Hlavní obsah

Očima padesátky: O kalhotové krizi aneb Za díry platit nebudu!

Foto: ilustrace Lenka Samešová

Foto: ilustrace Lenka Samešová

Reklama

Skok z léta rovnou do zimy nepotěšil nikoho. Ale rozumím tomu, proč jedenáct měsíčků přistoupilo k tak radikálnímu kroku, jakým bylo vymazání kolegy Září z letošního kalendáře. Mě taky štve, jak na všechny strany rozdává úkoly a strouhá mrkvičku, tak a máte po dovolené, milánkové!

Článek

Chápu, že měsíčkové měli šprta plné zuby, pročež ho zamkli v kabinetu přírodopisu spolu s vycpaným tchořem a žížalou naloženou v lihu. Ale tak náhlý přechod z pláží do louží ve mně vyvolal paniku. To je jediné možné vysvětlení, proč jsem se rozhodla koupit si kalhoty. Já totiž vůbec nejsem kalhotový typ. I když bych moc ráda oblékala modré džínsy a bílé tričko a vypadala tak (aspoň zdálky) pořád na třicet, mně z toho vždycky vyleze taťka Šmoula. Proto nosím většinou šaty. V nich jsem za dámu, i když se mi po zvlášť vydatném obědě vyklene pupík jako taťkovi z putyky Na růžku.

Kalhoty řady Forever Young mě ale nahlodaly. Když může být anti-age kosmetika, proč ne oblečení! Jenže ouha, tady vůbec nejde o mladistvý vzhled. Forever Young je totiž píseň, která byla v polovině osmdesátek stejně populární jako kalhoty s vysokým pasem a nohavicemi do gumy. Taky jsem takové nosila. A saténové! Měla jsem je i na tom mejdanu, kdy si ke mně přisedl kluk s vizáží Belmonda a mně se štěstím srolovaly ponožky. „Super kalhoty. Vypadáš v nich jako ten bonbon z vánoční kolekce, který nikomu nechutná.“ Nikdy bych nevěřila, že během minuty můžete prožít celý vztah od bláznivého zamilování přes zjištění, že jste se zakoukali do toho nepravého, až po bouřlivý rozchod. Ano, chci vypadat mladě. Ale ne zase tak mladě, aby se vrátily všechny nejistoty, trapasy a beďary, které věk nevinnosti (ehm) provázejí. Další model vypadá nadějněji, pas v pase a ne pod žebry, nohavice širší, aby vyvážily to nadělení výš. Ale proč končí nad kotníky? Opravdu si návrháři myslí, že tohle někomu sluší? A kdyby ano, je účelem kalhot, aby nám omrzaly nohy? Dobře, tak co třeba tyhle, jsou sice dražší, protože značkové, ale střih dokonalý. Až na tu obrovskou díru nad kolenem.

Vždycky mě bavil bonmot o chudácích, co pijí stará vína a jedí plesnivé sýry. Ale že někdo dokáže zákazníkům namluvit, že děravé oblečení je vrchol stylu, mi připadá jako skutečný majstrštyk. Možná to fakt nemysleli vážně a jen zkoušeli, co všechno lze lidem vnutit. Inu, všechno. Tak snad aspoň ty šaty mi nechají vcelku.

Reklama

Načítám