Hlavní obsah

Jak z toho ven: Přítel je inženýr, a přitom ani nezatluče hřebík. Je to u chlapa normální?

Foto: Hero Images Inc, Shutterstock.com

Foto: Hero Images Inc, Shutterstock.com

Reklama

Denisa měla až dosud šťastný vztah, ale nedávno se ukázalo, že její partner není ve všem takový, jak si ho představovala. Ačkoliv je podle ní technický typ, není zručný a odmítá kutit, raději si najme řemeslníka. Jenže Denisa si myslí, že opravy v domácnosti jsou chlapská práce. Co na to říká Ondřej Frunc?

Článek

Na adresu jakztohoven@firma.seznam.cz přišel následující dotaz:

Dobrý den,

mám docela velký a hlavně nečekaný problém. S přítelem spolu bydlíme už dva roky, v létě chystáme svatbu a plánujeme dítě. Nedávno nás postihla „řada nešťastných příhod“: Vytekla mi voda z pračky, ucpal se odpad v kuchyni a rozklížilo se skoro nové křeslo. Úplně normálně jsem počítala s tím, že to přítel spraví. Jenomže on ne. Protože to neumí! Až doteď se nám nic takového nestalo, a když jsme se stěhovali dohromady, byl přítel na studijním pobytu v zahraničí a se vším mi pomáhal jeho brácha, můj švagr. Takže jsem nevěděla, že je přítel takhle strašně nešikovný.

Byla jsem úplně v šoku, myslela jsem, že takovéhle věci umí každý chlap. Pohádali jsme se, protože on vůbec nechápe, co mi vadí. Dokonce mi vyčítal, že já to také neumím, tak o co mi jako jde. Ať si prý na to někoho zavolám, že to normálně zaplatíme. Má ČVUT, tak je technický typ a tohle je pro něj maličkost. Ale on se mi smál, že projektovat a počítat něco na počítači neznamená, že umí zatloukat hřebíky. Že to neumí a prý to ani umět nechce, že ho to neláká. Jenomže já vařím, peču, peru, žehlím, tak čekám, že on jednou za čas aspoň udělá tohleto. A on mi na to říkal, že to všechno dělat nemusím, že je to jenom moje rozhodnutí. Že si může namazat chleba nebo si třeba něco objednat, že nemusím vařit. A jestli mi jde o to uklízení, tak si prý můžeme vzít nějakou paní na úklid. A žehlit prý není potřeba. On opravdu nechápe, co mi vadí, ale já v něm asi už nemůžu vidět chlapa. Co mám podle vás dělat? Chápete jeho postoj? Díky z odpověď. Denisa (29)

Odpověď

Dobrý den, Deniso, díky za dotaz. Přinášíte velice zajímavou otázku: Co dělá muže mužem? Říkáte, že ve svém příteli už nemůžete vidět chlapa, protože nedokázal vlastnoručně vyřešit vyteklou pračku, ucpaný odpad a rozklížené křeslo. Pojďme se na to podívat.

Má být muž šikovný opravář a má to od přírody? Každý jsme jiný. Každý jsme zažili jiné muže v naší rodině, jiné tatínky a dědečky. Někdo opravoval a jiný třeba komponoval symfonie. Kolovaly o nich u nás doma různé příběhy. A tak i naše představy o tom, jaký má být správný muž, se liší jeden člověk od druhého.

Žijeme také v době, kdy už se většina věcí rovnou vyrobí tak, aby se nedala opravit. Topinkovač má dneska životnost dva roky – když má štěstí - a nikoho nenapadne ho opravit, ale hned kupujeme nový… Co by na to řekl ten železný po babičce, který je ze šedesátých let, stále topinkuje na výbornou a ke všem dílům se dá jednoduše dostat hned a opravit je?

V době, kdy nás trh tlačí k tomu neopravovat, ale kupovat, přestala být možná i dovednost něco opravit oceňovaná, stala se upozaděnou, špatně využitelnou, a tak u nás pomalu zakrňuje. Více se cení schopnost peníze vydělat a koupit nové věci než opravovat staré. Není to trochu tak?

Ale nemusíme se bavit na nějaké celospolečenské úrovni a mudrovat tu nad světem, který se mění. Pojďme k vám domů, k vám dvěma, vy jste důležití. Asi si každý, když hledáme partnerství, klademe otázky: Jaký má být můj partner? Co od partnerství chci? Koho vedle sebe potřebuji pro život? Co je pro mě ve vztahu důležité?

A tak se můžeme ptát, proč právě s tímto partnerem žijete už dva roky, plánujete svatbu a děti? Co na něm máte ráda? Líbí se vám? Co na něm ceníte a jak se s ním cítíte?

Je zajímavé, že jste si toho nevšimla dřív, přitom spolu bydlíte dva roky. Zdá se tedy, že na něm bude něco lákavého a přitažlivého. Pokud je to pro vás věc důležitá, pokud se stává mužem, protože se postará o opravy, proč není u vás doma nějaký zručný kutil? Jde mi jen o to, opravdu se podívat, jak se s ním cítíte a co na něm ceníte, i když třeba nedokáže opravit, co je potřeba.

Anebo jde o dělbu práce doma – vy makáte a jemu se do ničeho nechce? To je pak jiné téma a chápal bych, že by vás to štvalo. Ale z vašeho dotazu se mi to tak úplně nezdá. Možná se pletu…

Říkáte, že partner nabízí si tyto služby a opravy zakoupit. Což zní rozumně, pokud si ani jeden neumíte poradit jinak. Zdá se, že nějaké řešení přece jen uměl najít. Nabízí zakoupení i úklidu a pomoci pro péči o domácnost: Co tím chce říct, chce vám opravdu pomoct, nebo se snaží jen revanšovat za to, že není zrovna kutil? Ale chápu, že máte možná jiné představy: Ne muže, který si na všechno najme opraváře a služku, ale někoho, kdo se chopí díla a vše vyřeší, kdo se bude na úklidu sám podílet.

Ano, žijeme ve svobodné době, muži už nejsou jen pohotoví instalatéři a ženy bojácné hospodyňky, a tak někdy může být těžké rozumět tomu, s kým chceme žít. Vždyť je tolik možností, jak se vypořádat se světem! Ale nebojte, já myslím, že je všechno v pořádku, i když to může působit překvapivě. Jen se musíte dívat hluboko do sebe, po tom, co potřebujete právě vy. Co je pro vás důležité a s kým a jak chcete žít – a za tím si jít.

Kdyby bylo nejhůř, může se Denisa podívat na pořad Minutový manžel a drobné opravy si pak provést sama.

Reklama

Načítám