Hlavní obsah

Schovejte svou terasu před sousedy!

Foto: Thinkstock

Soukromí na terase nabídnou i zákoutí z živých rostlinFoto: Thinkstock

Reklama

Už se nemůžete dočkat okamžiku, až své tělo vystavíte slunečním paprskům a přestanete vypadat jako ředitel vápenky? Rozhodně při tom nemyslete na to, že vaše postava není dokonalá. A neřešte ani sousedy, kteří by vaše opalování se mohli provázet nelichotivými poznámkami. Poradíme vám totiž, jak si na zahradě nebo balkoně vytvořit dokonalé soukromí!

Článek

Je to stále těžší – mnoho lidí touží po troše soukromí uprostřed zeleně, a tak investují nemalé peníze do bytů s terasami a domů se zahradami. A výsledek? Od sousedů je odděluje jen několik tyčí na zábradlí nebo drátěnka s deseticentimetrovými oky. Každý tak má přehled, co právě děláte, jak vypadáte v plavkách nebo co si grilujete k večeři. Schovejte se před nimi! Vytvořte si svůj hezký a intimní koutek.

Foto: Brejnik.cz

Dřevěné zástěny vás ochrání před sousedy i sluncemFoto: Brejnik.cz

Chraňte se nejen před sousedy

Terasové a zahradní stěny či zástěny jsou k dostání z různých materiálů – od proutí a dřeva přes látky až po umělé hmoty a ty ze živých rostlin či keřů. Ať už se rozhodnete pro živé či neživé, dodržovat byste měli několik zásad.

Výška stěn a zástěn by měla odpovídat výšce lidské postavy, ideální je mezi 160 až 180 centimetry. „Nabízí dostatek soukromí, když sedíte i stojíte, zároveň ale máte přehled o tom, co se děje kolem. Současně propouští dovnitř vysoké letní slunce, takže se budete moci vystavit jeho paprskům a nebude celý den stínit,“ říká Jolana Charvátová z firmy Tonja, která se zabývá navrhováním zahrad.

I když by tyto stěny měly sloužit jako ochrana před sousedy, dokážou více. Pokud to situace na pozemku dovoluje, je ideální stavět je na západní straně, odkud v naší republice nejčastěji fouká. A také paprsky zde bývají nejsilnější a v tropických dnech bude přece jen jakákoli zábrana před nimi vítána. Pokud ale máte sousedy nebo rušnou ulici na severu, stavte samozřejmě zábranu tam.

Foto: Brejnik.cz

Na výrobu dřevěných stěn se používá nejčastěji smrkFoto: Brejnik.cz

Živý plot vyroste za den

Přirozeně a krásně vypadají na zahradách zástěny z okrasných dřevin. Že se chcete opalovat nahoře bez už letos? Není problém. Dají se koupit už „hotové“, i když nejsou zrovna nejlevnější. „Například za jeden díl zástěny z živého habru, jehož délka je sto dvacet centimetrů a výška kolem dvou metrů, dáte kolem jedenácti až dvanácti tisíc korun,“ říká Jolana Charvátová.

Stěnu lze vytvořit z listnatých dřevin, mezi něž patří například javor babyka, zimostráz, habr, buk či ptačí zob. Pokud dáváte přednost jehličnanům, sáhněte po jalovci, tisu nebo cypřiši. Krásné živé stěny vytvoří i různé druhy mrazuvzdorných bambusů nebo ovocné stromy, které jsou v současnosti velmi módní a populární. Ale existují i levnější varianty. Mezi ně pak patří například konstrukce doplněné popínavými rostlinami, kde máte na výběr jak ty klasické rychle rostoucí,jako například přísavník psí víno, vinnou révu nebo jednoletý fazol, tak neopadavé,například břečťan, anebo kvetoucí po celý rok (ale to je spíš případ pro chráněné zimní zahrady). Je pravda, že první léto ještě nebudou zcela neprůhledné, ale to spraví rákosová rohož za pár korun. Během sezony se dokonale olistí, a poté už poslouží jako dokonalí bodyguardi.

Ovšem pozor! Sice u těchto živých plotů nemusíte čekat, až vyrostou, ale jinak potřebují stejnou péči jako ty klasické – tedy pravidelné zalévání, přihnojování, ošetřování a každoroční zastřihávání. Že je to moc práce? Pak dejte přednost zástěnám neživým.

Foto: Tonja

Ideální výška zahradních bariér je mezi 160 až 180 centimetryFoto: Tonja

Foto: Parador

Stěny Trendtime jsou ošetřené impregnací, která prodlužuje jejich životnost na několik desítek letFoto: Parador

Na zahradu i balkon

Balkonové a terasové zástěny lze vyrobit skoro ze všeho. Zřejmě každého napadnou rákosové rohože nebo látkové stěny, které přijdou na několik desetikorun či stokorun a zpravidla je stačí přivázat na zábradlí nebo mezi jakékoli dvě tyče či podpěry.

Ale i zde je třeba rozlišovat mezi zástěnami praktickými a módními. Mezi ty druhé patří kovové bariéry, žádaný je i bambus a samozřejmě dřevo. „Na jejich výrobu se používá kromě smrku například i jedle, přičemž dřevo je vždy ošetřené šedou tlakovou impregnací, která mu zajišťuje dlouhou životnost, a doplněné lakem či nátěrem. Díky tomu si lze zástěny vybírat v několika barevných odstínech,“ popisuje Soňa Güler zastupující značku Parador.

Foto: Tonja

Oblíbenou dřevinou na živé ploty je například habrFoto: Tonja

Foto: Tonja

Ani u živého plotu nemusíte čekat, až vám naroste, lze si ho koupit už hotovýFoto: Tonja

Dřevěných zástěn koupíte mnoho a rozdíl mezi těmi v hobbymarketech a designovými produkty je nejen v ceně. „Ty designové zdobí úzký rám, jsou kombinované s konstrukcí z ocele a díky technickému provedení na sebe jednotlivé díly navazují bez jakéhokoli optického přerušení, což je samozřejmě na pohled hezčí, než když máte po každých dvou metrech podpěrné sloupky,“ vysvětluje Soňa Güler. Takové zástěny se pak hodí nejen do klasických zahrad, ale i na moderní terasy, které mají majitelé zařízené skoro stejně jako obývák. Odpovídá tomu i cena, ta se pohybuje v tisícikorunách za běžný metr.

Foto: Tchibo

Na balkon jednoduše pověste látkové stěny nebo markýzy, přijdou na pár stokorunFoto: Tchibo

Že tolik peněz rozhodně nemáte? Nevadí. Natáhněte si na zábradlí nebo mezi dva stromy prostěradlo. Výsledek bude aspoň jedno odpoledne obdobný: uděláte si na zahradě soukromí a pohodu, a o ně jde přece v první řadě!

Reklama

Načítám