Hlavní obsah

Dítě a vysněné povolání: Jak mu říct, že na něj nemá talent?

Foto: thinkstock

Chce být vaše dcera zpěvačkou, i když jí to vůbec nejde? Víme, jak se zachovat!Foto: thinkstock

Reklama

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Možná si vždy, když si dcera ve sprše zpívá, zacpete uši. Třeba jí jdou jazyky, ale hudební sluch nemá. Jenže si vzala do hlavy, že bude zpěvačkou. Co dělat, když si dítě vysní profesi, na kterou nemá?

Článek

Dvanáctiletá dcera Evy zbožňuje koně. Jenže na vysněnou zemědělskou školu musí zapomenout. Je totiž alergik. „Doufá, že se objeví nějaký zázračný lék, ale my ji připravujeme na to, že to asi nevyjde,“ říká Eva. „Já chtěla být letuška. Ale vždycky jsem byla moc vysoká, když jsem chtěla jít na nábor, převyšovala jsem o pět centimetrů,“ vzpomíná zase čtenářka Katka.

Je jedno, jestli chce být introvertní dcera herečkou, syn s oční vadou touží pilotovat letadlo nebo hudební antitalent plánuje stát na pódiu. Je na vás, abyste dítě upnuté na vysněnou, ale nevhodnou profesi, vrátili zpátky na zem.

Promluvte si s dítětem upřímně, ale s citem

Nesrážejte sebevědomí– věty jako: Prostě to nejde, nemáš na to, ztrapníš se, uděláš nám ostudu, nevyslovujte. Dítě nabude dojmu, že je neschopné, a proto ani nemá smysl, aby se snažilo.

Nedávejte falešné naděje – řekněte mu pravdu, ale citlivě. Například: „Chápu, že tě zpívání baví, i já mám z toho radost, ale, prosím, jsi si jistá, že ti to jde jako vybraným dívkám do pěveckých soutěží?"

Nabídněte alternativu – ve vhodnou chvíli dítěti připoměňte, že třeba v tělocviku či ve výtvarné výchově je dobré, zpěv ať si zkusí nechat jako koníček. Co tedy třeba jít na sportovní či uměleckou školu?

„Pořád je lepší slyšet to od rodiny než tvrdý pád, kterého se dítě může dočkat u přijímaček,“ říká psychoterapeutka Lucie Horníková.

Foto: thinkstock

U koní by rádo pracovalo mnoho dívek. Když má ale některá alergii, má smůluFoto: thinkstock

Najděte poradce

Možná od vás dospívající dítě argumenty nepřijme, zkuste najít někoho z oboru, koho spíš vyslyší. Někoho, kdo mu povypráví, jak prima je mít tenhle obor jako koníček.

Zkuste přijímačky a poznejte školu

Pokud s potomkem není řeč, nechte ho zkusit přijímací zkoušky na vybranou školu. I když si myslíte opak, podpořte ho. „Na některých školách se absolvují talentové zkoušky, které bývají s časovým předstihem, takže je v případě neúspěchu možné účastnit se přijímaček na další škole,“ poznamenává Lenka Chvalová.

Vyjděte dítěti vstříc a se školou, kde by chtělo studovat, se seznamte. Nechte ho třeba vyzkoušet přijímačky nanečisto. Dítě tak možná samo přijde na to, že jeho představa je odlišná od reality. „Znám opačný případ. Maminka velmi stála o to, aby dcera studovala zdravotnickou školu. Na dni otevřených dveří dcera viděla, jak si studentky vzájemně zkoušejí dávat injekce, omdlela a byl konec,“ popisuje Lucie Horníková.

Foto: thinkstock

Někteří rodiče v dětech rozvíjejí opravdový talent, jiní si ho fabulujíFoto: thinkstock

Hledejte podobný obor

Zkuste vybrat obor blízký tomu vysněnému. Když se dítě nápadu brání, motivujte ho: Budeš součástí oboru a třeba si svůj sen časem splníš! Místo před kamerou může přece stát za ní, blízko letadlům bude syn i na zodpovědném pracovišti řízení letového provozu. „Je to lepší, než aby dítě studovalo obor, který ho nezajímá, a buď zběhlo, nebo bylo zbytek života otrávené,“ doplňuje psychoterapeutka Lucie Horníková.

Dítě nepodceňujte

Možná ale dítě jen podceňujete. „Může se stát, že dítě bude vybraným oborem tak zaujato, že se bude mnohem více snažit a bude podávat lepší výsledky, než doposud,“ míní Lenka Chvalová. Nebo vás překvapí. Kdo chce být tlumočníkem, ale ve škole mu jazyky nejdou, doučí se je na zkušené v cizině, kdo touží vařit ve vyhlášené kuchyni, ale v pubertě připálí i čaj, absolvuje po maturitě kulinářské kurzy a sen si splní.

Čím chce být vaše dítě?

Reklama

Související témata:

Načítám