovou akrylovou barvu se třpytkami. Nemusíte se bát ale ani laku na nehty. Náklady: talíř 25 Kč, barva 10 Kč.

Pírka z ptáka kameňáka

Foto: archiv redakce

Tuhle nádobu můžete použít jako vázu, ale i jen tak na drobné kamínky nebo i jako svícenFoto: archiv redakce

Kamínky můžete použít ti na dekoraci zajímavé láhve. Ta pak poslouží jako malá vázička nebo svícen. Při vymýšlení vzorů, které můžete malovat barvou na modely, se nechejte inspirovat tvarem kamínků – udělejte z nich lístky nebo peříčka. Na sklenici je přilepte například dvousložkovým lepidlem. Náklady: láhev zbyla od likéru z farmářských trhů, takže jen asi 10 Kč za barvu a lepidlo.

Sbíráte na svých cestách také kamínky? Napište nám, co s nimi pak děláte! Anebo rovnou vkládejte fotky svých dekorací do speciální galerie ZDE!

Načítám