Hlavní obsah

Sedmero rad k péči o nehty

Foto: samphoto.cz/jiunlimited

Foto: samphoto.cz/jiunlimited

Reklama

Nehtíky často zanedbáváme nebo se o ně staráme špatně - a to je na nich hned vidět. Naštěstí to platí i naopak - správná péče se v jejich vzhledu odrazí tak, že se stanou naší skutečnou ozdobou.

Článek

1. Nevhodné pilování je častou příčinou toho, že se nehty třepí a lámou. Takže: Nehty si nepilujeme hned po koupeli, kdy jsou změklé, ale necháme je nejprve vyschnout. Samozřejmě používáme výhradně jemný pilníček a pracujeme s ním něžně, a to nikoli stylem „sem tam, sem tam", ale jen v jednom směru.

2. Pokud se nehty na okrajích třepí, je nejlepší nejprve zjistit, co je příčinou - v tom nám poradí kvalifikovaná manikérka, která též doporučí vhodné přípravky a způsob ošetřování nehtů. Jako „první pomoc" při domácí úpravě nehtů je dobré přetřít třepící se okraj odlakovačem, jemně uhladit, nechat oschnout a pak teprve použít lak.

3. Rýhy na nehtech lze zamaskovat speciálním přípravkem, který je vyplní a povrch nehtu je pak pod lakem hladký. Nicméně vznik rýhování je vždycky známkou toho, že je něco v nepořádku nejen s nehtem, ale někdy i s naším celkovým zdravotním stavem. Takže stojí za to se zamyslet ve spolupráci s dermatologem, čím to může být.

Foto: samphoto.cz/jiunlimited

Foto: samphoto.cz/jiunlimited

4. Zanedbané nehty bez lesku, „ozdobené" oprýskaným lakem, vskutku nejsou zrovna vábné. Zvykneme-li si používat top coat (aplikuje se druhý den po manikúře), nehty vydrží krásně ošetřené, lesklé a v kondici.

5. Samozřejmě že nehtům neprospívají činnosti typu mytí nádobí či rytí v hlíně na zahrádce a podobně. Nejlepší je proto používat při těchto pracích ochranné rukavice. Některé z nás to ale nesnášejí - připadají si v rukavicích nesvé a nemotorné. Pokud tedy bez rukavic, tak celé ruce včetně nehtů, předem ošetříme krémem a navíc si nehty „drápneme" do mýdla, jež se usadí pod nimi a nepustí dovnitř nečistotu. A hned po práci a po umytí rukou aplikujeme regenerační a zklidňující krém.

6. Zašpiněné nehty nedrhneme kartáčkem, to je nešetrné a poškozuje je to. Oblast za nehty opatrně a jemně vyčistíme tenkou tyčinkou s ostřejší špičkou a plošku nehtu otíráme bříšky prstů nebo kouskem navlhčeného flanelu, dokud nejsou čisté. Různé skvrny (například od propisovačky nebo razítkovací barvy) se nejlépe odstraní mastným krémem či zubní pastou.

Foto: samphoto.cz/jiunlimited

Foto: samphoto.cz/jiunlimited

7. Upravené nehty (ať už s lakem, nebo ne) rozhodně potřebují přeleštit - nejlépe kouskem sametu či flanelu, popřípadě za použití speciálních vosků, které nehet navíc zpevňují. Vnitřní část (za nehtem) samozřejmě neleštíme, ale zpevníme ji slabou vrstvičkou bezbarvého či bílého nebo světle růžového laku.

Reklama

Související témata:

Načítám