Hlavní obsah

Rozdělit si domácí práce férově? Víme, jak na to!

Foto: Studio Romantic, Shutterstock.com

Foto: Studio Romantic, Shutterstock.com

Reklama

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Jestli něco umí udělat pěknou neplechu ve vztazích, je to neférové rozdělení domácích prací. Ženy si dlouhodobě stěžují, že je většina povinností na nich. Co s tím? Jde to změnit, pokud všichni chtějí!

Článek

Nespravedlivé rozdělení domácích prací je dlouhodobý problém a stále se v nejrůznějších výzkumech ukazuje, že ženy tráví uklízením a péčí o děti o 1–3 hodiny denně déle než muži. Pojďme si rovnou říct, že to není tím, že jsou pomalé. V mnoha českých domácnostech prostě nejsou férově rozdělené úlohy a na úklidu, vaření, péči o děti apod. se oba partneři nepodílí stejně.

Ač se ženy podílí na rodinných financích výrazně, muži se k domácím pracím nehrnou. Tím vzniká frustrace a následně napětí ve vztahu. Často je horší než samotná práce fakt, že se to považuje za normální. Krom toho, že některé ženy mají pocit, že jsou brány jako služky, je to také v kombinaci s dalšími aktivitami (ať už prací nebo péčí o děti) velice časově i fyzicky náročné.

Jak je to u vás doma? A jak zapracovat na spravedlivějším rozdělení, se kterým budou oba spokojeni?

Trvejte na dělbě práce

Nezačínejte diskusi o změně tím, že potřebujete pomoct. Partnerství je rovnocenný vztah, péče o domácnost není povinností jen jednoho z vás a není na partnerově dobré vůli, jestli se zapojí. Nejde o to, že nestíháte, ale že jste na to samy. Možná vás překvapí, že svoje zásluhy vnímáte každý jinak a váš protějšek ani nemusí mít pocit, že by se nezapojoval.

Pokud chcete nastavit nová pravidla, dbejte, abyste tuto zásadní diskusi vedli odpočatí, ne pod tlakem, a rozhodně ne v okamžiku, kdy vám rupnou nervy. Pobavte se i o tom, v jaké domácnosti jste vyrůstali, co byste rádi převzali a co vám nevyhovovalo.

Nedoporučujeme taktiku ve stylu výměny manželek – nehrajte hry, nenechávejte schválně hnít nádobí ve dřezu a košile nevyžehlené v koši, aby partner viděl, že bez vás to nejde. Je to dětinské a takto se dospělí lidé na změnách nedomlouvají.

5 pravidel mužského úklidu. Dělá to i ten váš? 

Foto: Halfpoint, Shutterstock.com

A nezapomínejte zapojit i děti, děláte tím službu sobě i jimFoto: Halfpoint, Shutterstock.com

Sepište si seznam úkolů

Každý jste jiný a vaše představy o tom, jak vypadá uklizený byt a co je pro vás v otázce útulné domácnosti zásadní, se budou lišit. Někomu záleží na tom, aby se nikde nepovalovaly věci, byla ustlaná postel a čistá kuchyňská linka. Pro jiného jsou důležité teplé večeře. Dohodněte se na kompromisu. Pokud jeden z vás vyžaduje čisté podlahy, na kterých lze návštěvě servírovat tapas, a druhému je to šumák, musíte se potkat někde uprostřed. Vzájemný respekt je klíčem k úspěchu.

Definujte a rozdělte si práce 

Základem pro spravedlivý přístup k domácím pracím je mít o všech činnostech přehled. Udělejte seznam věcí, které se dělají denně, které týdně, které jednou za měsíc apod. A opravdu na nic nezapomeňte.

Práce jsou jak fyzické, tak více méně duševní, ale neméně důležité. Fyzické jsou více viditelné, jedná se třeba o mytí nádobí nebo péči o zahradu. Duševní je často složená z drobností, ale desítek takových zabere hodně času a energie. Pamatovat si, že došel prací prášek, dohlížet na děti nebo naplánovat dovolenou, vyžaduje taky čas a úsilí.

A nebojte se přiznat, že některé práce nenávidíte a děláte je s odporem. Každý takovou má. Třeba žehlení. Někdo u něj relaxuje, kdežto v jiné domácnosti se děti při pohledu na žehličku ptají, co je to za rádio, protože ji nikdy neviděly v akci.

Foto: Yuganov Konstantin, Shutterstock.com

Cítím se jako po víkendu v lázních, žehlení je nejlepší relaxFoto: Yuganov Konstantin, Shutterstock.com

Domácí práce plánujte dopředu

Aby domácnost šlapala a mohli se všichni zapojit, je třeba vzít v potaz časové možnosti všech, pracovní povinnosti i volnočasové aktivity jednotlivých členů rodiny.

Specialisté na pohodovou domácnost doporučují systematicky si rozvrhnout, co se kdy doma udělá a kdo to bude mít na starost. Když všichni věnujete úklidu půl hodiny denně, nezabere vám pak velký úklid tolik času.

Oceňte se vzájemně

Domácí práce jsou často brány jako samozřejmost, to je velká chyba. Měli byste umět poděkovat, ukázat, že si uspořádané domácnosti ceníte. Vždyť přeci není nic snazšího. A pozor! Ve chvíli, kdy si úkoly rozdělíte, nekontrolujte jeden druhého, nedohlížejte na sebe a nepředělávejte to po sobě.

Najměte si pomocnici do domácnosti

Je klidně možné, že zjistíte, že vás oba domácí práce otravují, že v nich naprosto nenacházíte smysl a svůj čas jim věnovat nechcete. Je to naprosto v pořádku, a pokud je váš rozpočet pro, najměte si výpomoc.

Víte, jakými fázemi prochází každý vztah? V které už si umíte říct, co vám vadí?

Reklama

Související témata:

Načítám